Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАГАЛЬНИЙ РОЗДІЛ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
271.36 Кб
Скачать

Загальний розділ

2.1 Охорона праці, виробнича санітарія

В умовах сучасного виробництва окремі приватні заходи щодо поліпшення умов праці, для попередження травматизації є неефективними. Тому їх здійснюють комплексно, створюючи в загальній системі керування виробництвом, підсистему керування безпекою праці.

Управлінням охороною праці займається начальник підприємства, який зобов'язаний створити в кожному структурному підрозділі і на робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечити додержання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці.

Організаційними роботами, пов'язаними з забезпеченням охорони праці і природи займається головний інженер.

Відділ охорони праці (підпорядковується головному інженеру) вирішує поточні питання, пов'язані з забезпеченням безпеки праці.

Організація і відповідальність за навчання, інструктажі і перевірку знань працівників з питань охорони праці покладається на керівників організацій, у структурних підрозділах – на керівників структурних підрозділів, служби підготовки кадрів і технічного навчання чи відділи кадрів організацій (і структурних підрозділів), навчальні організації по підготовці і підвищенню кваліфікації кадрів при участі служб охорони праці.

Види інструктажу

  1. Вступний - ознайомлення з загальними питаннями безпеки праці, проводить інженер безпеки праці.

  2. Первинний - ознайомлення з конкретними видами безпеки праці на даному підприємстві на даному робочому місці, проводить керівник робіт.

  3. Повторний - повторити інформацію первинного інструктажу, періодичністю 1 раз у півроку, проводить керівник робіт.

  4. Позаплановий - проводиться керівником робіт у тому випадку, коли мають місце зміни в технічному процесі при надходженні нового обладнання, після того як стався нещасливий випадок і при перервах у роботі, що перевищують установлені норми.

  5. Цільовий — при виконанні робіт, не зв'язаних з основною спеціальністю, проводить керівник робіт.

Пожежа - неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, яке призводить до матеріальної шкоди.

Пожежна безпека – стан об’єкта, при якому з регламентованою ймовірністю виключається можливість виникнення та розвиток пожежі і впливу на людей її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

Небезпечними факторами пожежі і вибуху, які можуть призвести до травми, отруєння, загибелі або матеріальних збитків є відкритий вогонь, іскри, підвищена температура, токсичні продукти горіння, дим, низький вміст кисню, обвалення будинків і споруд.

За стан пожежної безпеки на підприємстві відповідають її керівники, начальники цехів, майстри та інші керівники.

Протипожежна профілактика – це комплекс організаційних і технічних заходів, які спрямовані на здійснення безпеки людей, на попередження пожеж, локалізацію їх поширення, а також створення умов для успішного гасіння пожежі.

Відповідальним керівником робіт по ліквідації пожеж і аварій на підприємстві є головний інженер. Начальник структурного підрозділу, в якому виникла пожежа, є відповідальним виконавцем робіт по її ліквідації.

Джерелами займання можуть бути електричні іскри, дуги, коротке замикання, струмові перевантаження, перегріті опірні поверхні, несправність обладнання. Окислювачем звичайно служить кисень. Але потужність і тривалість дії цих джерел займання порівняно малі, тому горіння, як правило, не розвивається. Виникнення пожежі в електронних пристроях можливо, якщо використовуються спалимі і важкоспалимі матеріали і вироби.

Кабельні лінії електроживлення виконані з спалимого ізоляційного матеріалу, тому є найбільш пожежонебезпечними елементами в конструкціях електрообладнання.