Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VBA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
696.83 Кб
Скачать

Типи даних, змінні та константи

Дані (data) — це деяка інформація, яку опрацьовують за допомогою комп’ютера. Залежно від характеру інформації дані поділяють на типи. Тип даних визначає допустимі значення даних, а також операції, які можна над ними виконувати.

Дані в комп’ютері зберігають та маніпулюють ними за допомогою змінних (variablei). Змінна — це назва ділянки пам’яті комп’ютера, де зберігається інформація певного типу. Кожна змінна характеризується ідентифікатором (identifier) та типом даних, які вона може зберегти. У процесі роботи програми значення змінної може змінюватись, але тип повинен залишатись без змін. Якщо змінна у програмі містить значення, яке не змінюється, то краще використовувати константу. Константа (constant) — іменований фрагмент пам’яті, який містить незмінну інформацію і відформатований відповідно до типу даних, які там знаходяться. Використання констант у програмі значно покращує її читабельність, а також полегшує оновлення процедур. Існує два типи констант: вбудовані та користувацькі. Вбудовані константи пропонує сама система для зберігання різноманітної інформації — кодів гарячих клавіш, кодів кольорів та ін. Усі вони мають префікс vb.

Масив (array) — це впорядкована послідовність елементів одного типу. Масиви дозволяють зберігати та маніпулювати багатьма елементами даних за допомогою однієї чи декількох змінних (залежно від розмірності масивів). масив визначається ім’ям та розміром. Кожний масив має верхню та нижню межі, які визначають діапазон зміни значення індексу. Кожен фрагмент даних, який зберігається в масиві, називається елементом. Елемент визначається іменем (яке збігається з іменем масиву) та індексом (порядковим номером в масиві).

У мовах програмування використовують одновимірні та багатовимірні масиви.

Існує два типи масивів: статистичні та динамічні. Статистичні масиви мають чітко визначені межі, які не змінюються в програмі. У таких масивах заздалегідь відома кількість елементів.

Якщо невідомо, скільки даних буде введено в масив, або якщо обсяг даних, які утворюють масив, істотно змінюється у процесі роботи, тоді використовують динамічний тип масивів.

У Visual Basic можна використовувати числові дані 6 типів:

Byte — дозволяє зберігати та обробляти числа від 0 до 255;

Integer — зберігаються цілі числа в діапазоні від — 32468 до 32767;

Long — використовують для збереження великих цілих чисел;

Single — дозволяє зберігати дробові числа в експоненціальному (науковому) вигляді;

Double — зберігає числа з великою кількістю значущих цифр або числа, які виходять за межі зберігання типу Single;

Currency — тип, який дозволяє досягти при округленні точності, що суттєво впливає на результат обчислень при роботі з фінансами.

Для нечислових даних використовують 5 типів збереження інформації:

Boolean — тип для збереження логічних значень (True, False);

String — тип для зберігання тексту змінної та сталої довжини;

Date — тип даних для збереження дати та часу;

Variant — тип, який може містити будь-який тип даних;

Object — тип, який використовується для роботи з різними об’єктами, містить посилання на той чи інший об’єкт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]