Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.Екологічний аудит.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

14) Екоаудит і приватизація

Найбільш актуальним є застосування екологічного аудиту при приватизації це пов’язане з урахуванням екологічного фактора при оцінці майна.

Інвестор, покупець держ. майна буде брати на себе зобов’яз. по забезпеченню еколог. Безпеки вироб-ва за європейськими або світовими стандартами. Це спричинить екологічні витрати які повинні враховуватись в процесі визначення вартості об’єкта приватизації.

Причому інвестор зацікавлений в проведенні незалежного і об’єктивного екоаудитув. За європ. Або світовими стандартами

Враховуван. висновків і рекомендацій незалежн. аудиту в процесі приватизації підприємства можна впевнено віднести до числа вагомих факторів підвищення екологічної безпеки регіону.

Стимулювання залучення природоохоронних інвестицій з недержав. Сектор економіки.

Екоаудит в процес аудизації може проводити за напрямами:

  1. Пов’яз. з визначенням ек. стану місцевості на якій розташ. об’єкти приватизації (екоаудит місцевості)

  2. Обумовлений визначенням ек. безпеки самого об’єкта (екоаудит підприємства)

Екологічна вартість місцевості являє собою сукупність функц. спрямованих на відтворення природних ресурсів і асиміляцію забруднення наслідків техногенного впливу.

Фактор ступеню екологічної безпеки безпосередньо самого підпр. яке приватиз. пов’язаний з фактичним масштабами сукупного шкідливого впливу підприємства на навколишнє середовище.

Для оцінки такого сукупного впливу необхідно проводити комплексний екологічний аудит виробничих площ, процес відходів, систем екологічного менеджменту. Це можуть виконати тільки спеціалізовані форми екоаудиту та інжинірингу з висококваліфікованих персоналом і фірми, які мають відповідн. ліцензію.

15) Екоаудит в інвестиційному процесі

В інвестиційному процесі більше задіяна державна екологічна експертиза але її функції обмеження законодавчими положенням в межах висновків які визначають встановлення або оцінюють відхилення від умов або норм від природо-охоронного законодавства. Це в основному функції дозволу на реалізацію інвестиційних програм проектів і господарчих рішень.

Інші функції у екологічного аудиту. Вони не тільки оцінюючи але і рекомендаційні тобто екоаудит не тільки надає висновки про можливі негативні впливи на навколишнє середовище але і оцінює ступінь ризику і представляє кваліфікаційні рекомендації щодо заходів які необхідно враховувати у проектування або будівництві, оцінює їх вартість. Таким чином екоаудит вирізняється своєю комплексністю з виконання дослідницьких та інжинірингових процедур. Він застосовують в значній мірі на передінвестиційній стадії.

16) Екоаудит і ціноутворення

Екологічна ціна – це еколого-економічні витрати, екологічна рента, економічні збитки від використання ресурсів з використанням супутніх витрат визначає все це в процесі ціноутворення де значною роль буде відігравати екологічний аудит по мірі обмежень при застосуванні нових технологій тобто в процесі позелення технологій.

В сучасних умовах проведення приватизації і оренди і оренди в Україні врахування екологічних умов суттєво сприяють підвищенню екологічної безпеки регіону.

В процесі ціноутворення застосовують і показники вартості або економічні показники екологічної небезпеки підприємства шкоди від використання природних ресурсів і забруднення навколишнього природного середовища; платити за нормативне, понаднормативне використання природних ресурсів та забруднення природного середовища; екологічний штраф за аварійні та залпові викиди і скиди шкідливих речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]