Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Чистовик отчет.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
562.69 Кб
Скачать

6.5 Продувка металу киснево-аргонними сумішами в печі

Продувка металу киснево-аргонними сумішами через сводовые фурми перед випуском з печі виробляється при виплавці в ДСПА-1 сталі марок 08кп/нс х/к й 08Ю всіх призначень.

На плавках із продувкою металу киснево-аргонними сумішами завалка шихтових і матеріалів, що флюсують, заливання чавуну, плавлення, доведення й режим продувки ванни киснем, здійснюються відповідно до діючої технологічної інструкції (ТІ 226-Ст.М.-02-03)

Тиск аргону в магістралі перед початком продувки повинне становити

1,5 МПа й по ходу продувки не повинне бути менш 0,9 МПа.

Продувка ванни виробляється через три фурми. У випадку виходу з ладу кисневої фурми допускається продувка металу через дві фурми.

Продувка металу в печі киснево-аргонними сумішами починається при досягненні змісту вуглецю, у ванні не більше: 0,20%.

Залежно від характеру доведення плавки для продувки металу використаються киснево-аргонні суміші наступного складу:

При необхідності нагрівання металу по ходу продувки при одночасному його обезвуглероживані використається суміш кисню й аргону в співвідношенні 2:1 (витрати 4000нм3/година й 2000нм3/годину відповідно).

При необхідності підтримки температури металу на одному рівні при триваючому його обезвуглероживані використається суміш кисню й аргону в співвідношенні 1:1 (витрати по 3000нм3/годину).

Продувка ванни киснево-аргонними сумішами припиняється при змісті вуглецю в металі 0,04-0,06%, при виплавці сталі 08Ю и 0;06-З,08% - при виплавці сталі марок 08кп й 08пс і температурі металу на 5-10 °С вище температури металу перед випуском плавок, виплавлюваних за звичайною технологією.

Продувка металу чистим аргоном виробляється безпосередньо після закінчення продувки ванни киснево-аргонними сумішами із зануренням фурм у метал на глибину 200-300 мм нижче рівня розділу "шлак-метал", при цьому температура охолодної фурми води повинна становити 50-60 °С.

Витрата чистого аргону при продувці ванни через три фурми повинен становити 3000-3200нм3/годину, а при продувці через дві фурми - 2500-3000 нм3/годину.

У період продувки ванни чистим аргоном здійснюється подача палива через сводові пальники.

Тривалість продувки ванни чистим аргоном для сталі всіх марок повинна бути 5-10 хв. Безпосередньо після закінчення продувки плавка випускається з печі при такій же температурі металу як на плавках, виконуваних за звичайною технологією.

По закінченні продувки ванни киснем, киснево-аргонними сумішами й чистим аргоном відбираються проби металу для контролю змісту вуглецю, марганцю й сірки.

Час відбору проб й їхній хімічний аналіз, тривалість продувки киснево-аргонними сумішами й чистим аргоном, їхня витрата фіксуються в паспорті плавки.

6.6 Розкислення металу, продутого киснево-аргонними сумішами в печі

При розкисленні всіх марок стали, виплавлюваних із продувкою металу киснево-аргонними сумішами в печі кількість раскислювачів, що вводять у ківш, визначається з урахуванням результату аналізу проби металу, відібраної після закінчення продувки ванни чистим аргоном.

Розкислення сталі марок 08кп й 08нс/продутої киснево-аргонними сумішами в печі, виробляється відповідно до діючої технологічної інструкції ТІ 226-ст.М-02-03, при цьому орієнтовний вигар марганцю становить 40-55%.

Розкислення стали марки 0,8Ю, продутої киснево-аргонними сумішами в печі, виробляється відповідно до діючої технологічної інструкції ТІ 226-СТ.Н.-02-03, при цьому використається суміш звичайного високо вуглецевого феромарганцю зі змістом кремнію не більше 1,1% і середнєвуглецевого (не більше 2,0% вуглецю) феромарганцю з таким же змістом кремнію у відношенні 1:1 (по 50% від усього потрібного для розкислення феросплаву).

Розрахунок кількості феромарганцю, що вводить у ківш при розкисленні стали 0,8Ю виробляється з урахуванням необхідності одержання марганцю в готовій сталі в межах 0,20-0,30% й орієнтовного вигару марганцю з феромарганцю в межах 45-60%.

Для регулювання окислюваності металу в ковші при виплавка стали 08Ю, продутої киснево-аргонними сумішами використається тільки чушковий алюміній, витрата якого повинен становити не більше 20кг на ківш сталі.

Схема киснево-аргонної установки наведена в додатку 2.