Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NEW5.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
330.75 Кб
Скачать

5.2 Методичні вказівки щодо виконання лабораторної роботи

Лабораторний стенд складається з двох панелей: бокової і передньої. Бокова панель – це демонстраційний стенд, на якому встановлені апарати, що використовуються у роботі для детального ознайомлення з їх будовою і принципом дії, паспортними даними.

Аналогічні апарати встановлені і на передній панелі, на клеми якої виведені контакти і котушки апаратів ручного керування. Тип кожного апарату вказується в таблиці або на панелі поруч з його елементами. Збираючи схему, студент повинен сам вибрати на стенді потрібні йому апарати у відповідності з програмою досліджень.

В роботі рекомендується збирати спочатку силові схеми, а потім схеми керування по вузлах. Після перевірки і налагодження схеми включається двигун. На лабораторний стенд при ввімкненні ввідного автомата і магнітного пускача з кнопками керування, розташованими поруч з автоматами, подається лінійна напруга 380В. Керування двигунами здійснюється за допомогою апаратів, які розташовані на передній панелі стенда. Напруга зі стенда знімається вимкненням ввідного автомата.

Приклад схеми нереверсивного керування асинхронним двигуном за допомогою магнітного пускача ПМЕ-211 зображена на рис. 5.2.

Рисунок 5.2 – Схема керування асинхронним двигуном за

допомогою магнітного пускача ПМЕ

Найпростіші схеми нереверсивного керування асинхронним електродвигуном за допомогою магнітного контактора зображені на рис. 5.3.

Рисунок 5.3 – Схеми керування асинхронним двигуном за

допомогою магнітного контактора

5.3 Програма роботи

1. Вивчити будову, принцип дії, особливості роботи і вибору апаратів для ручного керування асинхронними двигунами з короткозамкненим ротором: кнопок (кнопкових станцій), пускачів ПНВ, пакетних вимикачів і перемикачів ПВ, ПМ, ПП, кнопкових вимикачів КА-73А, автоматичних вимикачів типу АП-50, АК-50-ЗМТ та магнітних пускачів типу ПМЕ, ПА.

2. Ознайомитись з пристроєм і внутрішньою схемою магнітних пускачів серії ПМЕ, ПА, автоматичних вимикачів АК-50 і АП-50. Вказати для керування якими двигунами (за струмом і потужністю) призначені ці пускачі (з врахуванням встановлених теплових реле і без них).

3. Розробити, накреслити, зібрати і випробувати схеми керування асинхронними електродвигунами з короткозамкненим ротором для таких випадків:

а) нереверсивний пуск і зупинка за допомогою магнітного пускача типу ПМЕ (рисунок 5.2);

б) найпростіші схеми за допомогою вмикаючого пристрою ВУ і контактора КМ (вар. І) (рисунок 5.3);

в) автоматичний пуск за допомогою проміжного реле РП (вар. ІІ і ІІІ) (рисунок 5.3);

г) поштовховий пуск двигуна (вар. ІV) (рисунок 5.3);

д) пуск двигуна з двох точок (накреслити схеми самостійно);

е) пуск двигуна за допомогою перемикача ПВ або ПМ (самостійно).

5.4 Зміст звіту

1. Назва лабораторної роботи.

2. Мета роботи.

3. Програма роботи.

4. Навести паспортні дані досліджуваних апаратів ручного керування, вказати функціональне призначення, їх принцип роботи, порядок вибору.

5. Проаналізувати особливості керування асинхронним двигуном при використанні ручних пускачів, пакетних вимикачів і перемикачів, автоматичних вимикачів і пакетно-кулачкових вимикачів.

6. Проаналізувати особливості керування асинхронним двигуном при застосуванні магнітних пускачів.

7. Навести схеми керування асинхронними двигунами з поясненням їх роботи.

8. Зробити висновки по роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]