Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VBA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
696.83 Кб
Скачать

Посилання на об’єкти за допомогою структури With...End With

Процедури можуть посилатися на один і той самий об’єкт декілька разів. У мові VBA передбачена можливість згрупувати такі оператори в певну структуру, яка дозволяє посилатися на властивості та методи, що належать одному і тому ж об’єкту, щоразу не задаючи об’єктне посилання.

Структура With…End With має вигляд:

With об’єкт

… (властивості та методи Об’єкту)

End With

В структурі перед кожною властивістю та методом об’єкта необхідно ставити крапку.

Використання структури є також хорошим способом уникнення запису довгих об’єктних посилань одного чи двох разів у процедурі.

Контрольні запитання

  1. Який запис в операторах VBA використовується для визначення властивості об’єкта?

  2. Як називаються властивості, які можна (не можна) змінювати?

  3. Що таке UserForm?

  4. Як здійснюється опис об’єктних змінних?

  5. Що таке об’єктний вираз?

  6. Яке призначення структури With…End With?

Середовище редактора vba

План

  1. Вікно редактора VB.

  2. Інтелектуальні можливості редактора коду.

  3. Налаштування середовища VBA.

Вікно редактора Visual Basic складається з основних елементів типового вікна Windows-програми: рядка заголовка, панелей інструментів та спеціальних вікон, в яких відображено інформацію про VBA проект.

У рядку заголовка, крім назви вікна, знаходиться назва файлу, з якого запущено редактор VBA, та назва об’єкта (модуля, аркуша, документа, форми тощо), для якого створена (або може бути створена процедура.

За замовчуванням, у вікні редактора відображається панель інструментів Стандартна (Standard). Окрім неї користувач може відобразити на екрані й інші панелі (Відлагодження (Debug), Правка (Edit), Форма (UserForm).

За замовчуванням, у вікні редактора відображаються три спеціальні вікна: Вікно проекту (Project Explorer), Вікно властивостей (Properties Window) та Вікно редагування коду (Code Window). Ці вікна відображаються в прикріпленому стані. Проте, при потребі можна перемістити будь-яке з дочірніх вікон в інше місце.

Вікно властивостей містить усі властивості вибраного у вікні проекту об’єкта. Вікно властивостей складається з двох частин: верхньої та основної. У верхній частині вікна розміщено список, що розгортається, з якого можна вибрати об’єкт, властивості якого необхідно переглянути чи змінити. Основна частина містить перелік властивостей та їх параметри. Змінити значення властивості можна шляхом введення значення з клавіатури у відповідне поле або, вибравши потрібне значення зі списку, який розгортається.

Для перегляду, редагування та створення вихідного коду VBA служить вікно редагування коду. Код усередині модуля організований у вигляді окремих розділів для кожного об’єкта, який програмується в модулі. Інформацію у цьому вікні можна переглядати у двох режимах: Перегляд модуля в цілому (Full Module View) та перегляд процедури (Procedure View).

Два списки, що розгортаються, які знаходяться у верхній частині вікна редактору коду, полегшують орієнтацію в процедурах. Лівий список Об’єкт (Object List) дозволяє вибрати керуючий елемент або форму, з якою потрібно працювати користувачеві.

Правий список Процедура (Procedure) містить перелік подій, допустимих для вибраного в лівому списку об’єкта, або перелік процедур, створених у стандартному модулі. При виборі елемента Опис (Declarations)текстовий курсор переміщається на початок модуля в область опису змінних, де записують оператори для опису контейнерних та глобальних змінних, констант, масивів.

Можна також відобразити вікно Перегляд об’єктів (Object Browser). В цьому вікні наведено перелік усіх об’єктів, які можна використати при створенні проекту. Вікно складається з трьох основних частин: списку бібліотек (Project|Library), списку класів (Classes) та списку компонент (Members).

Список бібліотек знаходиться в лівому верхньому куті вікна. В ньому можна вибрати різноманітні проекти і бібліотеки об’єктів, такі як бібліотеки об’єктів Excel, VBA, Office та VBA Project (об’єкти проекту користувача). Після вибору в цьому списку конкретного елемента всі класи об’єктів вибраної бібліотеки виводяться в списку класів. Вибравши з цього списку елемент, що відповідає певному класу бібліотеки, яка переглядається, всі компоненти цього класу виводяться в списку компонент . При виділенні рядка в цьому списку в нижній частині вікна перегляду відображається додаткова інформація про вибрану компоненту. За допомогою кнопки Довідка (Help) можна відобразити вікно з детальною інформацією про виділену компоненту.

Для створення форм користувача у вікні редактора VB використовують вікно Форма (UserForm). Редактор форм є один з основних інструментів візуального програмування. Проектування форми користувача у проекті VB аналогічне до проектування форми в Access: на незаповнену форму поміщають елементи керування, піктограми яких знаходяться на панелі інструментів Панель елементів (Toolbox).

Окрім трьох основних, середовище програмування VBA містить вікна, які використовують при відлагодженні та тестуванні програм. Для відслідковування поточних значень даних використовують вікна Локальні змінні (Locals Window) і Контрольні значення (Watches). Ці вікна дозволяють одночасно відображати поточні значення змінних. Часто використовують вікно Перевірка (Immediate Window), яке дозволяє вводити з клавіатури та обчислювати окремі інструкції VBA, визначати поточне значення змінних та властивості об’єктів, а також встановлювати нові поточні значення змінних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]