Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОС(1).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать
  1. Зчеплене успадкування ознак

Гени розташовані в хромосомах в лінійному порядку. Результатом є те, що гени, локалізовані в одній хромосомі, передаються разом, сегрегація зчеплених генів не є незалежною. Але гени розміщені в одній хромосомі не завжди передаються разом, адже існують процеси гомологічної рекомбінації під час мейозу. Імовірність передачі разом двох зчеплених генів залежить від відстані між ними і від того, наскільки часто між ними проходить кросинговер. Якщо гени розташовані на значній відстані і між ними відбуваються часті акти кросинговеру, то вони можуть сегрегувати навіть незалежно. Такі гени називають ситенними, а не зчепленими. Розвиток досліджень зчеплень у людини був повільним, адже неможливо проводити експериментальні схрещування. Тому розроблялися методи по статистичному аналізу родоводів. Надзвичайно успішним виявилося використання методів гібридизації соматичних клітин. Вони дозволили встановити, які гени розташовані в кожній окремій хромосомі. Чим більше генів нанесено на карту хромосоми, тим легше локалізувати маркер, який би дозволив аналізувати зчеплення.

Розрахунок зчеплень иожна проводити за прямим аналізом родоводів. Для цього необхідно вибрати ознаку, вибрати маркерний ген (будь-який ген, повинен мати кілька поліморфних варіантів і бути широко поширеним). Якщо маркерний алель спадкується разом з досліджуваним геном – вони зчеплені. Можна також аналізувати невеликі родоводи і за ними розраховувати імовірність зчеплення гену і маркеру.

  1. Роль вірусів бактерій в природі та в біотехнологічних процесах.

Віруси бактерій називають бактеріофагами. В природі вони мають більшу чи меншу специфічність, тобто здатні інфікувати тільки один чи кільки видів або штамів бактерій. З ними пов’язують гіпотезу еволюції прокаріотів про горизонтальний (міжвидовий) перенос генів. Аги мають два можливі шляхи розвитку, після того, як інфікували бактерію – літичний чи лізогенний. При літичному шляху вірус синтезує власні білки, руйнує оболонку клітини і виходить в зовнішнє середовище. У випадку лізогенії вірусна нуклеїнова кислота вбудовується в геном бактерії, деякий час знаходиться там, реп лікується, передається дочірнім клітинам. За несприятливих умов вірус активує гени літичного шляху, його генетичний матеріал вирізається з геному бактерій, синтезуються вірусні білки, вірус після руйнування оболонки також потрапляє в середовище. Коли ДНК вірусу вирізається з бактеріальної хромосоми не завжди чітко по своїх межах. Часто вірус захоплює деякі бактеріальні гени. А при потраплянні в наступну клітину може інтегрувати їх в геном цієї бактерії.

Саме здатність переносити свій геном в клітину бактерії використовується в біотехнології. На основі фагу λ було створено багато векторів. З геному фагу можна видалити гени лізогенії без шкоди для літичного шляху розвитку вірусу. Це дозволяє вбудувати замість них досить великий фрагмент ( до 20 тис. п.о.). Використання фагу дозволяє значно збільшити імовірність трансформації бактерії. Такі векторні конструкції забезпечують доставку значно більших фрагментів, ніж це можуть зробити плазміди, в клітини.

БІЛЕТ 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]