Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика ґрунтів, екзамен.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
301.97 Кб
Скачать
  1. Елементарні ґрунтові частинки і їхня класифікація за н.А. Качинським.

Елементарні ґрунтові частинки(ЕҐЧ)це частинки гірських порід і мінералів, а також аморфні сполуки, всі елементи яких знаходяться в хімічному взаємозв’язку і не піддаються руйнуванню загальноприйнятими методами пептизації.

ЕҐЧ – це представники твердої фази ґрунту, куди входять і мінеральні, і аморфні (як правило, органічні сполуки, гідроокиси Fe, Al) речовини.

Зв’язки між складовими ЕҐЧ – міцні, хімічні. Ці зв’язки не можна порушити методами пептизаці (пептизація – це розпад агрегатів, що сформувалися в результаті “злипання” окремих дисперсних часток). Крім того, з цього випливає, що і розділяти ґрунтові агрегати на ЕҐЧ можна з допомогою пептизації.

Враховуючи, що розмір частинок є важливою характеристикою дисперсності ґрунту в цілому, то необхідно знати, скільки же в ґрунті міститься дрібних, середніх і великих елементарних ґрунтових частинок. Адже від цього залежать усі властивості ґрунту. Відомо, що піщані ґрунти, що складаються, переважно, з великих (крупних) частинок, добре фільтрують воду, проте погано її утримують. І поживних речовин в них небагато. А от глинисті, навпаки, утримують велику кількість вологи, що в них поступила, поживних речовин, але пропускають крізь себе воду вкрай повільно. Вочевидь ґрунти, що складаються з частинок різного розміру володіють і різними властивостями. Саме тому необхідно розділити весь ряд ймовірних розмірів ЕҐЧ на діапазони. Простіше кажучи, потрібно домовитися, що ми будемо вважати за дрібні частинки, а які за великі, тобто необхідно розробити класифікацію частинок за розмірами. Одна з найвідоміших таких класифікацій була розроблена професором Качинським і використовується в Україні, Росії й країнах СНД.

Таблиця. Класифікація ЕҐЧ за Н. А. Качинським

Назва фракції механічних елементів

Розмір механічних елементів, мм

Каміння

>3

Гравій

3-1

Пісок крупний

1-0.5

Пісок середній

0.5-0.25

Пісок дрібний

0.25-0.05

Пил крупний

0.05-0.01

Пил середній

0.01-0.005

Пил дрібний

0.005-0.001

Мул грубий

0.001-0.0005

Мул тонкий

0.0005-0.0001

Колоїди

<0.0001

  1. Водний баланс і його складові.

Під водним режимом розуміють сукупність явищ поступлення вологи в ґрунт, її утримання, витрата і переміщення в ґрунтів. Кількісно його виражають через водний баланс, що характеризує прихід вологи в ґрунт і її витрату з нього.

Загальне рівняння водного балансу має наступний вигляд:

В0опґкпрбвиптіпс1, де

В0 – початковий запас вологи;

Воп – сума опадів за період спостережень;

Вг – кількість вологи, що поступає з ґрунтових вод;

Вк – кількість води, що конденсується із парів води;

Впр – кількість води, що потрапляє в ґрунт в результаті поверхневого притоку;

Вб – кількість вологи, що потрапляє в ґрунт від бокового притоку ґрунтових вод;

Евип – кількість вологи, що випарувалася з поверхні ґрунту (фізичне випаровування);

Ет – кількість вологи, що йде на транспірацію (десукція);

Ві – волога, що інфільтрується в ґрунтову товщу;

Вп – кількість води, що втрачається за рахунок поверхневого стоку;

Вс – волога, що витрачається при боковому внутрішньоґрунтовому стоці;

В1 – запас вологи в ґрунті в кінці періоду спостережень.

Якщо за довгий період часу прогресуючого зволоження чи висушування території не відбувається, прихід і розхід води в ґрунті рівні, рівняння водного балансу рівне нулю. Запаси води в ґрунті в такому випадку на початку й наприкінці періоду спостережень можуть бути рівні: В01. Для схилових елементів рельєфу кількість води, що поступає від бокового притоку ґрунтових вод, рівне кількості води, що витрачається при боковому стоці: Всб. Вміст конденсованої вологи в ґрунті порівняно з іншими статтями балансу мало і ними можна знехтувати. З врахуванням цих уточнень рівняння водного балансу набуває наступного вигляду:

Вопгпрвиптіп

Ще більш простий вид має рівняння рівноцінних територій з глибоким заляганням ґрунтових вод:

В0оп=Е+В1, де

Е – сумарне випаровування, або еватранспірація