Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111111111.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
968.7 Кб
Скачать

Хімічний склад

До складу ядра горіхів входять жир (57,4-62,5 %), крохмаль і цукри (2,5 %о ), вітамін В1, каротин, мікроелементи, 17 %[1]> білків. Листки й кора ліщини містять дубильні речовини (відповідно 10 і 7 %).

Практичне використання

Плоди ліщини у великій кількості поїдаються лісовими птахами і звірами (вивірками, ведмедями, свинями, мишами), норицями, тому ліщина є цінним компонентом кормової бази цих тварин.

Ліщина — один з важливих лісових енергоносіїв, у ранньовесняний період дає багато високоякісного пилку, який містить багато білків і вітамінів. Часто його заготовляють для підгодівлі бджіл узимку і рано навесні. Бджоли збирають з ліщини падевий мед.

Ліщина звичайна — харчова, жироолійна, медоносна, лікарська, танідоносна, фарбувальна, деревинна, декоративна, фітомеліоративна рослина.

У харчуванні

Завдяки високому вмісту жирів і білків плоди ліщини мають високу калорійність і є цінним продуктом харчування — їх їдять свіжими і підсушеними. Ядро горіха використовують для виробництва різноманітних харчових продуктів: борошна, специфічних ласощів, зокрема, уварюючи з медом або виноградом. Ядра йдуть на виготовлення рослинних вершків, молока, цукерок, тортів, варення, макуха переробляється на шоколад, халву.

Горіхи ліщини (зліва — у шкарлупі, справа — без)

Горіхи ліщини як цінна сировина

Олія

Особливо ціниться олія, яку добувають з ядра горіха. Олія світло-жовтого кольору, високої якості, по смаку нагадує мигдалеву. За своїми властивостями вона не поступаються перед мигдалевою. Поживність (калорійність) горіхів ліщини в 2 рази вище калорійності пшениці, в 3 рази - маку та у 8 разів - молока[1]. Горіхова олія чудова тим, що при горінні не коптить.

Мигдаль

Красива назва «мигдаль» не завжди гармонійно поєднується з не дуже привабливого вигляду плодом. Це дірчаста кісточка, усередині якої і знаходиться їстівне ядро. Помилково мигдаль вважають горіхом, хоча правильніше називати його плодом.

Мигдаль вирощують, переважно, у країнах Середземномор'я, США, Китаї. Там відомі три види мигдалю - гіркий, солодкий і тонкостінний. Цікаво, що гіркий мигдаль містить отруйну речовину, тому вживати його без попередньої обробки небажано: 50 гірких горіхів можуть бути смертельною дозою для людини. Найчастіше гіркий мигдаль використовують в косметології і фармацевтиці. Хоча після ретельного виварювання або обсмажування його можна і вживати в їжу. До того ж, гіркий мигдаль має яскраво виражений специфічний запах.

Солодкий же мигдаль і тонкостінний можна вживати в їжу без попередньої обробки, хоча трапляється, що смак солодкого мигдалю досить гіркий (це залежить від сорту).

Наскільки корисний мигдаль?

Мигдаль, як і мигдалеве масло, володіє цілим букетом корисних властивостей. Так, зміст плоду - це вітаміни А, В1, В2, В6, С, Е, ніацин. Також це велика кількість кальцію, магнію, натрію, фосфору, заліза, цинку, фтору і йоду.

Про корисні властивості мигдалю писали ще в давнину. Він корисний для печінки і нирок. Вживаючи мигдаль, можна поліпшити зір, також цей плід рекомендують при анемії, цукровому діабеті, астмі, головних болях, безсонні, травмах і синцях.

Цікаво, що регулярний прийом мигдалю надає заспокійливу дію, стимулює роботу мозку.

Цілющими властивостями володіє і мигдальна олія. Вона очищує нирки і сечовий міхур, підвищує апетит, знижує рівень холестерину. Олію рекомендують для лікування захворювань серцево-судинної системи, пневмонії та хвороб горла.

Мигдальну олію широко застосовують не тільки в харчовій, але і в парфумерній промисловості та фармацевтиці. Її використовують при виготовленні мила, для виробництва косметичних засобів, медичних препаратів.

Солодкий сорт мигдалю застосовується в кулінарії. Зокрема - для ароматизації солодких страв. З випареного гіркого мигдалю виготовляють спеціальну есенцію, яку додають при виготовленні випічки.

Як спецію мигдаль застосовують для того, аби соуси були густіші. Та й взагалі цей плід широко застосовують для приготування солоних овочевих та рисових страв, салатів. В Індії мигдаль додають в йогурт разом з іншими спеціями.

Фисташки – название деревьев или кустарников из семейства Сумаховых и их плодов. История культивирования фисташек насчитывает уже несколько тысячелетий – их культивировали в Персии и Древней Греции. В настоящее время фисташки повсеместно распространены в субтропических и тропических областях Старого и Нового Света: их возделывают в Турции, Греции, Испании, Италии, Сирии, Иране, США, Австралии, на Кавказе и Крыму, а также в странах Центральной и Западной Азии, Северо-Восточной Африке и многих других. Лидером по выращиванию фисташек является Турция, в этой стране сосредоточенно половина мирового экспорта фисташек.

Существует огромное количество кулинарных изыском с добавлением фисташек. Их часто используют в приготовлении разнообразных блюд или в качестве приправы, добавляют в салаты, мороженое, торты, конфеты и другие кондитерские изделия. Но и сами по себе, в свежем виде, или подсушенные, подсоленные и поджаренные, фисташки послужат отличной закуской или десертом.

Состав фисташек

В 100 г фисташек содержится:

  • Вода – 7 г

  • Белки – 20.6 г

  • Жиры – 44.4 г

  • Углеводы – 17.7 г

  • Пищевые волокна (клетчатка) –10.3 г

Витамины в фисташках:

  • Витамин А (бета-каротин) – 0.33 мг

  • Витамин В1 (тиамин) – 0.87 мг

  • Витамин В2 (рибофлавин) – 0.16 мг

  • Ниацин (витамин В3 или витамин РР) – 1.3 мг

  • Витамин В5 (пантотеновая кислота) – 0.52 мг

  • Витамин В6 (пиридоксин) – 1.7 мг

  • Фолиевая кислота (витамин В9) – 51 мкг

  • Витамин С (аскорбиновая кислота) – 5 мг

  • Витамин Е (токоферол) – 22.6 мг

Макроэлементы в фисташках:

  • Калий - 1025 мг

  • Кальций - 105 мг

  • Магний - 121 мг

  • Натрий - 1 мг

  • Фосфор - 3760 мг

Микроэлементы в фисташках:

  • Железо – 4.15 мг

  • Марганец – 1.2 мг

  • Медь – 1.3 мг

  • Селен – 7 мкг

  • Цинк – 2.2 мг

Калорийность фисташек

В 100 г фисташек в среднем содержится около 557 ккал.

Главная : Здоровье : Статьи : питание : Фисташки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]