Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
59-77.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
177.66 Кб
Скачать

73.Сутнісна характеристика та організаційні форми трансформації підприємств (організацій) та їх об’єднань.

Реструктуризація це певне здійснен­ня , правових орган. Економ, технічних заходів, що направлені на зміну структури під-ва, управління ним, форм власності, організацій­но-правових форм, як здатність привести під-во до фінансового оздоровлення, збільшити обсяг випуску конкурентоспроможної про-ції, підвищи­ти ефективність вир-ва. Завдання: 1 – забезпечити виживання на певний час, 2 – відновити конкурентоспроможність на тривалий час.

Метою проведення реструктуризації є створення повноцінних суб'єктів під-кої діяльності, здатних ефективно функці­онувати за умов переходу до ринкової економіки та виробляти кон­курентоспроможну про-цію, що відповідає вимогам товарних ринків. За оперативної реструктуризації під-ва (організації) розв'язуються дві основні проблеми: забезпечення ліквідності та суттєве поліпшення результатів його (її) діяльності. Оперативні зміни на під-ві потребують проведення комплексу заходів. Стратегічна реструктуризація під-ва (організації) за­безпечує довгострокову його конкурентоспроможність. Щоб здійснити так, потрібно визначення стратегічної мети під-ва, розробка стратегічної концепції розвитку, а також напрямів та інструментів реалізації цієї мети. Тобто реструктуризації під-ва показує оцінка його стану. Організаційно-правовий вид реструктуризації характерний змінами організ. структури та власника державних під-в. Технічну реструктуризацію описується рівнем вир-чого потенціалу,тобто певні технології, тобто ,вироби ,що дає під-ву шанс конкурувати з іншою продукцією. Економічна життєздатність досягається тоді, коли роз-тоу під-ва відповідає сучасним умовам господа­рювання. Після досягнення фінансової життєздатності суб'єкт господа­рювання матиме таку структуру балансу під-ва, за якої по­казники ліквідності і платоспроможності задовольняють вимоги ринку. Управлінську реструктуризацію зв'язано з підготовкою персоналу , зміну його ,струк­тури, менеджменту, технологічної, інноваційної та маркетингової , організаційної політики.Реструктуризація залежить від саме від характеру проблем , що існує у під-ві.. Іноді під-во потребує лише часткової або так званої обмеженої реструктуризації для віднов­лення економічної та технічної життєздатності. Коли проблеми підприємства є більш суттєвими, тоді під-во потребує “усебічної” реструктури­зації.

74.Санація (фінансове оздоровлення) господарюючих суб’єктів: сутність, цілі, форми здійснення та типові заходи.

Санація — це послідовні, взаємозалежні заходи що несуть економічний, фінансовий, технічний, організа­ційний характер, що спрямованих на виведення суб'єкта господарювання з кризи. Фінансове оздоровлення починається з аналізу причин фінансової кризи. Проведення такого аналізу дає змогу або прийняти рішення щодо прове­дення санації, або, якщо це безнадійно, щодо повної ліквідації підприємства.

Але при цьому потрібно виявити цілі та стратегію. На основі стратегії розробляється сис­тема санаційних заходів, формується спец програма та проект плану са­нації. На кінцевому етапі здійснюється реалізація цього плану. Стратегія — це загальна модель дій, необхідних для досяг­нення поставлених цілей через різні заходи координації та розподіл. Кінцева мета санаційної стратегії полягає в досягненні конкурентних переваг, які б забезпечили компанії високий рівень рентабельності, а суть самої стратегії — у виборі найліпших варіантів розвитку фірми та в оптимізації політики ка­піталовкладень. Відповідно до кожної стратегії розробляється програма са­нації, тобто система виходу з кризи. Вона основана на зясуванні причин фінансової кризи, резервів, завдань санації та висновків про можливості втілення капіталу.

Наступним елементом класичної моделі оздоровлення є проект санації, який розробляється на базі санаційної програми і містить технічне та економічне обґрунтування санації, тобто, розрахунок фінансових ресурсів, необхідних для досягнення цілей, конкретні графіки та методи мобілізації фінансового капіталу, програми..окупність... План фінансового оздоровлення під-ва може бути пред’явлений у формі бізнес-плану санації- це загальна характеристика підприємства, тобто, параметри проекту бізнес-плану, платоспроможність, ринок і конкуренція, маркетингова діяльність підприємства, план виробництва та його ресурсне забезпечення..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]