Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
581.63 Кб
Скачать

5. Поняття науки аг. Права

Для характеристики юридичної науки базове, фундаментальне значення має загальне поняття науки; його потрібно розглядати у 2 аспектах: а) як певний процес інтелектуальної дослідницької ді­яльності із здобуття та вироблення теоретично систематизованих знань; б) як наслідок цього процесу — сукупність теоретично сис­тематизованих знань про природу, суспільство й мислення.

У системі юридичної науки можна вирізнити: 1) загальнотеоре­тичні, 2) галузеві, 3) комплексні, 4) прикладні, 5) міжнародно-пра­вові юр. науки.

Аг. право У. належить до групи комплексних юри­дичних наук і є складовою юридичної науки як системи знань.

Наука аг. права — це, насамперед, комплекс, система знань про теоретичні засоби правового регулювання суспільних відносин, що виникають у процесі здійснення виробничої та іншої, пов'язаної з нею, сільгосп. діяльності аг.и підпр., фермерськими господарствами, особистими селян­ськими господарствами громадян та іншими суб'єктами аг. відносин. Отже, предмет цієї науки включає і загальні досліджен­ня аг. відносин, пізнання закономірностей їх правового ре­гулювання, виявлення особливостей правових методів впливу на ці відносини, суб'єктивних прав та обов'язків суб'єктів аг. від­носин.

Оскільки агр. відносини формуються на основі особливос­тей сільгосп. вироб., аграрно-правова наука досліджує ступінь впливу цієї специфіки на організацію правово­го регулювання. Порівняно з галузевими юр. науками, це є специфічна риса аг. права. Аграрно-правова наука містить вчення про аг. законод., про джерела аг. права, виявляє й пояснює особливості цих джерел, їх структу­ру, співвідношення, зв'язок і взаємозалежність, виходячи із за­гальнотеоретичних положень — вчення про зовнішню форму пра­ва, правотворчість, про правовий інститут, галузь права. Вивчен­ню підлягає й практика застосування нормативно-правових актів аг. законод. державними органами та аг.и суб'єктами.

Отже, наука аг. права як комплексна інтегрована та спеці­алізована юр. наука, що базується на комплексній галузі аг. законод. та однойменній галузі права, є системою знань про агр. відносини, аг. право як галузь права, його систему, предмет і методи правового регулювання, аграрно-правові норми й правові інститути, аг. законод. як систему, практику його застосування та окремі н.- п. акти, що регулюють агр. відносини з точки зору закономірностей їх виникнення, зміс­ту, функціонування, взаємодії, розвитку й напрямів удосконалення.

6. Особливості джерел аг. Права

Правові норми відображаються, ма­теріалізуються в певній правовій формі, яка називається "джере­лами" (витоками) права. Під формою права має на увазі спосіб внутрішньої організації, а також зовнішнього вия­ву правових норм, який засвідчує їх державну обов'язковість. Відповідно він розрізняє внутрішню форму норми права — спосіб внутрішньої організації змісту норми (тобто її структури) і зовніш­ню — спосіб її об'єктивації, зовнішнього виявлення, матеріальної фіксації.

До видів зовнішніх форм (джерел) права : правовий звичай, правовий прецедент, нормативно-право­вий акт. У сучасних умовах в аг. праві джерела аг. права мають форму нормативно-правових актів і нормативно-пра­вових договорів.

До нормативно-правових актів за юридичною силою належать закони й підзаконні акти.

Характерною особливістю галузі права є наявність кодифікованих актів: законів і кодексів, в яких вміщено правові норми і інститути права, характерні для певної галузі права.

Джерела аг. права як комплексної галузі права мають свої особливості. Так, у нормативних актах, що стосуються аг. права, містяться норми, якими регулюються як агр. відно­сини, так і відносини інших галузей права — земельного, господар­ського, адміністративного, трудового та ін.

До основних за­конів, що стосуються аг. права, належать закони У. від 14 лютого 1992 р.: "Про колективне сільгосп. підпр."2, від 17 липня 1997 р. "Про сільськогосподарську коо­перацію"3, від 19 червня 2003 р. "Про фермерське господарство"4, від 15 травня 2003 р. "Про особисте селянське господарство"5. Аг. право, до складу якого входять норми інших галузей права, за своїм змістом ширше, ніж аг. законод., яке складаєть­ся із нормативних актів, що мають одну галузеву прописку. Так, норми законів "Про фермерське господарство", "Про особисте се­лянське господарство", "Про сільськогосподарську кооперацію", в частині регулювання земельних відносин також належать до дже­рел аг. права.

Важливе місце серед джерел аг. права посідають закони У., що стосуються розвитку селекції, насінництва, племінно­го тваринництва, ветеринарії, меліорації земель. Нормами цих за­конів регулюються як приватні, так і публічні відносини в перелі­чених сферах аграрної діяльності.

До джерел аг. права належать і закони, якими вирішу­ються питання розвитку сільгосп. кооперації і соці­ального розвитку села. Такими є, наприклад, Закон У. "Про сільськогосподарську кооперацію", а також Закон У. від 17 жовтня 1990 р. "Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві" (в редак­ції Закону від 15 травня 1992 р.)

7. К. У. — правова основа джерел аг. права

Конс. 1996 р. як Основний закон держави остаточно зак­ріпила правовий статус держави У., визначила основні нап­рями розвитку політичної і правової систем, структуру органів дер­жавної влади й органів місцевого самоврядування, основні полі­тичні, економічні та соціальні права громадян, встановила право державної, комунальної і приватної власності громадян і право власності юридичних осіб.

зі ст. 8 К, в У. визнається й діє принцип верховенства права, К. має найвищу юридичну силу. За­кони та інші н.- п. акти приймаються на основі Конституції і повинні відповідати їй. Норми Конституції є норма­ми прямої дії.

Норми законів кожної галузі права, зокрема аг., повинні розглядатися крізь призму Конституції У.. Вони є джерелами галузі аг. права тією мірою, якою вони відповідають Конституції. Якщо за­кони, інші правові акти або їх окремі положення чи окремі статті законів, що стосуються аг. права, не відповідають Консти­туції, за рішенням Конст. Суду У. вони, згідно зі ст. 152 Конст., визнаються неконституційними і втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом рішення про їх неконституційність. Отже, закони та інші н.- п. ак­ти, що стосуються аг. права, є джерелами аг. права, оскільки відповідають Конституції У..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]