Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ек анализ ГОС.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
141.78 Кб
Скачать

1.Предмет, мета і завдання економічного аналізу.

Економічний аналіз - це система спеціальних знань для дослідження зміни та розвитку економічних явищ і процесів у їх взаємозв'язку та взаємообумовленості, з метою забезпечення цільового управління ними.

Аналіз виступає в діалектичній, суперечливій єдності з поняттям "синтез" (від гр. - sinthesis) - поєднання раніше розподілених елементів досліджуваного об'єкту в єдине ціле.

Перехід від аналізу факторів до теоретичного синтезу здійснюється за допомогою взаємодоповнюючих методів пізнання дійсності - індукції та дедукції.

Індукція (від лат. induktio - наведення) - метод переходу від знання окремих фактів до знання загального, що відображає закони або інший суттєвий і необхідний зв'язок. Дедукція (від лат. deduktio - виведення) - метод руху думки від загального до часткового, виведення із загальних посилань наслідків більш часткового характеру.

Таким чином, під аналізом розуміють метод дослідження, який полягає в уявному розподілі цілого на складові частини та виділенні його окремих сторін, властивостей, зв'язків.

Зміст економічного аналізу становить комплексне та взаємопов'язане дослідження процесів і явиш, господарської діяльності підприємств та їх структурних підрозділів, визначення на цій основі причинно-наслідкових зв'язків і тенденцій розвитку з мстою обґрунтування та оцінки ефективності управлінських рішень.

У процесі економічного аналізу реалізуються його три основні функції:

Оцінювальна - визначення відповідності стану економічної системи її цільовим параметрам функціонування та потенційним можливостям.

Діагностична - встановлення причинно наслідкових змін економічної системи у кількісному і якісному вимірюванні, впливу факторів на зміну і розвиток.

Пошукова : виявлення невикористаних резервів та потенційних можливостей зміни та розвитку економічної системи, обґрунтування механізмів їх мобілізації.

Завдання економічного аналізу:

1. Підвищення науково - економічної обґрунтованості цільових програм, бізнес - планів, нормативних планів, прогнозів і нормативів.

2. Об’єктивне та всебічне дослідження та оцінка виконання планів і дотримання нормативів.

3. Визначення економічної ефективності використання ресурсного потенціалу.

4. Об’єктивна та всебічна оцінка роботи підприємства і його підрозділів за певні проміжки часу.

5. Виявлення і вимірювання внутрішніх резервів.

6. Обґрунтування оптимальності управлінських рішень.

Мета ек анал:Виявити причинні зв’язки між подіями і умовами, які призвели до данної ситуації або можуть вплин в майбутньому.

Предметом економічного аналізу є причинно-наслідкові зв'язки економічних процесів діяльності підприємств. Об'єкти економічного аналізу:

ресурси - виробництво (виконання робіт, надання послуг) та інша діяльність - продукція (роботи, послуги) - фінансові результати - ресурси...

2.Види ек аналізу(коротка х-ка)

Ек. Аналіз класифік за наступними ознаками:

1.За субєктами: внутрішній, зовнішній.

2.За часом дослідження:Перспективний, оперативний, ретроспективний.

3.За просторовою ознакою:внутрішньогосподарський, міжгосп

4.За обєктами управління:техніко-економ, соц-економ, коном-статист, економіко-екологічний.

5.За методикою дослідж:Порівняльний, діагностичний, факторний, функціон-вартісний.

6.За змістом аналізу:комплексний, локальний, тематичний.

7.за повнотою охоплення обєктів: суцільний, вибірковий.

8.За рівнем автоматиз роботи: ручний, компьютиризований, автомат.

Внутрішній економічний аналіз спрямований па комплексне дослідження економічного розвитку суб'єкта господарювання. Зовнішній економічний аналіз передбачає надання оцінки місця господарюючого суб'єкта у ринковому середовищі. Попередній(перспективний) економічний аналіз - це дослідження економічної системи за параметрами, які визначають її майбутній стан.

Оперативний економічний аналіз полягає у забезпеченні управління своєчасною дієвою інформацією про зміну економічної ситуації, причини цієї зміни, відхилення від регламентованих параметрів з метою своєчасного прийняття рішень, спрямованих на попередження та усунення негативних змін і ефективне маневрування наявними ресурсами.

Оперативний економічний аналіз має свої особливості:

1) терміновість 2) дієвість 3) достовірність 4) масовість 5) цілеспрямованість

Недоліком оперативного аналізу є відсутність системного підходу в оцінці, діагностиці та орієнтації на остаточні господарські результати.

Ретроспективний аналіз полягає у системному комплексному дослідженні результатів господарської діяльності підприємства чи інших об'єктів за результатами їх розвитку за певний аналітичний період (рік, квартал, місяць тощо).

Ретроспективний економічний аналіз має й певні недоліки: 1) зниження дієвості через відірваність у часі від господарських процесів та вжитих заходів; 2) орієнтація на систематизовану інформацію, яка зазнає певної статистичної обробки, що зменшує достовірність висновків та пропозицій.

Галузевий аналіз - аналіз, методика якого враховує специфіку окремих галузей економіки (промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту, торгівлі тощо).

Міжгалузевий економічний аналіз є теоретичною та методологічною основою економічного аналізу в усіх галузях національної економіки. Внутрішньо - господарський і міжгосподарський аналіз.

Внутрішньогосподарський аналіз вивчає діяльність тільки підприємства, що досліджується, та його структурних підрозділів. При міжгосподарському аналізі порівнюються результати діяльності двох або більше підприємств,

Техніко-економічний аналіз - проводять технічні служби підприємства; його предметом - причинно-наслідкові зв’язки, що є результатом взаємодії технічних та економічних процесів.

Соціально-економічний аналіз - проводять економічні служби підприємства, статистичні органи, Мета аналізу - дослідження можливостей подальшого соціально-економічного розвитку колективів, підвищення трудової мотивації та її впливу на економіку підприємства.

Економіко-екологічний аналіз - проводять служби охорони навколишнього середовища.

Порівняльний - відбувається, як правило, порівняння звітних показників про результати господарської діяльності з прогнозними показниками, даними минулих років, підприємств галузі ;

Діагностичний - спосіб встановлення характеру порушень нормального ходу економічних процесів на підставі типових ознак, характерних тільки для даного порушення

Факторний - направлений на виявлення величини впливу факторів на приріст і рівень результативних показників;

СVР-аналіз (Соst-Volume-Ргofit Аnalysis) - полягає у вивченні взаємозв'язку та співвідношення витрат, обсягу і прибутку, у розподілі витрат на постійні та змінні.;

Аналіз комерційних ризиків - має велике практичне значення, оскільки діяльність підприємства здійснюється в умовах невизначеності, за наявності ризикових господарських ситуацій;

Функціонально-вартісний аналіз (ФВА) - базується на функціях, які виконує об'єкт, та зорієнтований на оптимальні методи їх реалізації на всіх стадіях життєвого циклу виробу. Його призначення в тому, щоб виявити та попередити зайві витрати за рахунок ліквідації непотрібних вузлів, деталей, спрощення конструкції виробу, заміни матеріалів тощо.

Комплексний (повний аналіз всієї діяльності підприємства), локальний (аналіз діяльності окремих підрозділів) і тематичний аналіз (дослідження окремих питань, які в даний момент найбільше цікавлять).