Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция Адміністративне.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
64 Кб
Скачать

Деякі види адміністративних правопорушень

Відповідно до чинного законодавства, адміністративна відповідальність передбачена за широке коло протиправних діянь, що визнані адміністративними проступками, а саме: за хуліганство, наркоманію, розкрадання державного чи суспільного майна, порушення правил по охороні природи, незаконне носіння і зберігання вогнепальної зброї, порушення правил дорожнього руху та ін. Всього у КУАП сформульовано більш, ніж 160 складів адміністративних проступків, за скоєння яких передбачена адміністративна відповідальність.

Розповсюдження в Україні наркоманії обумовило необхідність ввести відповідальність за незаконний оборот наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. У 1995 році була встановлена адміністративна відповідальність за незаконне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів чи психотропних речовин без мети збиту у невеликих розмірах (такий розмір визначається Комітетом по контролю за наркотиками при МЗУ). Відповідальність встановлена ст. 44 КУАП. У випадку скоєння такого правопорушення неповнолітніми від 16 до 18 років, вони підлягають відповідальності на загальних підставах.

Одним з найбільш розповсюджених адміністративних правопорушень є дрібне розкрадання державного чи суспільного майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення, розтрати чи зловживання службового положення. Розкрадання визнається дрібним, якщо коштовність розкраденого не перевищує офіційно встановлений розмір мінімальної заробітної платні на момент скоєння правопорушення. Справи про розкрадання державного чи суспільного майна розглядаються у місцевому суді.

Серйозні міри адміністративної відповідальності встановлені за порушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху. Серед проступків, що порушують правила дорожнього руху найбільшу небезпеку може спричинити керування транспортними засобами особами, що знаходяться у стані сп’яніння. За так правопорушення передбачені накладення штрафу чи позбавлення права керування усіма видами транспортних засобів. Факт управління особи у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння повинен бути встановлений спеціальним медичним висновком.

Серед проступків, що посягають на суспільну безпеку і суспільний порядок, можна виділити дрібне хуліганство – нецензурна брань в суспільних місцях, образливе приставання до громадян та інші подібні дії, що порушують суспільний порядок і спокій громадян, якщо вони за своїм характером не тягнуть застосування мір кримінального покарання. На відміну від кримінального злочину, дрібне хуліганство не має характеру грубого порушення суспільного порядку, що спричиняє суттєву шкоду суспільним відносинам, правам і законним інтересам громадян.

Прийнятий 04.02.1994 р. Закон України “Про правовий статус іноземців” передбачив також спеціальну адміністративну відповідальність іноземців, надав органам внутрішніх справ право за порушення іноземцями чинного законодавства – видворяти їх за межі України або скорочувати їм строки перебування в Україні.

6