Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора метрологія.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
46.71 Кб
Скачать

3.Категорії нормативних документів, технічних умов…

Крім стандартів до нормативних документів відносять також: кодекс усталеної практики (звід правил) - документ, що містить практичні правила чи процедури проектування, виготовлення, монтажу, технічного обслуговування, експлуатації обладнання, конструкцій чи виробів; технічні умови - документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відповідати продукція, процеси чи послуги. Кодекс усталеної практики і технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом.

З питань стандартизації приймають також закони, декрети, укази та інші урядові і державні документи, серед яких слід виділити новий різновид - технічний регламент - нормативно-правовий акт, прийнятий органом державної влади, що встановлює технічні вимоги до продукції, процесів чи послуг безпосередньо або через посилання на стандарт чи відтворює їхній зміст.

Стандарти, нормативні та інші документи повинні розроблятися і прийматися компетентними органами, які володіють на відповідному рівні кадровим і науково-технічним потенціалом. Орган стандартизації - орган, що займається стандартизацією, визнаний на національному, регіональному чи міжнародному рівні, основними функціями якого є розроблення, схвалення чи затвердження (прияняття) стандартів.

4 міжнародна стандартизація — стандартизація, що проводиться на міжнародному рівні та участь у якій відкрита для відповіднихорганів усіх країн. регіональна стандартизація — стандартизація, що проводиться на відповідному регіональному рівні та участь у якій відкрита для відповідних органів країн певного географічного або економічного простору. національна стандартизація — стандартизація, що проводиться на рівні однієї країни.

Методи: застосування системи переважних чисел полягає у використанні певних, науково обґрунтованих, рядів чисел (номіналів) при виборі номінальних значень параметрів виробів, що проектуються і виготовляються; вибір та оптимізація параметричних рядів виробів, які передбачають, що параметри об’єктів стандартизації вибираються не довільно, а визначаються за єдиними правилами, які нормуються комплексом стандартів; уніфікація виробів полягає у виборі оптимальної кількості або в раціональному скороченні числа типів, видів, параметрів і розмірів об'єктів однакового чи близького функціонального призначення. ; комплексна стандартизація передбачає розробку системи стандартів, що визначають оптимальні взаємопов'язані та взаємоузгоджені норми і вимоги до самого об'єкта та його елементів, з яких він складається чи від яких він залежить.; випереджувальна стандартизація полягає в установленні підвищених вимог і норм відносно досягнутого рівня.

5 В Україні є державна і галузева (відомча) служби стандартизації. До органів державної служби стандартизації належать:

Державний комітет України з технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт України); Український науково-дослідний інститут стандартизації, сертифікації та інформатики (УкрНДІССІ); Державний науково-дослідний інститут "Система" (ДНДІ "Система"); Український державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації (УкрЦСМ); Український навчально-науковий центр зі стандартизації, метрології та якості продукції; технічні комітети зі стандартизації; територіальні центри стандартизації, метрології та сертифікації. До органів галузевої (відомчої) служби стандартизації належать: служба стандартизації міністерства (відомства); головні (базові) організації зі стандартизації; служба стандартизації підприємства (організації). Держспоживстандарт України є національним органом зі стандартизації, метрології та сертифікації.