Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка Дєки 11 -20.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

18. Дитячий колектив, його ознаки та етапи розвитку. Закон розвитку дитячого колективу, система перспективних ліній.

Колектив- це найвища стадія добровільно організ-ї людської спільноти. К-в виступає, як умова індивід. розвитку дитини. К-в є інструментом та суб’єктом виховання дитини, а також середовищем і способом соціалізації особ. вихованців. Ознаки кол-ву:1). Наявність соц.-значимої мети, яку усвідомл. усі члени дит. спільноти; 2).спільна, сусп.-корисна діяльність спрямована на досягнення цієї мети; 3). Віднош. взаємної залежності, сист. підпорядкув. і відповідальності за себе та ін.; 4). Психологічний клімат; 5). Традиції, ритуали, атрибути. Етапи розвитку: За Макаровим: 1).педагог ставить вимоги всім і кожному; 2). Педагог ставить вимоги активу, а актив усім і кожному; 3). Всі ставлять вимоги кожному, а кожен всьому колективу; 4). Кожен сам ставить вимоги собі, тобто вимоги колект. ставить особист. вимогами; 5). Х-ся зв’язок колект. як певної єдності з ін. угрупуваннями. За Лутошкіним: 1). Піщаний розсип; 2). м’яка глина; 3). Мигаючий маяк; 4). Червоне вітрило; 5). Палаючий смолоскип.

Закон життя к-ву полягає в його розвитку. Реалізація: система перспективних ліній.

Система перспективних ліній: 1). Ближня – щоденний шлях до кращого, бажаного, цікавого, що веде від особист. досягнень до колект. успіху 2) середня – мета, досягти яку можна лише спільними зусиллями 3) дальня- вона стосується профес. й родинної (сімейної) самореаліз., долі школи, села, країни.

19. Класний керівник сучасної школи: хар-ки, функції, напрямки роботи.

Класний керівник - найближчий і безпосередній вихователь і наставник учнів. Він організовує і спрямовує виховний процес у класі, об'єднує виховні зусилля вчителя, батьків і суспільства, відповідає за організацію виховної роботи в своєму класі. У діяльності класного керівника органічно поєднуються ідейно-виховна, організаційна та адміністративні функції. Класний керівник дбає про всебічний розвиток дітей, про колективізм, працелюбність, вихованні, про підвищення якості знань зміцненні дисципліни і порядку в класі. Основне в діяльності класного керівника - виховання учнів і згуртування їх в дружній колектив. Класний керівник відповідає за зміст виховного процесу, його відповідність цілям гуманістичного демократичного виховання і активність участі в ньому дітей. Робота класного керівника - цілеспрямована, системна, планована діяльність. Діяльність класного керівника в першу чергу спрямована на роботу з учнями свого класу. Він формує мотивацію до навчання кожної окремої дитини, вивчаючи його вікові та індивідуальні особливості для розвитку та стимулювання пізнавальних інтересів; через різноманітні форми і методи індивідуальної роботи створює сприятливі умови для розвитку громадянськості, світоглядної культури, навичок творчої праці, творчої індивідуальності, успішного входження дитини в соціум, формування демократичної культури в системі класного самоврядування. Основні функції:1). організаторську-полягає в активному сприянні класному самоврядуванню, розвитку дитячої самодіяльності; 2). виховну (формування особистості та колективу); 3). комунікативну (організація спілкування); 4). координаційну (узгодження всіх впливів, встановлення взаємодії між усіма учасниками виховного процесу); 5). корекційну (перетворення, зміна особистості); 6). екологічну (захист дитини від несприятливих впливів); 7). адміністративну (ведення особових справ учнів та інших офіційних документів). У якості найважливіших функцій кл. кер. виступ. наступні:

а) Когнітивно-діагностична-пов'яз. з необхідністю всебічного вивчення особлив. розв. і поведінки учнів та визнач. рівня їх вихованості з метою врахув. цих особливостей у процесі позакл. роботи та здійснення індивід. підходу до їх навч. і вих. Кл. керівн. необхідно знати стан здоров'я учнів і фіз. розв., умови дом. вих., х-р їх здатності до навч. і вихованості, міжособистісні контакти та участь в організованій діяльн., притаманні схильності, здібності та інтереси, ставлення до навч. роботи і динаміку успішності.

б)організаторсько-стимулююча- зумовл. тим, що участь школярів у позакл. роботі певною мірою є добровільною справою.в) об'єднавчо-сплачивающая - випливає з того, що дієвим чинником вих. є згуртування учнів, здоровий псих. мікроклімат у класі, товариське спілк., турбота один про одного, вплив учнівського колективу. У той час необхідно запобігати появі в класі угруповань з негативною спрямованістю, створюючи умови для захоплюючої спільної діяльності учнів

г) Координуюча- зумовлена ​​вона тим, що, оскільки, як уже зазначено вище необхідність в узгодженні їх педагогічних зусиль по навчанню і вихованню учнів, координація їх діяльності та здійснення єдиного підходу до дітей. Подібну роботу необхідно проводити також з батьками учнів і залучати їх до спільної зі школою виховної роботи. В якості проблем для такої роботи можуть виступати і недоліки в домашньому навчанні учнів, і різні відхилення в поведінці, і активізація позакласного читання і т.д.

д) Індивід.-розвиваюча- її здійснення вимагає додання проведеної вих. роб. дієвого пед. впливу на розвиток особистісних якостей учнів: стимулювання їх потребностно-мотиваційної сфери, навч-пізнав. активності, моральне і естетичне формування, розв. творчих здібностей і задатків, утвердження гідності у міжособистісній спілк. і т.д.

Основні напрямки роботи:1). Робота з учнями 2). Взаємодія кл.кер. з вчителями-предметниками 3). Робота з батьками та громадськістю 4). Робота з учителями в рамках метооб’єднання 5). Робота з оформлення документації.