Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inform.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
522.75 Кб
Скачать

68 Операції форматування.

Під формат-ням розуміють операції, які зв’язані з оформленням тексту і зміною його зовн. вигляду. Розрізняють 3 осн. операції:

1.Формат-ня символів. В основному це операції з шрифтом (Формат/Шрифт). На вкладці Шрифт обирають гарнітуру, розмір шрифта, варіант накреслення, колір символів, наявність підкреслювання. На вкладці Итервал можна задати інтервал між символами.

2.Формат-ня абзаців. Настройка методів вирівнювання. Типи вирівнювання: по лівому та правому краях, по центру , по ширині. Використовуються відповідні кнопки на панелі інструментів або Формат/Абзац/Отступы и интервалы/Выравнивание Настройка параметрів абзацу (Формат/Абзац). Крім вирівнювання застосовують: величину відступу зліва, справа, першої строки абзацу, величину інтервалів до і після абзацу.

3. Формат-ня сторінок. Змінити розміри поля можна через команду Файл/Параметры страницы. Вкладка Поля дозволяє становити розміри нижнього, верхнього, лівого і правого полів. Вкладка Размер бумаги дозволяє вибрати стандартні розміри із списка форматів, які підтримує Word. В полі Ориетация потрібно вказати Книжная або Альбомная.

Засоби створення маркованих та нумерованих списків (Формат/Список). Можна обрати маркований, нумерований та багаторівневий списки.

Стилі форматування. Вищенаведені команди впливають на виділені фрагменти, тому це команди безпосереднього формат-ня. Однак якщо потрібно придати єдину форму всьому документу, то зручніше скористатися стилем. Для вибору стилю треба вибрати Формат/Стиль і обрати необхідний. Тут же в полі Образец абзаца можна побачити результат. В полі Образец символов – рядок символів, фор матований вибраним стилем, а в полі Описание – опис обраного стилю. Вікно має кнопка Удалить, Изменить та Создать.

69 Зміст і призначення панелі інструментів excel.

Білий лист – створення нового документа. Відкрита папка – відкрити вже існуючого документу. Дискета – зберегти поточний документ. Принтер – друк документа. Лист з лупою – попередній перегляд документа. Галочка і три літери АБВ – перевірка правопису. Ножиці – вирізати в буфер. Два листи з текстом – копіювати. Папка і лист з текстом – вставити з буфера. Широкий пензлик – форматування тексту за заданим взірцем. Стрілки вліво і вправо – відміна попередньої і виконання наступної дії відповідно. Знак суми – складає дані. Знак функції – вставка функції. АЯ та ЯА – сортування даних по зростання та убиванню відповідно. Знак діаграми – побудова діаграми. 100% - зміна масштабу зображення. ? – допомога. Arial Cyr – зміна типу шрифту. 10 – зміна розміру шрифту. Ж, ДО, Ч – жирний, курсив, підкреслення. Вирівнювання по лівому, правому та центру. Білий квадрат з малою “а” – розміщення тексту по середині чарунки. Знак долара – грошовий формат. % - вираження даних у відсотках. 000 – перетворення даних на число з роздільником. 0,00; 00.0 – збільшення та зменшення розрядності. Формат границь. Банка з фарбою - заливання чарунок. Рука з листом – формат чарунок. Лійка – автофільтр.

70 Осн. Операції побудови таблиць в excel.

Побудова табл. в EXCEL починається з безпосередньо введення даних. Це може бути текст, число чи формула. Введення даних здійсн-ся в поточну чарунку чи в строку формул, яка знаход-ся в верхн. частині вікна. Місце введення відмічається текст. курсором. Щоб завершити введення, зберігши дані, використовують кнопку Enter. Щоб відмінити внесені зміни і відновити попереднє значення чарунки, використовують кнопку ESC. Для очищення поточної чарунки використовують кнопку Delete. Текстові дані за замовчуванням вирівнюються по лівому краю чарунки, а числа по правому. Щоб змінити формат відображення даних використовують команду Формат//Ячейки. Вкладки цього діалог. вікна дозволяють вибирати формат запису даних, задавати напрямок тексту і метод його вирівнювання, визначати шрифт та накреслення символів, керувати зображенням та видом рамок, задавати фоновий колір. Можна використовувати також автомат. формат-ня: Формат//Автоформат, або умовне формат-ня: Формат//Условное форматирование. Воно використовується, коли потрібно виконати додаткове формат-ня таке, як зміна коліру чарунки. В тих випадках, коли треба захистити окр. чарунки від несанкц. доступу або скрити формули треба використати команду Формат//Ячейка//Защита. До табл. можна вставляти малюнки, назви таблиць. З даними в табл. .можна виконувати операції сортування, об’єднувати дані з декількох табл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]