Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магістерська.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
216.55 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І.І.МЕЧНИКОВА

ІНСТИТУТ МАТЕМАТИКИ, ЕКОНОМІКИ І МЕХАНІКИ

КАФЕДРА СОЦІАЛЬНОЇ ТА ПРИКЛАДНОЇ ПСИХОЛОГІЇ

Спеціальність: 6.030102 – «Психологія»

Освітньо-кваліфікаційний рівень: магістр

Магістерська робота

«Комунікативні особливості соціально-психологічного потенціалу особистості менеджерів-керівників»

Студентки 5 курсу

денної форми навчання

Дериглазової О. В.

Науковий керівник:

Канд. пс. н., доцент

Кафедри соціальної та прикладної психології

Бефані А. А.

Рецензент:

Рекомендовано до захисту: Захищено на засіданні ДЕК №___

Протокол засідання кафедри Протокол №____ від __»_____р.

№____ від «__»______р. Оцінка_____________________

Завідуючий кафедрою

_________ _________________ Голова ДЕК _______________________

(підпис) (прізвище, ініціали) (підпис) (прізвище, ініціали)

Зміст

Вступ........................................................................................................3

Розділ 1. Теоретичні основи вивчення комунікативних особливостей соціально-психологічного потенціалу особистості менеджерів-керівників.

    1. Поняття комунікативного потенціалу особистості ……………..5

    2. Комунікативна компетентність……………………………...…....7

    3. Структура соціально-психологічного потенціалу.......….……...11

    4. Соціально-перцептивна й інтерактивна складові соціально-психологічного потенціалу особистості …………………............................15

    5. Соціально-психологічні характеристики особистості менеджерів-керівників та менеджерів-операторів…………………..................................27

Розділ 2. Використані методи дослідження особистісних відмінностей соціально-психологічних характеристик менеджерів-керівників та менеджерів-операторів.

    1. Операціонализація компонентів соціально-психологічного потенціалу особистості ……………………………………..………….……30

    2. Експериментальна та тестові методики дослідження………….32

Розділ 3. Описання та інтерпретація результатів емпіричного дослідження комунікативних особливостей соціально-психологічного потенціалу особистості менеджерів-керівників ……….…………………..39

Висновок………………..……………………………………………………..59

Додатки....……………………………………………………………………..62

Список використаних джерел.........…………………………………….……73

Вступ

У час активного розвитку інформаційно-комунікаційних технологій важливим, та здебільшого найважливішим є успішне спілкування і взаємодію між людьми, що обумовлено не простим обміном інформацією, а задіює їх потенційні комунікативні можливості, що дозволяють суб'єктам враховувати, розуміти або приймати точку зору, позицію, іншої людини, успішно і продуктивно з ним взаємодіяти. Це стосується абсолютно усіх сфер соціального життя, будь то сімейні відносини, міжособистісні, управлінські та ін. Теоретична значимість нашої роботи полягає в тому, що проблема комунікативного потенціалу особистості, зокрема вирішення питань його структури, особливостей його компонентів недостатньо вивчена і не до кінця обгрунтована в соціальній психології.

Необхідно зазначити, що в даній роботі ми розвиваємо раніше досліджувану нами тему і розширюємо межі пізнаного. Зараз ми торкнулися надзвичайно цікавого аспекту вивчення комунікативного потенціалу особистості, а саме професійної його специфіки. Наше дослідження буде націлено на вивчення особливостей соціально-психологічного потенціалу особистості менеджерів, що виконують операторські функції та особистісних характеристик менеджерів, що займають керівні посади в різних професійних сферах, ми розглянемо, на скільки виразно проявлені якості, що забезпечують успішність комунікативної діяльності, у менеджерів-керівників та менеджерів-операторів, порівняємо показники по кожному з враховуваних параметрів, а саме: здатності до децентрації в умовах кооперантного і конкурентної взаємодії, загальному рівню емпатії, соціальному інтелекту, переважної стратегії поведінки в умовах соціального конфлікту, рівню самоконтролю в спілкуванні.

Об'єктом даного дослідження виступає соціально-психологічний потенціал особистості.

Предмет дослідження - професійні особливості компонентів соціально-психологічного потенціалу особистості.

Мета даної роботи - розкрити зміст структурних компонентів комунікативного потенціалу особистості та зробити порівняльний емпіричний аналіз вираженості цих компонентів у менеджерів-керівників та менеджерів-операторів.

Завдання: - розкрити поняття комунікативного потенціалу та комунікативної компетентності особистості; - виділити структурні компоненти комунікативного потенціалу особистості; - проаналізувати соціально-психологічні джерела, що розкривають зміст структурних компонентів комунікативного потенціалу і професійних відмінностей соціально-психологічних характеристик особистості; - виконати експериментальне дослідження здатності до децентрації; - провести емпіричне дослідження соціально-психологічного потенціалу за допомогою складеного блоку психодіагностичних методик; - з використанням методів математичної обробки, зробити порівняльний аналіз вираженості компонентів комунікативного потенціалу в двох професійних групах; - на підставі отриманих результатів розкрити професійну специфіку соціально-психологічного потенціалу особистості.

Розділ 1. Теоретичні основи вивчення комунікативних особливостей соціально-психологічного потенціалу особистості менеджерів-керівників.