Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VBA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
696.83 Кб
Скачать

Інтелектуальні можливості редактора коду

Написання програм істотно полегшується за рахунок можливості редактора автоматично завершувати написання операторів, властивостей та параметрів. При написанні коду редактор сам пропонує користувачеві список компонент, які логічно завершують інструкцію, яку вводить користувач. При записі певного оператора, після введення крапки на екрані відображається список компонент, які логічно завершують створювану конструкцію. Вибраний зі списку елемент можна вставити в код програми, двічі клацнувши лівою кнопкою миші по ньому або натиснувши клавішу Tab.

Іншою суттєвою підказкою при написанні коду є автоматичне відображення відомостей про процедури, функції, властивості та методи після введення їх імен.

Редактор коду здійснює автоматичну перевірку синтаксису набраного рядка зразу ж після натискання клавіші Enter. Якщо введений рядок забарвлюється в червоний колір, то це означає, що в рядку є синтаксична помилка. При відповідному налаштуванні редактора VB можна встановити відображення діалогового вікна, в якому буде описано причину помилки.

Ще однією допоміжною функцією редактора VBA є можливість перегляду довідкової інформації про будь-яку команду чи функцію, перебуваючи безпосередньо у вікні редагування коду. Для цього досить помістити текстовий курсор на невідому команду та натиснути клавішу F1 (зазвичай, виводиться приклад застосування коду).

Налаштування середовища vba

Налаштування параметрів середовища VBA, встановлених за замовчуванням, можна здійснити в діалоговому вікні Параметри (Options), яке відображається на екрані після виконання команди Сервіс  Параметри (Tools  Options).

Вікно містить чотири закладки: Редактор (Editor), Формат (Editor Format), Загальні (General), Закріплення (Docking).

На закладці Editor розміщено опції, які дозволяють встановити параметри для вікна редактора програмного коду: включити перевірку синтаксису, встановити явний опис змінних, відображати список компонент, відображати короткі відомості та підказки для значень даних. Також можна встановити автовідступ з інтервалом табуляції ( це використовується для покращення читабельності програмного коду). В області Налаштування вікна (Windows Settings) можна встановити опції, які дозволяють перетягувати текст, переглядати весь модуль та відображати роздільник між процедурами в модулі.

На наступній закладці Editor Format встановлюють параметри форматування тексту програмного коду: тип шрифту, розмір, колір та фон основного тексту, коментарів, ключових слів тощо.

Закладка General містить елементи, які дозволяють встановити параметри налаштування сітки форми і визначити, як повинна виводитись система на етапі компіляції програми.

На останній закладці Docking можна відмінити або, навпаки, закріпити зчеплення вікон, з якими працює редактор Visual Basic.

Контрольні запитання

  1. Охарактеризуйте будову вікна редактора Visual Basic.

  2. Як створити форму користувача?

  3. Що означає забарвлення рядка коду у червоний колір?

  4. Як здійснити налаштування параметрів середовища VBA?

Створення, збереження, редагування та знищення

програмного коду. Запуск та відлагодження процедур

План

  1. Створення, збереження та видалення процедури.

  2. Явний опис змінних.

  3. Пошук процедури у вікні редактора.

  4. Редагування створеної процедури.

  5. Друк коду процедури.

  6. Експорт та імпорт модуля.

  7. Запуск процедури та відлагодження процедур.

Створення, збереження та видалення процедури

Для створення процедури, потрібно відкрити вікно редактора VB. У програмах MS Office це можна зробити за допомогою команди Сервіс  Макрос  Редактор Visual Basic або комбінації клавіш Alt + F11. На екрані відобразиться вікно редактора.

При завантаженні редактора VB із вікна програми Word курсор автоматично поміщається у вікно коду модуля NewMacros, в який записуватимуться всі макроси. Якщо завантажити редактор із вікна Excel, то відображається вікно коду першого робочого аркуша.

Якщо документ (шаблон чи робоча книга), в якому потрібно зберегти процедуру, що не містить модуля, то його необхідно вставити, перш ніж почати написання процедури VBA. Для вставки нового модуля потрібно у вікні проекту (Project Explorer) виділити той проект, в який необхідно вставити модуль та виконати команду Вставка  Модуль (Insert  Module). Можна також використати команду Модуль кнопки Вставка панелі інструментів Стандартна. Редактор VB додасть у проект новий модуль, який відкриє вікно коду (Code Window) для нового модуля. Новому модулю автоматично присвоюється ім’я ModuleN.

Для перейменування модуля потрібно:

  • у вікні проекту (Project Explorer) редактора VB виділити модуль, який необхідно перейменувати;

  • у вікні властивостей (Properties Window), у текстове поле Ім’я (Name) необхідно ввести нове ім’я.

Для створення процедури в існуючому модулі потрібно, відкрити вікно коду (Code Window) цього модуля, двічі натиснути ліву кнопку миші по назві відповідного модуля у вікні проекту або виконавши команду Вид  Програма (View  Code).

Для написання тексту процедури потрібно помістити курсор у те місце, звідки буде починатись процедура. Якщо в модулі вже введено текст програми, то кожна нова програма повинна починатись після оператора End Sub (кінця попередньої процедури).

Кожна процедура знаходиться між операторами Sub та End Sub. Після ключового слова Sub записують ім’я процедури, відокремлюючи її від службового слова пропуском, після назви записують пару круглих дужок.

Для збереження процедури в модулі потрібно натиснути кнопку Зберегти у вікні редактора VB або виконати команду Файл  Зберегти. Створена процедура збережеться також у випадку збереження файла додатка, в якому вона створювалась.

Знищити процедуру модуля можна:

  • у вікні Макрос, виділивши потрібну процедуру та натиснувши кнопку Видалити;

  • у вікні Macros, виділивши потрібну процедуру та натиснувши кнопку Delete;

  • у вікні програми редактора VB, виділивши відповідний фрагмент тексту в модулі та знищивши його як звичайний текст.

Для знищення модуля потрібно виконати такі дії:

  • виділити потрібний модуль у вікні проекту,

  • виконати команду Файл  Видалити модуль (File  Re­move Module),

  • в інформаційному діалоговому вікні вибрати кнопку Так, якщо модуль потрібно експортувати перед знищенням, або Ні — для повного знищення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]