Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
682824_CDF06_lekciya_novitni_napryamki_rozvitku...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать

3 Стадії розвитку суспільства: доіндустріальна, індустріальна, постіндустріальна.

Доіндустріальне суспільство

Ця стадія відповідає первіснообщинної і рабовласницької формацій у Маркса. Її також прийнято називати традиційному або аграрної.  Тут переважають видобувні види господарської діяльності - землеробство, рибальство, видобуток корисних копалин. Переважна більшість населення (приблизно 90%) зайнято в сільському господарстві. Головним завданням аграрного товариства було виробництво харчових продуктів, щоб просто прогодувати населення. Це найбільш тривала з трьох стадій, і її історія налічує тисячі років. У наш час на даній стадії розвитку до цих пір знаходиться більшість країн Африки, Латинської Америки і Південно-Східної Азії. Ці країни забезпечують продовольством США, Європу та інші індустріальні та постіндустріальні країни, дозволяючи їм тим самим перебувати на вищому ступені розвитку.

У доіндустріальному суспільстві основним виробником є не людина, а природа.

Індустріальне суспільство

Термін вперше прозвучав у роботах А. Сен-Симона на рубежі 18-19 століть, і приблизно в той же час вчення про індустріальну системі було розвинене А. Смітом. Широке поширення концепція індустріального суспільства отримала в 50 - 60-х рр.. 20 століття в США (Р. Арон, У. Ростоу, Д.  Белл та інші), коли за допомогою неї вирішувалися навіть прикладні завдання - організація на підприємствах та вирішення трудових конфліктів.

В індустріальному суспільстві всі сили спрямовані на промислове виробництво, щоб зробити необхідні суспільству товари. Промисловий переворот приніс свої плоди - тепер головне завдання аграрного та індустріального суспільства, яка полягає в тому, щоб просто прогодувати населення і забезпечити його елементарними засобами для існування, пішла на другий план. Усього лише 5-10% населення, зайнятих у сільському господарстві, виробляли достатньо продовольства, щоб прогодувати все суспільство. [3]

Формування індустріального суспільства пов'язано з розповсюдженням крупного машинного виробництва, урбанізацією (відтік населення з сіл в міста ), затвердженням ринкової економіки і виникненням соціальних груп підприємців (буржуазія) та найманих працівників  (пролетаріат). Капіталізм в теоріях індустріального суспільства розглядається деякими дослідниками як його рання ступінь  (європейські країни в 19 - початку 20 в).

Перехід до індустріального суспільства відбувається на базі індустріалізації  - розвитку великого машинного виробництва. Початок індустріалізації можна датувати серединою 18-го століття, коли відбувся промисловий переворот в  Великобританії - перехід від мануфактури до машинного виробництва. Терміни і темпи індустріалізації в різних країнах неоднакові (наприклад,  Великобританія перетворилася в індустріальну країну до середини 19 століття, а  Франція - на початку 20-х рр.. 20 століття). У Росії індустріалізація успішно розвивалася з кінця 19 - початку 20 століть, а після Жовтневої революції  (з кінця 20-х рр..) Індустріалізація здійснювалася форсовано.

Наприкінці 20 століття індустріальне суспільство переходить до постіндустріального.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]