Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры аудит 13-30.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
60.19 Кб
Скачать

30.Методика аудиту витрат діяльності

Метою аудиту витрат є встанов. вірогідності даних первинних документів щодо визначення витрат, повноти та своєчасності їх відображ. в облікових реєстрах, відпо­відності методики обліку витрат чинним нормативним актам.

У процесі аудиту витрат з'ясовується: облікова політика щодо обліку витрат; підтвердження в-т відповідними первинними документами; обґрунтов. відображ. витрат згідно класифікації видів діяльності; наявність окремого обліку витрат різних видів діяльності; правильність розподілу операційних витрат на адмін., збутові та інші ви­трати операц. д-ті; повнота розкриття інф. про витрати у примітках до фін. звітів.

Вивчення зазначених питань здійснюється у такій послідовності. 1. Перевірка правильності визнання та класифікації витрат. 2.Перевірка правильності відображення адміністративних витрат. 3. Перевірка правильності відображення витрат на збут. 4.Перевірка правильності відображ. ін. операц. в-т. 5. Перевірка правильності відображ. фін. в-т. 6. Перевірка правильності відображ. втрат від участі в капіталі. 7. Перевірка правильності відображення інших витрат.

Перелік можливих порушень в обліку витрат:

В-ти відображаються без зв'язку зі зменш. активу та збільш.зобов'язань.Недостовірне визнач. суми витрат.

В-ти визнаються витратами певного періоду неодночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені; витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, не відображаються у складі періоду, в якому вони були здійснені.

Неправильне віднесення витрат до складу адмін. в-т. Включення адмін. в-т до складу в-чої собівартості продукції, собівартості реалізованої продукції.

Неправильне віднесення витрат до складу витрат на збут. Включення витрат на збут до складу виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), собівартості реалізованої продукції.

Неправильне віднесення витрат до складу інших операційних витрат. Включення інших операційних витрат до складу виробничої собівартості продукції, собівартості реалізованої продукції .

Неправильне віднесення витрат до складу фінансових витрат, втрат від участі в капіталі, інших витрат. Надзвичайні витрати включаються до фінансової звітності без вирахування суми, на яку зменшується податок на прибуток від діяльності під-ва внаслідок збитків від надзвич. подій.Не розкриття складу та сум витрат, які не включені до статей витрат Звіту про фін. рез-ти, а відображ. безпосередньо в складі ВК.