Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.Екологічний аудит.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

17) Екоаудит і «зелені технології»

Зелені технології це екологічно чисті виробничі технології і очисні технології.

З точки зору макроеколог. Політики позелення технологій можна показати у територіал. історичн.

Номер епохи

Позеленення технологій

Соц. Хар. Епохи

1

Технолог. з економ. обмеж.

Охор. Навкол. Середов. Ігнорується

2

Технології з економічними і частково з екологічними обмеженнями

Охорона навколишнього середовища декларується але здійснюється частково

3

Технолог. з економ. і зростаючими екологічними обмеженнями

Охорона навколишнього середовища з технологічними і економічними обмеженнями

4

Технологія з абсолютним екологічним обмеженням

Пріоритет охорони природи і життєвого середовища

18) Екоаудит і захист інтересів товаровиробника

Екоаудит виконується на основі звернення замовлення до екологічної аудиторської фірми з метою надання кваліфікованої, комплексної або спеціалізованої допомоги у вирішенні еколого інвестиційних ринкових та природоохоронних проблем.

Послуги у проведенні екологічного аудиту надається на договірній основі. Захист інтересів товаровиробника зовнішнього середовища особливо в ринкових умовах базується на більш широких можливостях екоаудиту у виборі рекомендації і заходів між керівниками.

Це пояснюється:

  1. Більшою інформативністю спеціалізації екоаудиторських фірм

  2. В таких фірмах відпрацьовані власні методології або інструменти захисту інтересів товаровиробника які є їх комерційною таємницею

19.Вимоги провед. Ек . Аудиту для товаровиробник;

Запровадження стандартів ек. менеджменту і ек. аудиту є види вкладення капіталу. Це приносить:

- зменшення витрат на видалення віднов. шляхом зменшення їх маси

- зменшення витрат на сировуну шляхом більш ефекентив. її використань та зменшення маси віднод.

- зменшення витрат на виробництво шляхом використання кращих технолог. та підвищення ефективності технолог.процес.

- покращення інформації на якій базується рішення по вибору технолог. що дозволяє більш вигідно витрачати гроші.

- зменшення витрат на воду та енергію шляхом більш економ. та раціонал. їх використання.

- підвищення рівня виробництва,бо робітники краще працюють таи,а відчувають відповідальність керівництва та турботу про людей(їх блага)

- розширення ринків збуту для товарів для (ек. свідомих покупців)

- покращення репутації підприємства.

20) Система управління навколишнім середовищем дсту iso 14001-97.

В міру зростання інтересу з боку суспільства і держави до збереження і поліпшення якості навколишнього середовища та охорони здоров'я людини великі й малі організації все більше приділяють уваги потенційно можливого впливу своєї діяльності, продукції або послуг на навколишнє середовище. Екологічні характеристики * функціонування організації набувають дедалі більшу значення для внутрішніх і зовнішніх зацікавлених сторін. Досягнення високих екологічних характеристик вимагає від організації неухильно дотримуватися системного підходу і постійно вдосконалювати систему управління навколишнім середовищем. Цей стандарт містить опис елементів системи управління навколишнім середовищем та практичні поради з впровадження або вдосконалення такої системи.

Головним призначенням цього стандарту є надання організаціям допомоги у впровадженні або вдосконаленні системи управління навколишнім середовищем. Це призначення відповідає принципу сталого розвитку та цілям різних культурних, соціальних, економічних та інших структур.

У цьому стандарті також містяться приклади, описи та варіанти вибору, які допомагають як у впровадженні системи управління навколишнім середовищем, так і у зміцненні її взаємозв'язку із загальною системою управління організацією. Разом з тим слід зазначити, що тільки ДСТУ ISO 14001-97 містить вимоги, відповідно до яких можна проводити об'єктивний аудит системи для цілей сертифікації / реєстрації або для цілей самодекларації.

Система управління навколишнім середовищем дає можливість організаціям впорядковано і послідовно вирішувати екологічні проблеми шляхом розподілу ресурсів, визначення обов'язків і регулярного оцінювання технічних правил, методик та процесів. Вона є істотно важливою для забезпечення спроможності організацій визначати свої екологічні цілі і досягати їх, а також для забезпечення постійної відповідності діяльності, продукції або послуг національним та / або міжнародним вимогам. Система управління навколишнім середовищем є невід'ємною частиною системи загального управління в межах організації. Розробка та впровадження системи є безперервним і інтерактивним процесом. Структура, обов'язки, досвід, технічні правила, методики, процеси і ресурси для реалізації екологічної політики, цілей і завдань повинні бути скоординовані із зусиллями в інших сферах (наприклад, щодо управління процесами чи виробництвом, управління фінансами, забезпечення якості, техніки безпеки та охорони здоров'я на робочих місцях).

Зміст стандарту: 1) Вступ до ДСТУ ISO 14001;

2) Сфера застосування;

3) Терміни та визначення;

4) Вимоги до системи екол.керування; 4.1екол.політика; 4.2планування; 4.3запровдження та функц.; 4.4перевірка,контроль та коригування; 4.5аналіз з боку керівництва

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]