Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ек анализ ГОС.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
141.78 Кб
Скачать

6.Аналіз виконання плану реалізації продукції.

Аналіз реалізації продукції включає: вивчення виконання прогнозу (плану) з обсягу реалізації, абсолютного відхилення від нього, оцінку динаміки (темпів зростання, приросту, спаду, середньорічних показників динаміки, абсолютне значення одного відсотка приросту), виявлення причин формування понаднормативних залишків готової продукції, причин несвоєчасної оплати продукції покупцями тощо.

Методика аналізу реалізації продукції передбачає розрахунок балансу товарної продукції, оцінку виконання договірних зобов'язань.

Баланс товарної продукції може бути розрахований наступним чином:

де ОР - обсяг реалізованої продукції за звітний період; ГПп, ГПК - залишки готової продукції на складах на початок і кінець періоду; ОВ - обсяг виробництва продукції.

На зміну обсягу реалізації впливають різноманітні фактори

Фактори, які впливають на обсяг реалізації продукції.

1.Виробничі фактори. До них входять:

-Рівень виконання плану виробництва товарної продукції.

-Якість продукції.

-Асортиментно – структурні вимоги у випуску продукції.

-Ритмічність випуску продукції.

2.Фактори, які пов`язані з роботою відділу збуту і складів:

-Рівень забезпечення кадрами, устаткуванням і відповідними складськими приміщеннями.

-Загальний рівень організації роботи з маркетингу.

-Величина замовлень.

-Стан і комплектність залишків готової продукції на складах.

-Забезпеченість тарою і упаковкою.

3.Фактори, які пов`язані з транспортуванням продукції.

-Відповідність кількості і видів транспортів для перевезення продукції (зроблених замовлень і договірних домовленостей).

-Ритмічність подачі транспорту.

-Дотримання термінів перевезень та інших договірних умов.

4.Фактори, які пов`язані з роботою фінансових та інших підрозділів підприємства.

-Вибір форм розрахунків з покупцями.

-Своєчасність і якість оформлення платіжних документів та стан контролю за їх сплатою.

-Вивчення платоспроможності покупців і можливі форми співпраці.

5.Інші фактори:

-Терміни документообігу.

-Зміна цін і коньюнктури ринку.

-Зміни митних правил і загального законодавства.

Фактори зміни обсягу реалізації розраховуються, за допомогою прийомів порівняння. При цьому враховують, що фактори зміни залишку готової продукції на кінець року та продукції, відвантаженої на кінець року, спричиняє вплив, протилежний за знаком зміні цих показників.

7.Аналіз ритмічності виробництва

Ритмічність випуску продукції - виробництво продукції відповідно до встановленого графіку (прийнятого завдання) за певний період часу (день, декада, місяць, квартал). Ритмічність виробництва - це збалансована діяльність підприємства, яка сприяє ритмічному виробництву продукції та виконанню своїх зобов'язань перед споживачами. Порушення ритмічності виробництва, як правило, призводить до неповного використання виробничих потужностей, збільшення обсягу незавершеного виробництва та залишків готової продукції на складах, уповільнення оборотності капіталу; перевитрачання фонду оплати праці, надурочної роботи, браку та відповідно до підвищення собівартості продукції, зменшення суми прибутку, погіршення фінансового стану підприємства.

Аналіз ритмічності проводять шляхом зіставлення фактичних і прогнозних даних про випуск за декадами, місяцями та кварталами в цілому по підприємству і за окремими структурними підрозділами.

Для характеристики ритмічності виробництва використовуються прямі та непрямі показники. До прямих показників відносяться:

-коефіцієнт ритмічності;

-коефіцієнт варіації;

-коефіцієнт аритмічності;

-питома вага виробництва продукції за кожний період;

До непрямих показників ритмічності відносяться: наявність доплат за надурочні роботи, оплата простоїв з вини господарюючого суб'єкта, втрати від браку, сплата штрафів за недопоставку та несвоєчасне відвантаження продукції тощо.

Зведене оцінювання ритмічності проводять шляхом розрахунку коефіцієнта ритмічності р), який можна визначити декількома способами (як за абсолютними показниками випуску, так і за їх питомою вагою):

1.Як відношення обсягу продукції, зарахованого у виконання прогнозу (плану), до планового випуску продукції

Якщо КР = 1, значить, фактична ритмічність відповідає плановій, чим менше коефіцієнт ритмічності, тим менш ритмічно працює підприємство.

2..Як суму фактичної питомої ваги виробництва продукції, але не більше планового (прогнозного) їх рівня.

Коефіцієнт варіації (Кв) визначається як відношення середньоквадратичного відхилення від планового завдання за добу (декаду, місяць, квартал) до середньодобового (декадного, місячного, квартального) планового випуску продукції:

де (ВП – ВПпл)2 - квадратичне відхилення від середнього добового (декадного, місячного, квартального) завдання; п - число планових завдань, то додаються; ВПпл - середнє добове (декадне, місячне, квартальне) завдання за графіком.

Коефіцієнт варіації показує середнє відхилення випуску продукції за календарними періодами.

Коефіцієнт аритмічності можна визначити як різницю між коефіцієнтом ритмічності і одиницею.

Після того, як буде з'ясовано рівень аритмічності виробництва, визначають основні причини, що спричиняють порушення ритмічності. Необхідно вивчити як зовнішні, так і внутрішні причини неритмічного виробництва: забезпеченість робочою силою, матеріальними ресурсами, основними засобами; рівень організації виробництва, праці, управління, оперативного планування, обліку та контролю, наявність і комплектність матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва, ритмічність постачання, плинність кадрів.