Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАГАЛЬНИЙ РОЗДІЛ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
271.36 Кб
Скачать

2.3 Техніка безпеки на робочих місцях

Охорона праці є дуже важливим етапом проектування виробництва, тому інструктажі і правила поведінки повинен знати і виконувати кожній працівник підприємства.

Інструктаж з техніки безпеки

Загальні положення

1. Швейні роботи, у випадках використання машин з електроприводом, відносяться до переліку робіт з підвищеною небезпекою.

2. До самостійної роботи за професією швачка допускаються особи не молодші 18 років, придатні за станом здоров’я, які пройшли попереднє спеціальне навчання (по професії), мають групу допуску по електробезпеці не нижче 1, пройшли інструктажі з охорони праці ( вступний, первинний на робочому місці), стажування на протязі 2-15 діб. Допуск оформляється письмово в журналі реєстрації інструктажів.

3. Можливі небезпечні та шкідливі фактори виробничих процесів при пошитті виробів: дія електричного струму, недостатня освітленість робочого місця, підвищений рівень шуму, недостатня вентиляція, висока чи низька температура повітря в цеху. Небезпеку у виробничих процесах в певній мірі створюють також лінії конвеєрів, голки, голкотримачі, приводи машини, частини машини що обертаються, електромережі, електроспоживачі.

4. Кожен працівник зобов’язаний знати і виконувати вимоги безпеки на виробництві, вимоги інструкцій по охороні праці, правила внутрішнього трудового розпорядку, Кодекс законів про працю України.

5. Відповідно до Системи управління охороною праці приватного підприємства і вимог діючих нормативних документів з питань охорони праці працівники несуть відповідальність за невиконання вимог інструкцій з охорони праці, непримінення засобів індивідуального захисту, порушення правил внутрішнього трудового розпорядку.

Вимоги безпеки перед початком роботи

1. Отримати у майстра (бригадира, технолога, менеджера, начальника цеху) завдання на зміну і інформацію про стан безпеки при роботі попередньої зміни (технічний стан обладнання, інструменту тощо).

2. Переконатись у справності одягу, застібнути манжети рукавів, халат (куртку), волосся прибрати під головний убір (косинку, пов’язку, берет, тощо).

3. Перевірити стан заземлюю чого проводу, справність механізму ручного приводу швейної машини, візуально оглянути стан ізоляції електроприводів машини.

4. Перевірити відповідальність технічного стану швейної машини вимогам безпеки встановленим інструкціями по експлуатації (заводів-виробників) та діючими Правилами, в тому числі:

– на всіх універсальних машинах повинні бути встановлені запобіжники від проколу пальців голкою;

– машини для пришивання ґудзиків повинні бути обладнані прозорими щитками (екранами), що запобігають пораненням працюючих обломками голок і ґудзиків. Щитки повинні бути зблоковані з пусковим пристосуванням;

– пасова передача від електроприводу до головки швейної машини (в зоні над кришкою промислового стола ) повинна бути огороджена;

– швейна машина повинна мати пристосування для надійної фіксації головки машини у відкинутому положенні;

– на педалях промислових столів повинні бути прикріпленні гумові килимки;

– ніжки промислових столів повинні мати підставки із віброгашуючого матеріалу.

5. У випадках виявлення технічних несправностей машину не вмикати, вимагати від майстра (технолога. Менеджера, безпосередньо керівника ) усунення несправностей.

Вимоги безпеки під час роботи

1. Виконувати роботу з використанням швейної машини необхідно тільки дозволеними прийомами. Неправильне положення рук при виконанні операцій може привести до проколу голкою пальців.

2. Забороняється при виконанні роботи ( ввімкненому вимикачі машини) відвертати увагу від роботи іншими діями (розмовляти з працівниками, читати газети, приймати їжу, користуватись телефонами, тощо ).

3. Не дозволяється класти поруч з рухомими частинами машини ножиці чи інші предмети ). Інструменти повинні знаходитись на призначених для них місцях.

4. Швачці не дозволяється виконувати будь-які ремонтні чи регульовані роботи на швейній машині ( надягати ремінь, міняти лампу освітлення, підвішувати електроприводи, тощо ) або чистити машину під час роботи.

5. Слідкувати за чистотою робочого місця. Не загромаджувати його матеріалами, заготовками, готовими виробами.

6. Забороняється залишати своє робоче місце, самовільно переходити на інші промислові столи, включати їх.

7. Не дозволяється допускати до роботи на машині інших ,не закріплених працівників. Забороняється працювати на машинах із знятими кожухами електроприладів, знятими захисними огородженнями.

8. У випадках отримання травм чи раптового захворювання, потерпілий (хворий), очевидець або працівник, який виявив, повинні доповісти безпосередньому керівникові (бригадиру, технологу, механіку) і начальнику цеху.

Вимоги безпеки після закінчення роботи

1. Вимкнути швейну машину з допомогою вимикача встановленого на промисловому столі.

2. Почистити машину від відходів, заготовок, готових виробів.

3. Проінформувати майстра (технолога, безпосереднього керівника) про помічені під час роботи недоліки чи несправності машини, електрообладнання, інструменту.

4. Чистку світильників, ламп проводити після повного відключення електромережі.

5. Вимити руки з милом, повісити в шафу (гардероб) спецодяг і захисні засоби.

Першу медичну допомогу при травмах надавати потерпілим відповідно до „Інструкцій з охорони праці по наданню першої допомоги при травмах”.

На виробництві використовується електроенергія у великій мірі, що вимагає правильного поводження з нею, оскільки порушення правил електробезпеки може призвести до важкої і навіть смертельної травми. Найчастіше ураження виникає внаслідок невиконання техніки безпеки при роботі з електричними приладами.

Якщо трапився випадок ураження струмом насамперед постраждалого звільнити від контакту з електрострумом ( якщо це не зроблено раніше ). Вимкнути джерело електроживлення, а якщо це не можливо, відкидають обірваний провід дерев’яним сухим ціпком. Якщо той, хто надає допомогу, одягнене ний у гумові чоботи і гумові рукавички, то можна відтягнути потерпілого від електроприводу. При зупинці подиху проводять штучне дихання, вводять серцево-судинні засоби, засоби що стимулюють подих, потім накладають стерильну пов’язку на електроопікову рану. Штучне дихання проводять киснево-повітряною сумішшю чи чистим киснем через маску, внутрівенно ввести 40% розчин глюкози з 0,5 мл 0,006% розчину корглікону. Штучне дихання не припиняють протягом тривалого часу. При зупинці серця –непрямий масаж серця 0,1% розчину адреналіну, 1 мл. і 10 мл. 10% розчину хлориду кальцію. Після чого проводять госпіталізацію –транспортування в положенні лежачи на ношах в опікове чи хірургічне відділення.