Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
grafika.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2.Співвідношення форм. Маштаб, Пропорції, Модуль.

Пропорції

Пропорції (зв'язки частин і цілого) — один з найважливіших засобів гармонізації. Під пропорцією розуміється відношення частин цілого між собою і цим цілим.

Основні пропорції:

арифметична

геометрична

гармонійна

золотий перетин

Вибір та використання такого засобу гармонізації, як пропорції, дозволяє художнику створювати роботу, що максимально відповідає законам гармонії і естетичним потребам людини. Застосування певних пропорційних відносин може надати велику виразність художньому образу, глибше розкрити його. Щоб створювати гармонійні, тобто цілісні твори, художник повинен вивчати та застосовувати закони природи. Необхідно сказати, що проблема пропорцій — одна з найскладніших художніх проблем, що вимагають осмислення.

Масштаб

Масштаб визначається правильним застосуванням систем пропорцій. Розділяючи форму на окремі деталі, можна тим самим досягти потрібного масштабу. Форма буде сприйматися більш або менш значущою. Необхідної виразності образу у вигляді масштабу можна досягти, працюючи не тільки з формою, а й грамотно застосовуючи інші образотворчі засоби, такі як колір і фактура. Масштабність твору не визначається абсолютною величиною. Невеликий за розміром твір може мати великий масштаб, висловлювати монументальні образи. І навпаки, значний за величиною твір сприймається часом як камерний. Володіючи таким інструментом, як масштаб, художник здатний створювати різні хвилюючі його художні образи незалежно від розміру твору.

3.Поняття стилізація та стилю.

Білет № 13

1.Тенденції розвитку дизайну: Російський вхутемас і Німецький баухауз. Назвіть засновників цих шкіл.

Дизайн - це область творчої діяльності, що пролягає в проектуванні наочного світу штучного середовища, в створенні зручних і красивих речей.

Прийнято виділяти два основних напрямки у становленні дизайну:

Російське (ВХУТЕМАС) і Німецьке (Баухауза).

В основі всіх світових шкіл дизайну лежать освітні концепції, так чиінакше висхідні до досвіду ВХУТЕМАСа-Баухауза.

До кінця 19 століття відноситься виникнення художньо-промислових училищ в Японії. Після поїздки по Європі один із реформаторів японського традиційного художнього промислу Кайдзіро Нотомі заснував в 1887 році в місті Канадзава училище з трьома відділеннями: мистецтва і предметного проектування, художніх ремесел традиційного типу, креслярсько-графічних робіт. Роком пізніше відкривається Вище художньо-промислове училище в Токіо У 1907 р. в Мюнхені була створена організація, що отримала назву (der Werkbund - «Виробничий союз». У цьому місті протягом 5 років до переїзду в 1912 р. в Берлін знаходилося її правління.

das Bauchaus - вища школа промислового мистецтва Баухауза (нім. Bauhaus -

«будинок будівництва»). Вища школа будівництва і художнього конструювання - мистецький навчальний заклад та мистецьке об'єднання (1919-1933). Заснована в 1919 у Веймарі (Німеччина) дало мистецтва ХХ ст. багато чудових ідей і ряд видатних діячів. У 1925 переведена в Дессау, у 1933 скасована фашистами. Керівники ( В. Гропіус, Х. Мейер, Л. Міс ван дер Рое) розробляли естетику функціоналізму, принципи сучасного формоутворення в архітектурі і дизайні, формування матеріально-побутової середовища засобами пластичних мистецтв.

Девіз Баухауза: «Нове єдність мистецтва і технології». Мета дизайнерської діяльності представники Баухауза бачили в перетворенні форм реального світу і завдяки цьому в гуманізації всієї практичної предметного середовища. Вони вважали, що головне завдання дизайнера - проектування промислових виробів і їх систем з позицій високої відповідальності перед людиною і суспільством.

Баухауз був заснований в 1919 архітектором Вальтером Гропіусом , що об'єднав Вищу школу мистецтва і Школу прикладного мистецтва у Веймарі. Програма навчання в школі припускала підключення мистецтва з будівельною технікою

- як у середньовічних ремісничих гільдіях, але на сучасній основі.

Вальтер Гропіус (1883-1969), німецький архітектор, один з основоположників функціоналізму, засновник знаменитої школи Баугаус. Народився 18 травня 1883 в Берліні, вчився у Вищих технічних школах в Берліні та Мюнхені. Величезне значення для його майбутньої діяльність мала робота в майстерні П. Беренса, одним з учнів якого був також Ле Корбюз'є. загальноєвропейську популярність принесли Гропіус будівля взуттєвої фабрики «Фагус» в Альфельд і фабричний комплекс в Кельні. Після Першої світової війни він отримав запрошення очолити Художню школу у Веймарі. Гропіус оновив програму навчання і розширив школу, що отримала в 1919 назву «Баугауз», а в 1925 переніс її в Дессау.

РОЗВИТОК ВІТЧИЗНЯНОГО ДИЗАЙНУ. ВХУТЕМАС

На відміну від закордонного дизайну, який виник з потребипромисловості будь-яким чином стимулювати збут товарів, російськадизайн вийшов з безпредметного мистецтва в основному через творчістьвиробничників і конструктивістів. Художники і теоретики цихнапрямків дали поштовх до його виникнення.

Hа першому етапі розвитку (1917-1922) дизайн формувався на стикувиробництва і агітаційно-масового мистецтва. Основним об'єктом сталохудожнє оформлення нових форм громадської активності мас:політичних ходів і вуличних свят.

Другий етап розвитку дизайну в Росії (1923-1932) можна вважати часомстановлення його професійної моделі. Росія стає одним знайважливіших центрів формування дизайну. Відбувається становлення школипрофесійної підготовки дипломованих дизайнерів - виробничихфакультетів ВХУТЕМАСа. Дизайн переорієнтується на вирішення практичних завдань: розробку побутовогообладнання для житла, обстановки робітничих клубів, громадськихінтер'єрів ... Виробничий замовлення поки не грає визначальної ролі, іактивною стороною залишається сам дизайн, що зберіг ентузіазмвинахідництва. Основна мета - організація предметного середовища з урахуваннямзагальних процесів у сферах праці, побуту і культури.

Організація ВХУТЕМАСа стала одним із заходів, що мають на меті створення та розвиток радянської художньої культури. Однак проникли до керівництва ВХУТЕМАСа формалісти застосовували в ньому потворні методи навчання, що перешкоджали розвитку творчості молоді в дусі реалізму і національних традицій (пропаганда формалізму під виглядом пролетарського мистецтва, створення майстерень з вульгарному ремісничо-технологічним принципом). Діяльність формалістів під ВХУТЕМАСе вела до розвалу і ліквідації художньої освіти. У 1926-1927 ВХУТЕМАС був реорганізований у ВХУТЕІН.

ВХУТЕІН - Вищий державний художньо-технічний інститут.

Засновано в Москві в 1926-27 на базі ВХУТЕМАСа. Складався з основного

(загальноосвітнього) відділення та факультетів: архітектурного, скульптурного, живописного, поліграфічного, деревоотделочного, металообробного і текстильного. Постановка загальної та професійної художньої освіти у ВХУТЕІНе була значно поліпшена в порівнянні з ВХУТЕМАСом. Однак у програмах та практиці навчання

ВХУТЕМАС включав вісім факультетів: друковано-графічний, живописний, скульптурний, деревоотделочний, архітектурний та факультет металообробки. Студенти проходили початкове дворічне навчання на основному відділенні, першим деканом якого був Олександр Родченко. Вони долучалися до основ художньої культури, вивчали колір, обсяг, пропорції, ритм, динаміку. На графічному факультеті ВХУТЕМАСа були відділення ксилографії, літографії, гравюри на металі, фотомеханікі і набірні-друковане. Тут викладали видатні ху?? ожнікі і вчені В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]