Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-40.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
2.6 Mб
Скачать

31. Які фактори необхідно враховувати при розміщенні ребер жорсткості в балці? Яким чином розміщення впливає на стійкість стінок і полиць.

Факторами, що можуть спричинити втрату стійкості, є інтенсивні стискальні та зсувальні напруження. Наявність розтягу підвищує стійкість елемента.

Поперечні ребра жорсткості служать для підвищення стійкості стінки балки при дії дотичних і місцевих напружень. Їх передбачають коли умовна гнучкість стінки балки

, перевищує 3,2 у випадку нерухомого і 2,2 при рухомому навантаженні. Відстані між поперечними ребрами залежать від умовної гнучкості стінки. Вони не повинні перевищувати , якщо і , якщо . Окрім цього, поперечні ребра жорсткості встановлюють у місцях прикладення значних зосереджених нерухомих навантажень і на опорах.

Поперечні ребра жорсткості можуть розміщуватись симетрично з обох боків стінки, а також несиметричними-однобічними. У зварних балках груп конструкцій 2-4 (тобто для більшості балок під статичні навантаження) переважно застосовують однобічні ребра жорсткості, розміщуючи їх з одного боку балки. При однобічних поличкових швах ребра жорсткості розміщують з боку, протилежного швам. В інших випадках доцільні парні ребра.

При дії нормальних напружень також можлива втрата стійкості стінки. При цьому в стисненій зоні стінка набирає форми повздовжньої хвилі. Частіше в такому випадку розміщення поперечних ребер майже не поліпшує стійкості, оскільки на ребра припадають вузли хвилі. Необхідно передбачити повздовжнє ребро у зоні найбільш імовірної втрати стійкості стінкою. Найчастіше повздовжні ребра розташовують на відстані від стисненого поясу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]