Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100_-_120_pitannya.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
86.64 Кб
Скачать

108. Принципи мп в міжнародно – правових документах – Статуті оон, Декларації та принципи мп, Заключному акті нбсє.

Принципи міжнародного права – юридично-узагальнене правило поведінки суб’єктів міжнародного права в певній системі правовідносин. В свою чергу основні принципи міжнародного права – це система основоположних норм міжнародного права, які регулюють відносини між його суб’єктами і є критерієм правомірності міжнародного правотворчого і правозастосовного процесів, дійсності інших міжнародно-правових норм. Загальні принципи МП – сформульовані в статуті ООН та в заключному акті 1975р. Спеціальні – носять галузевий характер являються продовженням дії загальновизнаних принципів.

Декларація про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 24 жовтня 1970 називає такі принципи: незастосування сили або загрози силою; мирний вирішення спорів; невтручання; співробітництво; рівноправність і самовизначення народів; суверенна рівність держав; сумлінне виконання зобов'язань з міжнародного права.

Заключний акт НБСЄ 1975 доповнив наведений перелік трьома принципами: непорушність кордонів, територіальна цілісність, повага прав людини.

Основне зміст принципу полягає в наступному: держави зобов'язані поважати суверенне рівність і своєрідність одна одної, а також всі права, властиві суверенітету, поважати правосуб'єктність інших держав. Кожна держава має право вільно вибирати і розвивати свою політичну, соціальну, економічну і культурну систему, встановлювати свої закони та адміністративні правила.

Як головне завдання Статут ООН встановив: "позбавити прийдешні покоління від лиха війни, взяти практику, відповідно до якої збройні сили застосовуються не інакше, як у загальних інтересах ". Статут заборонив застосування не тільки збройної сили, а й сили взагалі. Більш того, заборонено навіть загроза силою будь-яким чином, несумісним з цілями ООН.

Територія служить матеріальною основою держави, є необхідною умовою його існування. Тому держави приділяють особливу увагу забезпеченню її цілісності. Статут Ліги Націй зобов'язував поважати і зберігати проти всякого зовнішнього нападу територіальну цілісність держав-членів. Статут ООН зобов'язує утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної недоторканності держав.

Відповідно до Статуту ООН Декларація про принципи МП 1970 сформулювала принцип наступним чином: "Кожна держава вирішує свої міжнародні спори з іншими державами мирними засобами таким чином, щоб не піддавалося загрозу міжнародний мир і безпеку і справедливість ".

Цей принцип означає безумовну повагу права кожного народу вільно вибирати шляхи і форми свого розвитку. Цей принцип - один з принципових основ МО.

Принцип втілений у Статуті ООН, в якому в якості однієї з цілей Організації зазначено: "Розвивати дружні відносини між націями на основі поваги принципу рівноправності і самовизначення народів, а також приймати інші відповідні заходи для зміцнення загального миру ".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]