Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.Екологічний аудит.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

Екологічний аудит

1. Концепція запровадження екологічного аудиту в Україні.

Аудит –інструмен управління ,який систематично охоплює всі питання екологічного оцінювання діяльності підприємства, удосконалення системи регулювання впливу підприємства на довкілля та оцінки його інвестиційної привабливості.

Ек перевірки- це інструмент, який використовує підприємства для оцінки еколог безпеки ефективності діяльності. Ефективність оцінюється визначеними нормативами або критеріями. Ці критерії можуть включати в себе державні закони,корпоративну політику,процедури,стандарти, пром.ислову практику.

Перевірки можуть визначити проблему відповідальності, слабкі місця в системі менеджменту. Вони проводяться компаніями, державними агентствами та іншими організаціями на добровільній остнові та є важливою компонентою загальної системи екоменеджменту.

Екологічні перевірки є обов’язковими в більшості юридичних актів. Вони є також необхідними для діяльності підприємств згідно зі світовими стандартами.

Існує 3 складові екологічної перевірки:

*клієнт є стороною,яка замовляє аудит

*Сторона на якій проводиться аудит

*аудитор,який виконую аудит

У випадку внутрішнього аудиту клієнт та сторона, що перевіряє- є тією ж самою стороною.

У випадку тристороннього аудиту клієнт та сторона,що перевіряє належать різним організаціям.

2. Сфера дії екоаудиту.

5 км

підприємство

*Ділянка допоміжного виробництва

*допоміжна ділянка

*масштаб дії ек.аудиту

На схемі показано сфери дії еколог аудиту і еколог інспекції на рівні підприємства,які є основними об’єктами еколог аудиту. Для еколог інспекції підприємства – це «чорна скринька» з вихідною екологічною інформацією у вигляді скидів стічних вод, викидів атмосферу. Тобто забруднюючих навколишнє середовище речовин.еколог інспекція контролює цю вихідну еколог інформацію не втручаючись у внутрішні процеси в «чорній скринці», тобто підприємство.

Внутрішні технологічні процеси і їх еколог безпека – це справа керівництва підприємства та його системи екоменеджменту.

3. Екоаудит і екобезпека підприємства.

Еколог безпека підприємства гарантується природоохоронним законодавством шляхом здійснення запобіжних комплексних взаємопов’язаних економічних,технічних,організаційних,державно-правових та інших заходів. Комплексні заходи здійснює підприємство згідно законодавчо визначеним екологічним вимогам.

В ринкових умовах державні вимоги підсилюються конкурентною боротьбою за ринок збуту продукції або залучення інвестицій для розвитку. Ринкові вимоги екологічної безпеки підприємства потребують систематично незалежної і об’єктивної оцінки ступеню екологічних ризиків. Це можливо зробити тільки завдяки еколог аудиту. При чому результати таких оцінок є конфідинційними і призначаються перш за все для керівництва підприємства. Таким чином компетентний і кваліфікований еколог аудит сприяє підсиленню законодавчих гарантій еколог безпеки.

4 Екоаудит в сучасній економіці України.

Еколог аудит у сучасній економіці України ринково орієнтований на функції екоменеджменту. Принципова структура з ринково орієнтованими функціями екоменеджменту ,які повинні забезпечувати запровадження еколог безпеки управління економікою. Мається на увазі така функція екоменеджменту:

*реструктуризація виробництва

*приватизація

*створення конкурентного середовища і ринкового ціноутворення

*фунція програмно-цільового розподілу фінанасів,корпоратизації,децентралізації та гнучкого нормування і оподаткування.

Ці функції змішаного екоменеджменту в якому на макрорівні діє державна управлінська інфраструктура. А на мікро рівні ринкова управлінська інфраструктураз використанням аудиту.

5.Ринково орієнтовані функції екоменеджменту функції змішаного екоменеджменту в якому на макрорівні діє державна управлінська інфраструктура. А на мікро рівні ринкова управлінська інфраструктураз використанням аудиту. Це може буди:

*аудитування виводу підприємства при реструктуризації галузі

*аудиторська оцінка еколог витрат

*аудиторська оцінка програм заходів ресурсозбереження

*аудиторська оцінка умов еколог страхування

*аудиторська оцінка нормативної бази

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]