Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
С.Р по малярним роботам.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
26.49 Кб
Скачать

3. Основні механізми, інструменти та пристрої при виконанні малярних та шпалерних робіт

шпатель, при допомогою якого проводять підготовку основи під обклеювання;

Махова кисть або валик з поролону, а також ручник.Великими китицями або валиком зручно і швидко наносити клеїть склад на підставу або полотнище шпалер, а ручником ви зможете акуратно змазати клеєм бордюри;

ножиці. Бажано мати ножиці з довгими лезами, щоб зручніше було зрізати крайку шпалер; 

шнур. Його довжина повинна бути на 1 м більше найдовшою стіни обробляються приміщення, тільки в цьому випадку їм буде зручно відбивати горизонтальні лінії по верху стін. Якщо до цього шнура підвісити вантаж вагою близько 200 г, то його можна буде використовувати в як схилу для відбиття вертикальних ліній, по яких полотнища шпалер наклеюють рівно;

чисті ганчірки або щітка з жорстким волосом для згладжування шпалер;

лінійка, довжина якої дорівнює висоті обклеюємо стіни. Нею користуються, коли наклеюють шпалери стик.

Кисть для нанесення клею повинна бути широкою і з довгим волоссям. Для цих цілей часто використовують макловиці, флейцеві або махові кисті. Ними наносять клей на тильну сторону полотнищ, а також на стіни і стеля при грунтування поверхонь. Замість кистей можна використовувати щітки (наприклад, одежні), а також хутряні або поролонові валики.

Щітка служить для розгладження полотнищ в процесі обклеювання. Спеціальні щітки для шпалерних робіт виготовляються з кінського волосся довжиною 40 мм з підставою з деревини твердих порід шириною 400 і заввишки 125 мм. Волос щітки повинен бути м'яким, інакше може бути пошкоджений верхній шар вологих шпалер, особливо тонких. Спеціальна щітка може бути замінена широкої одежній щіткою з м'якою щетиною.

Ножиці для нарізки полотнищ повинні бути з довгими і гострими лезами.

Валик для накочення стиків полотнищ, наклеєних на стіну або стелю, використовується зазвичай гумовий або з полімерних матеріалів.

4.Технологія виконання шпалерних робіт

1. Вимоги до поверхонь, які обклеюватимуть шпалерами       Шпалерами обклеюють лише внутрішні обштукатурені, бетонні, дерев'яні або обшиті листами сухої штукатурки поверхні. Здебільшого обклеюють стіни, а іноді й стелі.       Шпалерні роботи виконують після закінчення всіх загальнобудівельних робіт. Крім того, перед початком шпалерних робіт фарбують водними сумішами стелі та віконні й дверні укоси, грунтують віконні рами та двері. Після закінчення шпалерних робіт фарбують підлогу і остаточно столярні вироби. Якщо в приміщенні є відкрита електропроводка, то перед обклеюванням поверхонь шпалерами її знімають.       Обштукатурені і бетонні поверхні обклеюють лише сухі (вологістю не більше 8 %), оскільки в свіжому шарі штукатурки є багато вільних лугів, які знебарвлюють нелугостійкі фарби, що застосовують для нанесення на шпалери рисунків. Обштукатурені поверхні повинні бути чисті, без жирних плям, вибоїн, щілин і дутиків, зернин піску, що виступають, та клейових набілів.       Якісного оздоблення досягають обклеєнням шпалерами дерев'яних поверхонь і поверхонь, облицьованих штучними листами заводського виготовлення: гіпсовими, гіпсоволокнистими, деревоволокнистими тощо.       Дерев'яні поверхні повинні бути сухі і мати вологість не більше 12 %. Перед обклеюванням шпалерами їх оббивають картоном. На дерев'яних поверхнях, оббитих картоном, і поверхнях, облицьованих листами заводського виготовлення, місця стиків між листами підмазують і заклеюють стрічками.