Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
o_p (1).docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
71.48 Кб
Скачать

122. За порушення вимог охорони праці передбачена така відповідальність

В Україні встановлені такі види відповідальності за порушення вимог охорони праці: -Дисциплінарну; -Адміністративну; -Кримінальну (кримінальну); -Матеріальну.

123. Робочий час працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, обмежується таким чином

124.Основні обов’язки та права служби охорони праці такі

Служба охорони праці вирішує такі обов’язки: · забезпечення безпеки виробничих процесів, устаткування, будівель і споруд · забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту; · професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці, пропаганди безпечних методів праці; · вибору оптимальних режимів праці і відпочинку працівників; · професійного добору виконавців для визначених видів робіт.

Вони мають право видавати керівникам установ, підприємств, організацій та їх структурних підрозділів обов’язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків.

125. гігієна праці - це

Галузь наукової і практичної діяльності, що вивчає стан здоров’я працівника в його умовах праці і на цій основі обґрунтовує заходи і засоби збереження здоров’я працівників та профілактики несприятливих впливів, умов праці.

126.. умови праці – це

це сукупність взаємозв’язаних виробничих, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних, естетичних і соціальних факторів конкретної праці, обумовлених рівнем розвитку продуктивних сил суспільства, які визначають стан виробничого середовища та впливають на здоров’я і працездатність людини

127. методи регулювання якості повітряного середовища у виробничих приміщеннях такі

128. методи захисту від вібрації такі

Для захисту від вібрації застосовують такі методи: зниження віброактивності машин; відбудова від резонансних частот; вібродем-пфірованіе; віброізоляція; виброгашение, а також індивідуальні засоби захисту.

129. методи захисту від шуму такі

Зниження шуму звукопоглинанням та звукоізоляцією. Об'єкт, котрий випромінює шум, розташовують у кожусі, внутрішні стінки якого покриваються звукопоглинальним матеріалом. Кожух повинен мати достатню звукопоглинальну здатність, не заважати обслуговуванню обладнання під час роботи, не ускладнювати його обслуговування, не псувати інтер'єр цеху. Різновидом цього методу є кабіна, в котрій розташовується найбільш шумний об'єкт і в котрій працює робітник. Кабіна зсередини вкрита звукопоглинальним матеріалом, щоб зменшити рівень шуму всередині кабіни, а не лише ізолювати джерело шуму від решти виробничого приміщення. Зниження шуму звукоізоляцією. Суть цього методу полягає в тому, що шумовипромінювальний об'єкт або декілька найбільш шумних об'єктів розташовуються окремо, ізольовано від основного, менш шумного приміщення звукоізолювальною стіною або перегородкою. Звукоізоляція також досягається шляхом розташування найбільш шумного об'єкта в окремій кабіні. При цьому в ізольованому приміщенні і в кабіні рівень шуму не зменшиться, але шум впливатиме на менше число людей. Звукоізоляція досягається також шляхом розташування оператора в спеціальній кабіні, звідки він спостерігає та керує технологічним процесом. Звукоізоляційний ефект забезпечується також встановленням екранів та ковпаків. Вони захищають робоче місце і людину від безпосереднього впливу прямого звуку, однак не знижують шум в приміщенні.

130 дія електромагнітних випромінювань радіо частинок діапазону такі

131. основні вимоги до технічних процесів такі

132. чинники, які впливають на тяжкість ураження електричним струмом такі

поділяються на три групи: електричного характеру, неелектричного характеру і чинники виробничого середовища..

133. захисне занулення – це

навмисне електричне з'єднання з землею або її еквівалентом металевих струмопровідних частин, що можуть опинитися під напругою.

134. пожежна безпека – це

Пожежна безпека - стан об’єкта, при якому з регламентованою ймовірністю виключається можливість виникнення та розвиток пожежі і впливу на людей її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

135. заходи та засоби щодо обмеження розповсюдження пожеж

136. система протипожежного захисту – це

Система протипожежного захисту — це сукупність організаційних заходів, а також технічних засобів, спрямованих на запобігання впливу на людей небезпечних факторів пожежі та обмеження матеріальних збитків від неї

137. виробниче середовище – це

це середовище, в якому людина здійснює свою трудову діяльність.

138. групи заходів щодо попередження причин виробничого травматизму такі

Основні заходи щодо попередження та усунення причин виробничого поділяються на технічні та організаційні. До технічних заходів належать заходи з виробничої санітарії та техніки безпеки. До організаційних заходів належать: правильна організація роботи, навчання, контролю та нагляду з охорони праці; дотримання трудового законодавства, міжгалузевих та галузевих нормативних актів про охорону праці; впровадження безпечних методів та наукової організації праці; проведення оглядів, лекційної та наочної агітації і пропаганди з питань охорони праці; організація планово-попереджувального ремонту устаткування, технічних оглядів та випробувань транспортних та вантажопідіймальних засобів, посудин, що працюють під тиском

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]