Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країни Азії.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
135.68 Кб
Скачать

Країни Азії. Загальний огляд.

Азіатський регіон — найбільший за площею і кількістю насе­лення. Тут мешкає понад половини людства, населення тільки двох держав — Китаю і Індії — нараховує понад 2,3 млрд чол.Народи Азії, їхні традиції, культура, філософія — це феномен, який в західному світогляді означається словом-символом «Схід». Саме в цьому регіоні з'явилися найдавніші цивілізації, з його гли­бин накочувалися на Європу хвилі міграцій, в ньому зародилися всі три світові релігії — християнство, іслам і буддизм.Країни Азії дуже різні: вони відрізняються за розміром те­риторії, природними багатствами, рівнем соціально-економічного розвитку, формами державного устрою тощо. Величезний Китай і крихітна Мальдівська Республіка; Кувейт зі щорічним прибут­ком надушу населення 24 тис. доларів і Афганістан з прибутком 200—300 Доларів; одна з найдавніших держав світу Іран і країни, які нещодавно отримали суверенітет після розпаду СРСР — Ка­захстан, Узбекистан, Туркменістан та інші. Особливості країн Азії — географічні і політичні, економічні і соціальні — стануть предметом нашого вивчення на найближчих уроках.

IV. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя.

Питання.

На які субрегіони поділяється Азія?

Розповідь учителя.

Оскільки на попередніх уроках ми вивчили країни Північної і Центральної Азії, тепер ми звернемося до інших чотирьох азіат­ських субрегіонів: Східна Азія, Південно-Східна Азія, Південна Азія і Південно-Західна Азія.

Завдання.

Зіставивши картосхему «Історико-географічні регіони...» і по­літичну карту Азії, назвіть країни, що входять до складу кожного з названих субрегіонів.

Розповідь учителя.

Більшість країн Азії має вихід до морів Тихого, Індійського і Ат­лантичного океанів, де проходять найважливіші торгові шляхи сві­ту. Менш вигідне географічне положення мають країни, що розта­шовані всередині континенту (Афганістан, Монголія). Кордони багатьох азіатських держав проходять добре вираженими природ­ними рубежами (наприклад Гімалаї), які іноді перешкоджають розвитку економічних і культурних зв'язків. Обстановка в регіоні нестабільна, оскільки територіальні розбіж­ності викликають військові конфлікти, наприклад, між Ізраїлем і Палестиною, Індією і Пакистаном тощо.

Географічне положення регіону і його величезні розміри визна­чили надзвичайну різноманітність природи.

Азія виділяється серед інших частин світу найбільшою контраст­ністю рельєфу. Велика частина поверхні регіону припадає на гори, нагір'я і плоскогір'я, серед яких — найбільша гірська система, «дах світу» Гімалаї з найвищою вершиною Землі Джомолунгмою, або Еверестом (8848 м). В Азії ж знаходиться найглибша западина су­ходолу — Мертве море (-400 м). Тектонічна будова регіону обумо­вила різноманітність корисних копалин. В області Месопотамсько­го прогину і Персидської затоки знаходиться одна з найбільших у світі нафтогазоносних провінцій. Значні запаси нафти в країнах Малайського архіпелагу. Родовища залізної і марганцевої руд сві­тового значення знаходяться в Індії, хромітів — в Туреччині і на Філіппінах. Вздовж південно-східного краю материка (М'янма, Таї­ланд, Індонезія) простягнувся «олов'яний пояс», багатий не тільки оловом, але і цинком, ртуттю, свинцем, міддю, вольфрамом тощо. Нерудні копалини представлені багатими родовищами кам'яної солі (Туреччина, Іран, Пакистан), ропа Мертвого моря містить велику кількість калійних солей. На Іранському нагір'ї знаходиться найбіль- ^ ше у світі родовище сірки. В Індії і Шрі-Ланці є сині сапфіри і чер­воні рубіни.

Територія регіону багата на поверхневі води, однак розміщені вони дуже нерівномірно: понад половини припадає на Південну та Південно-Східну Азію.

Ґрунти більш родючі в Південній і Південно-Східній Азії, менш продуктивні і схильні до вітрової ерозії ґрунти Південно-Західної Азії. Лісовими ресурсами добре забезпечена Південно-Східна Азія, де збереглися великі площі вологих тропічних лісів.

Таким чином, загальний природний потенціал країн Азії може бути оцінений як багатий.

Етнічний склад населення Азії відрізняється великою різнома­нітністю: в регіоні мешкає понад 1000 націй і народностей, які розмовляють на 600 мовах. В Індії і Індонезії мешкає понад 150 народностей, на Філіппінах — близько 100, в Китаї і В'єтна­мі — близько 50.

Природний приріст у названих субрегіонах Азії, за винятком Японії і Китаю, дуже високий, що породжує в багатьох країнах серйозні соціальні проблеми. Тому багато країн проводять демогра­фічну політику, спрямовану на скорочення народжуваності.

У першу десятку країн світу за кількістю населення входять шість азіатських країн: Китай, Індія, Індонезія, Пакистан, Японія і Банґ- ладеш. Густота населення Азії коливається від 2—3 чол./км2 до 15 000 чол./км2.

Розповідь учителя.

Рівень урбанізації в Азії значно нижчий, ніж в інших регіонах світу, однак її темпи зростають. Найвищий рівень урбанізації в Япо­нії, Республіці Корея; низький — в Бутані, Непалі, В'єтнамі, Лао­сі, Шрі-Ланці.

Країни Азії перебувають на різних рівнях соціального і економіч­ного розвитку. Безумовним лідером є Японія, яка входить до трій­ки найбільш розвинених країн світу. Стабільно зміцнюються пози­ції і міжнародний авторитет соціалістичного Китаю, який за ВВП поступається тільки СІЛА і Японії, а у 2015 р., за прогнозами, вийде на 1-е місце у світі.

Велику вагу на світовій арені мають «нові індустріальні» країни Азії, насамперед «азіатські тигри» («далекосхідні дракони») — Рес­публіка Корея, Тайвань і Сінґапур. Орієнтація на залучення інозем­ного капіталу і продумана державна політика дозволили їм здійс­нити якісний стрибок, настільки швидкий і ефективний, що його часто називають «економічним дивом». До країн нової індустріалі­зації зараз відносять також Таїланд, Малайзію, Філіппіни, Індоне­зію і Туреччину, оскільки перебудова економіки в цих державах спричинила розвиток таких промислових галузей, як автомобілебу­дування, нафтопереробка, нафтохімія, суднобудування, електротех­нічна і електронна промисловість.

Зона Персидської затоки є одним з найважливіших промислових районів світу з великим обсягом видобутку нафти і газу, нафтохіміч­ними, металургійними та іншими виробництвами.

Більшість інших країн регіону знаходяться в перехідному від феодальних відносин періоді розвитку: в їх економіці переважають сільське господарство і гірничодобувна промисловість. У Півден­ній, Східній і Південно-Східній Азії яскраво виражена рослинниць­ка спеціалізація сільського господарства, а в країнах Південно-За- хідної Азії дефіцит води і низька продуктивність ґрунтів обумовили переважання кочового скотарства.

Розвиток економіки країн Азії залежить від шляхів сполучен­ня, найбільша довжина серед яких припадає на ґрунтові дороги. Такі країни, як Афганістан, Кіпр, Лаос, Оман, ОАЕ, взагалі не мають залізниць. Річковий транспорт найбільш розвинений в Ки­таї, Індії, М'янмі, Лаосі, Іраку, Банґладеш. Каботажне судноплав­ство відіграє провідну роль у країнах, розташованих на архіпела­гах: Філіппінах, Індонезії, Японії. Найбільший міжнародний вантажо- і пасажирообіг припадає на Японію. У великих нафто- добуваючих країнах — Саудівській Аравії, Ірані, Іраку — розви­нений трубопровідний транспорт. Авіаційний транспорт забезпе­чує зв'язки Азії з іншими регіонами світу.

У міжнародному поділі праці країни Азії виступають як важливі постачальники сільськогосподарської продукції (чай, натуральний каучук, джут, спеції, тропічні і субтропічні фрукти), продукції гір­ничодобувної промисловості (нафта, газ, марганець, олово, хромі­ти, залізна руда тощо). Зростає роль регіону в експорті електротех­нічної, радіоелектронної, автомобільної продукції.

Інтенсивному залученню багатьох країн Азії до світової спільно­ти сприяє їх вигідне транспортно-географічне положення на морсь­ких шляхах, що пов'язують Європу з басейном Тихого океану. Спо­лучення на цих трасах пожвавилося у зв'язку з різким підвищенням ролі Японії у світовій економіці.

Особливу роль в економіці окремих країн Азії відіграє міжнарод­ний туризм. Так, високо розвинена індустрія туризму в Туреччині, де відпочиваючих приваблює налагоджена курортна інфраструкту­ра. Чималі прибутки від паломництва віруючих до святих місць отримують Ізраїль і Саудівська Аравія. Непал обкладає зборами альпіністів, які прагнуть підкорити вершини Гімалаїв. Індія і Ки­тай заробляють на давніх культових спорудах.

Загальний огляд країн Південно-Західної Азії

Разом із сусідніми країнами Африки Південно-3ахідну Азію називають Близьким і Середнім Сходом чи просто “Перехрестям”.Тут на стику Європи, Азії і Африки розпочалась історія людства, виникло зрошуване землероб­ство, утворилися перші держави, винайдено алфавіт, зародилися релігії іудаїзму, християнства та ісламу. Близький Схід завжди був бажаним здобутком для іноземних завойовників і об’єктом боротьби великих держав. Після розпаду СРСР найбільший вплив на країни Близького сходу мають США.

Етнічні і релігійні суперечності - причина нескінченних місцевих конфліктів. Це дуже неспокійний у політичному відношенні регіон і найбільший у світі імпор­тер зброї. Майже півстоліття триває арабо-ізраїльський конфлікт у Палестині. Досі не вирішена курдська проблема! Південь Месопотамії став яблуком розбрату між іраком, Іраном і Кувейтом. Греко-турецькі чвари призвели до поділу на дві частини Кіпру.” Гарячими “ точками залишаються Ліван і Афганістан. Образно кажучи, на Близькому Сході завжди “пахне порохом і нафтою”