Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры аудит 13-30.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
60.19 Кб
Скачать

16. Суть та призначення аудиторських послуг, їх види та класифікація.

Аудиторські послуги – це завдання по наданню впевненості, супутні послуги, визначені МСА супутніх послуг, ін. послуги пов’язані з проф.. ді-тю аудиторів, визначених законом, організація та методика забезпечення аудиту.

Аудит згідно за чинним законодавством за об’єктом дослідження зводиться до А ф\з. За суб’єктом він може бути тільки зовнішнім тт. здійснений незалежним ауд, А фірмою на договірній основі. Головним завданням зовнішнього А є перевірка даних б\о і ф\з для встановлення її достовірності. Головна особливість зовн. ауд. полягає в тому, що він є назалежним. Підставою для проведення А є договір.

Договір - це документ який засвідчує факт досягнення домовленості пр. проведення А перевірки. Основним видом послуг А фірми є А ф\з п\п, що здійснюється з метою правильності її складання згідно з встановленими правилами б\о, її достовірності, повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим вимогам.

А можуть надавати інші ауд послуги, пов’язані з професійною д-ть, зокрема по веденню б\о у формі консультацій з питань б\о та ф\з, експертизи і оцінки стану фін-господ. д-ті та інших видів ек-правового забезпечення господарської д-ті суб’єкта господарювання.

Перелік послуг які надаються А визначається АПУ.

А послуги класифікуються:1.За стандартами обліку

- завдання з надання впевненості-супутні послуги визначені МСА

-ін. послуги-організаційне та методичне забезпечення А

2. За стадіями історичного розвитку-А що базується на фактах

- системно-орієнтований А з експертизою на основі ВК

3. За суб’єктами:- Зовнішній – внутрішній

4. За часом тривалості співпраці А з клієнтами:- початковий – повторний

5. За типом здійснення:- обов’язковий – ініціативний

6.За суб’єктами господарювання:- загальний - біржовий - страховий

– банківський позабюджетний

17. Аудит в комп’ютерному середовищі

Для ефективного і швидкого проведення аудиту аудитор використ. комп’ютерні програми з автоматизації бух. обліку, програми автоматизованого аналізу фін-во господ. дія-ті, юридичні бази даних та ін. комп’ютерні продукти, які значно полегшують процес перевірки.

Оскільки сьогодні для автоматизації обліку використ. декілька десятків бух. програм то і аудиторові для ефективного проведення перевірки потрібно досконально знати їх усі, але це не можливо.

Значний прогрес в аудиторській роботі може бути досягнутий за рахунок використання комп'ютерної техніки. Під час аудиту використовуються портативні комп'ютери, які підвищують продуктивність праці аудиторів. Застосування цієї техніки забезпечує оперативність і більшу точність виконання аудиторських процедур. Комп'ютерні програми, наприклад, дають можливість швидко перевірити правильність нарахування заробітної плати залежно від складності та якості виконаних робіт і кваліфікації працівників. Використання комп'ютерних програм в аудиті вимагає розроблення спеціальних методик для визначення стану підприємства, де надаються аудиторські послуги.