Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма питань та відповіді по ІСПД до ДЕК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Програма питань по історії суспільно-політичної думки України

  1. Громадсько-політична думка періоду Гетьманщини.

Основні суспільно-політичні ідеї полемічної літератури та кіл київського духовенства І половини ХVІІ ст. Розвиток суспільно-політичної думки у середовищі козацької верхівки за Б.Хмельницького, І.Виговського, П.Дорошенка та загалом у період Руїни. Ідея вольностей як провідна характеристика козацько-шляхетського середовища Гетьманщини. Головні історико-філософські позиції «Синопсису» І. Гізеля. Трансформація малоросійської ідеї серед еліти Гетьманщини у ХVІІІ ст. Г.Полетика та проекти збереження автономії Гетьманщини. Проникнення в Україну ідей освіченого абсолютизму та Просвітництва. Суспільно-політичні погляди Ф. Прокоповича та Я.Козельського.

2. Суспільно-політичні ідеї в українському суспільстві наприкінці хіх – на початку хх ст. М.Драгоманов, і.Франко, м.Грушевський.

Народництво та його вплив на українську громадсько-політичну думку. Політичні погляди М. Драгоманова. Ідея федерації у творчій спадщині вченого. Способи політичної боротьби. Точка зору на український рух. Засудження націоналізму.

Ідея поступу (прогресу) у М.Драгоманова та І. Франка. Соціальна організація суспільства за поглядами І.Я. Франка. Еволюція національних поглядів видатного письменника. Основні принципи громадського життя за Франком.

Український лібералізм. Б.Кістяківський та його ідея правової держави.

Історико-філософські уявлення М.Грушевського про особливості історії українського народу, та політичні висновки. Розв’язання національного та соціального питання за М. Грушевським. Погляди на територіальний устрій, оптимальний для українських земель. Ідеї федералізму та незалежності України у творчій спадщині вченого.

  1. Український націонал-комунізм та еволюція поглядів в.Винниченка. Український консерватизм. Класократична концепція в.Липинського.

Основні проблеми, які розглядалися представниками українського націонал-комунізму. Л.Юркевич (Рибалка), С.Мазлах, О. Шумський та М.Скрипник. Володимир Винниченко: еволюція поглядів на українську справу та суспільний розвиток загалом від «Відродження нації» до «Заповіту борцям за визволення». Можливі шляхи боротьби за українську державність. Колектократія як спосіб суспільного устрою.

Загальна характеристика консервативної течії української політичної думки. Особливості біографії В.Липинського, формування його політичних поглядів. Ставлення до хліборобського класу та місія, яку на цей клас покладав В.Липинський. Класократія як теорія трудової монархії. Класи у концепції В.Липинського та їхня роль у державному устрої. Роль монарха у класократичній державі. Оцінка В.Липинським перспектив міжнародного становища України і стратегії збереження незалежної держави.

4. Концепції націоналізму в історії української політичної думки.

М.Міхновський та його ідея самостійної України: основні тези. Українсько-російські відносини у баченні М.Міхновського. Формування ідеології «інтегрального націоналізму» у міжвоєнний період. Д.Донцов та його внесок. Бачення Д.Донцовим міжнародної орієнтації України, оцінка причин національних поразок, погляд на способи боротьби за українську державність. Ідеологія та ідеологи ОУН. Теоретична розробка проблеми революції та національної диктатури. Націократична теорія М.Сціборського. Врегулювання соціальних проблем у націократичній державі. Організація влади у майбутній Україні за М.Сціборським. Ставлення ідеологів українського націоналізму до фашистських та націонал-соціалістичних ідей.

Відповіді на питання ДЕку для V курсу