Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_ПММ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

10. Який склад антифризу? Чи можна використовувати концентровані антифризи (чому)? Від чого залежить температура застигання антифризу? Як дізнатися, що в антифризі спрацювалися присадки?

Нормальна робота двигуна з рідинною системою охолодження залежить від правильного вибору і якості охолоджувальної рідини, технічного стану охолоджуючої системи.

Як охолоджувальна рідина можуть бути вода, деароматизований гас та дизельні палива (за певних умов), антифризи.

Вода має деякі переваги порівняно з іншими рідинами: достатня сировинна база, нетоксичність, висока теплоємність та деякі інші.

Недоліками води як охолоджувальної рідини є низька температура кипіння, висока температура замерзання, здатність до утворення накипу. При замерзанні вода збільшує свій об'єм на 10%. При цьому може відбутися розрив головок блоків циліндрів, блоків радіаторів, тому що лід, що утворюється при замерзанні води. При утворенні накипу двигун перегрівається, збільшуються витрати палива і оливи.

Широкого розповсюдження набули всесезонш низькозастигаючі рідини (антифризи). Антифризами можуть бути водяні розчини одно-, двох-, трьохатомних спиртів або їх сумідгів. Всі спирти корозійні, ще більшу корозійність мають продукти їх окислення, які утворюються при роботі антифризу. Тому до складу антифризів обов'язково входять присадки. Найбільшого розповсюдження набули водяні розчини двохатомних спиртів, зокрема, етиленгліколів. Температура застигання етиленгліколю становить мінус 12°С, води - 0°С, а температура застигання суміші води з етиленгліколем коливається в широкому діапазоні залежно від її складу.

В експлуатації знаходяться антифризи марок "40", "65", "Тосол А-40", "Тосол А-65" (де цифра - температура застигання мінус 40 та мінус 65°С відповідно). Є "Тосол А-100%-ний" (або"Тосол А-концентрований"). Тосоли концентровані до'експлуатації непридатні, бо це - суміш етиленгліколю з присадками, їх температура застигання дорівнює мінус 12°С. Для використання їх необхідно попередньо розвести дистильованою водою у співвідношенні 1:1, щоб одержати антифриз з температурою застигання мінус 32... мінус 35 °С.

В Україні є імпортні антифризи, які поставляють, як правило, у концентрованому вигляді (суміш етиленгліколю з присадками, або суміш етиленгліколю і пропіленгліколю з присадками). Концентровані імпортні антифризи також слід розбавити дистильованою водою за рекомендаціями фірм або у співвідношенні 1:1 для одержання антифризу з температурою застигання близько мінус 32...мінус 35°С.

Різні антифризи (вітчизняні та імпортні) відрізняються кількістю і якістю присадок, тому їх змішувати не можна.

17