Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.Л. та Л.Г. Ч2..doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

3. Основні організаційно-технічні показники суцільнолісосічних рубок

Правила проведення суцільнолісосічних рубок називаються – основними організаційно-технічними показниками суцільнолісосічних рубок. Крім джерел засівання, які залишилися на вирубках, до основних показників відносять: напрямок лісосіки, напрямок рубки, ширину і розмір лісосіки, термін примикання, спосіб примикання, довжину лісосічного ряду або кількість зарубів у кварталі.

Під напрямком лісосіки розуміють напрямок довшої сторони відносно сторін світу. Він впливає на засівання вирубки, стійкість стіни лісу до вітровалу, а на виражених формах рельєфу – на розвиток процесів ерозії грунту. Напрямок лісосіки впливає на освітлення вирубок. Якщо лісосіка витягнута з заходу на схід, то вирубка примикатиме до стіни незрубаного лісу і буде захищена від сонця опівдні. Якщо вирубка спрямована з півночі на південь, то опівдні на неї буде потрапляти найбільша кількість тепла (у лісах регіонів з нестачею тепла). У гірських лісах лісосіку розміщують довгою стороною впоперек схилу. Екологічний вплив стіни незрубаного лісу посилиться, якщо її довша сторона буде розміщена перпендикулярно напрямку переважаючих вітрів (захист від несприятливих факторів).

Напрямок рубки – це напрямок, у якому розміщується чергова лісосіка відносно попередньої. Екологічний вплив стіни лісу на рубку буде сильнішим, якщо вирубку спрямувати назустріч переважаючим вітрам. Якщо рубка ведеться вузькими лісосіками – до 50 м і якщо встановлено, що затінюючий вплив стіни лісу буде корисним для лісовідновлення, то напрям рубки краще визначити з півночі на південь, у районах із шкідливими південно-східними сухими вітрами, напрям рубки спрямовують назустріч їм. У гірських умовах, для збереження лісом захисних функцій, напрям рубки встановлюють знизу вверх вздовж схилу, у заплавах – проти течії річки.

Термін примикання лісосік – це інтервал часу, після якого рубалася лісосіка, що примикає до вирубки, не враховуючи року рубки на попередній лісосіці. Цей термін для різних порід неоднаковий і пов’язаний з частотою насіневих років (у сосни рясне плодоношення спостерігається через 4 роки, у ялини – через 4-5 років, а береза та осика плодоносять щорічно). Але насіневі роки бувають і через більші інтервали, тому вирубка може оновитися через 8-10 років. Сьогодні, чергову лісосіку дозволяється розміщувати через половину терміну повного поновлення лісу на попередній вирубці. У рівнинних умовах України для соснових лісів встановлений термін примикання лісосік у 4 роки, для дубових – у 3, а для інших насаджень – у 2 роки.

Відомі три основні способи примикання лісосік: безпосередній, черезсмужний і кулісний. Правилами головних рубок у лісах України передбачене застосування безпосереднього примикання, а черезсмужне примикання лісосік лише у заплавних лісах.

Шириною лісосіки вважають розмір найкоротшої її сторони. Від цього показника залежить розмір майбутньої вирубки. Перевагу надають вузьким лісосікам. В наш час ширина лісосіки обгрунтовується екологічним впливом стіни лісу на вирубку, який виявляється у зниженні швидкості вітру. Ширина лісосіки (а) може дорівнювати 10 висотам деревостану (Н): а = 10Н. Через порушення золотого правила лісівництва, яке регламентує термін прилягання лісосік, з’явилася необхідність захисту стіною лісу не однієї а двох вирубок, тому ширину лісосіки слід зменшити удвічі: а = 5Н. Ширина лісосіки також залежить від типу насаджень, групи лісів та кліматичної зони зростання лісу.

До додаткових показників суцільнолісосічних рубок належить сезон рубки. Він впливає на хід природного поновлення. Літня рубка (з 15 травня) ускладнює поновлення, а при зимовій рубці краще зберігається підріст.

Норми рубок встановлюються правилами і залежать від групи лісів та розмірів таксаційного кварталу. Правилами рубок для лісів України дозволяється ділянки лісу до 3 га у степовій і до 5 га в інших зонах незалежно від їх форми відводити для рубки ( на рік).