Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна організація.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
48.94 Кб
Скачать

4. Проблема реформування оон

За роки своєї діяльності ООН здійснила історичну місію, відігравши важливу роль у численних прогресивних зрушеннях, що відбулися у світі у другій половині XX ст. Найважливіше джерело сили Організації Об'єднаних Націй — це універсальність ЇЇ членства і всеохоплюючий масштаб її мандату. Саме завдяки цим особливостям ООН є унікальним і незамінним форумом обговорення глобальних проблем та пошуку шляхів їх розв'язання, інструментом врегулювання міжнародних конфліктів, підтримання миру і безпеки, розвитку співробітництва в політичній, економічній, соціальній та інших сферах. Проте світ зазнав і негативних змін, особливо наприкінці 80-х — у 90-х роках. Загострення глобальних проблем, виникнення хвилі міжнародних конфліктів після розвалу біполярної структури, еволюція змісту і сутності конфліктів тощо зумовили необхідність адаптації ООН до нових реалій. На планеті склався новий баланс сил між центрами впливу. В результаті розвалу СРСР, багатопланової кризи в Росії, зміцнення позицій ФРН і Японії, зростання ролі країн, що розвиваються, утворилася нова геополітична ситуація, яка має враховуватися в діяльності ООН. Зміцнілі країни і ре гіони мають бути адекватно представлені в головних органах ООН, особливо в Раді Безпеки. Особливість сучасного міжнародного розвитку полягає і в тому, що міжнародні проблеми дедалі більше набувають трансекторального, міжсекторального характеру. Це стосується і проблем урегулювання конфліктів, і проблем розвитку, і проблем надзвичайної допомоги. Тому невідкладне завдання ООН — забезпечити єдність цілей і дій різних департаментів та структур її системи, забезпечити комплексний підхід до розв'язання міжнародних проблем. Сьогодні як ніколи потрібна координація дій в усіх сферах.

5. ЕКОСОР та її регіональні комісії.

Економічна і соціальна рада ООН (ЕКОСОР) — головний орган з координації економічної діяльності ООН та спеціалізованих установ, пов'язаних з ООН. Важливість цього органу засвідчує той факт, що на нього припадає майже 70 % всіх бюджетних ре­сурсів, а також персоналу ООН. У 1965 р. кількість членів Економічної і Соціальної Ради було збільшено з 18 до 27 і в 1973 р. — до 54 членів (друга і четверта поправки до Статуту). По регіонах представництво розподіляється так: 14 місць — квота Африки, 10 — Латинської Америки, 11 — Азії, ІЗ — Західної Європи й інших країн і 6 — країн Східної Європи. Членів ЕКОСОР обирають строком на три роки, щорічно по 18 членів. Кожен член Ради має один голос, рішення приймаються простою більшістю голосів.

Функціональні комісії

Статистична комісія,

Комісія з народонаселення,

Комісія соціального розвитку,

Комісія з прав людини,

Комісія про становище жінок,

Комісія з наркотичних засобів;

Регіональні комісії

Економічна комісія для Африки,

Економічна і соціальна комісія для Азії і Тихого океану,

Європейська економічна комісія,

Економічна і соціальна комісія для Латинської Америки і Карибського басейну,

Економічна комісія для Зх. Азії;

Постійні комітети і комісії на правах комітетів

Комітет по програмі і координації,

Комітет по природних ресурсах,

Комітет по неурядових організаціях,

Комітет по переговорах з міжурядовими установами,

Комісія по транснаціональних корпораціях,

Комісія по населених пунктах.

Функціонує також ряд експертних органів з питань:

запобігання злочинності та боротьба з нею,

планування розвитку,

міжнар. співробітництво з питань податків

перевезення небезпечних вантажів.

6. Аналіз діяльності ПРООН в Україні

У березні 2011 року Система Організації Об’єднаних Націй в Україна та уряд України підписали Рамкову програму допомоги для України, яка була розроблена на базі недавнього Звіту щодо загальної оцінки потреб країни. Згідно із визначеною стратегією допомоги, агенції ООН разом з Урядом України координуватимуть свої програми/проекти, розроблятимуть об’єднані ініціативи та плани на 2012-2016 роки.

В цей період, ПРООН разом з іншими агенціями ООН, які представлені в Україні, приділяють особливу увагу чотирьом основним сферам:

стале економічне зростання і подолання бідності;

соціальний розвиток;

врядування та управління;

навколишнє середовище та зміна клімату.

У серпні 2006 року Уряд України та Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні підписали новий План дій ПРООН в Україні на 2006-2010 роки, дію якого було продовжено на 2011 рік.

Цей План дій є колективною, логічною та всеохоплюючою відповіддю на пріоритети національного розвитку. Документ також поглиблює наші взаємні домовленості та співпрацю, метою яких є реалізація Декларації тисячоліття, Цілей розвитку тисячоліття та конвенцій ООН, що їх зобов’язалися виконувати Уряд України та ПРООН.

Крім того, він визначає низку конкретних заходів з метою покращення умов життя на загальнонаціональному рівні.

7. Характеристика ЮНІДО

Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку, ЮНІДО (англ. UNIDO - United Nations Industrial Development Organization)— спеціальна установа ООН, створена у 1966 р., мета якого полягає у сприянні промисловому розвитку та прискореній індустріалізації країн, що розвиваються шляхом мобілізації національних і міжнародних ресурсів. До складу ЮНІДО входять 171 держав. Україна є членом цієї організації з 1985 р. Головний орган ЮНІДО - Генеральна конференція.

Оперативна діяльність ЮНІДО полягає:

в наданні технічної допомоги країнам, що розвиваються у здійсненні конкретних проектів;

в розробці регіональних довгострокових стратегій розвитку.

Допоміжна діяльність ЮНІДО включає збір, узагальненя, публікацію інформації, проведення досліджень, організацію конференцій з питань промислового розвитку.

8. Характеристика ЮНВТО