Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікроек_Тема 8.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
110.98 Кб
Скачать

Тема 8. Ринки факторів виробництва (загальна характеристика) План

  1. Особливості ринків факторів виробництва

  2. Фактори, що впливають на еластичність попиту на ресурси

Питання 1. Особливості ринків факторів виробництва

Ринок факторів виробництва є невід’ємною складовою суспільного виробництва і відтворення. На ньому відбувається купівля та продаж ресурсів, які необхідні для виробництва товарів та послуг. Ціни на ресурси визначаються під впливом попиту та пропонування. Споживачами на ньому є виробники товарів та послуг або посередники. Продавцями – власники ресурсів або також посередники. Ринок факторів виробництва відрізняється від ринків товарів та послуг, які розглядались раніше. Характеристики ринку факторів виробництва:

1. на ньому менше покупців, оскільки обсяг закупок набагато більший;

2. покупці більш крупні;

3. покупці сконцентровані географічно;

4. попит на фактори виробництва є похідним попитом, оскільки фактори виробництва цікавлять покупців не самі по собі, а тим, яку участь вони беруть у виготовленні певних споживчих товарів. Тобто наявність попиту на певний ресурс визначається: а) продуктивністю фактору при створенні товару; б) ціною товару, який виготовляється за допомогою даного фактору виробництва. Причому провідну роль тут грає другий фактор.

5. Фактори, які впливають на попит на фактори виробництва:

  1. зміни попиту на товар, який виготовляється даним фактором виробництва. За інших рівних умов зміна попиту на товар, що виготовляється фактором, призводить до такої ж зміни попиту на фактор і зсуву кривої попиту в тому ж напрямі.

  2. зміна продуктивності фактору веде до такої ж зміни попиту на цей фактор виробництва. Зростання продуктивності зсуне криву попиту вправо, зменшення - вліво.

  3. Ціни на інші фактори виробництва. Ресурси, як і товари, бувають взаємозамінюючі та взаємодоповнюючі. Вплив аналогічний товарному ринку (див.: Тема 2, Питання 1).

В цілому попит на фактор виробництва має таку ж обернену залежність від ціни, як і попит на товари. Чим вище ціна фактору (за інших рівних умов), тим нижче обсяг попиту на нього і навпаки. Слід зупинитись на цьому більш детально. Фірма купує певний фактор для виробництва певного товару. Отже, її цікавить продуктивність, причому, розглядаючи кожну одиницю фактору окремо, вона цікавиться граничною продуктивністю фактору, тобто кількістю продукції, яку виготовляє кожна додаткова одиниця фактору. Але попит залежить і від ціни продукції. Значить, фірма визначає не лише скільки продукту вона отримає, але і скільки вона за це одержить, тобто граничний продукт у грошовій формі (MPМ). Граничний продукт у грошовій формі – додаткова виручка, одержана в результаті виробництва продукції, виробленої однією додатковою одиницею фактору виробництва. Фірмі буде вигідно купувати фактор виробництва доти, доки його застосування приносить прибуток, тобто граничний продукт фактору у грошовій формі вище граничних витрат на його закупку. Останньою одиницею фактору буде та, для якої граничний продукт у грошовій формі дорівнює граничним витратам (приклад та пояснення див.: Тема 5, Питання 2).

MPМ=MС=P (8.1)

Отже, ціна дорівнює граничному продукту у грошовій формі, а значить, крива попиту на фактор виробництва – це крива граничного продукту у грошовій формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]