Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAS_YaMR_ICh.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
5.44 Mб
Скачать
  1. Способи зображення двовимірних спектрів.

Форма подання двомірних спектрів може бути різною. Спектри можуть бути представлені в «стековій формі» як сукупність одномірних спектрів. Хоча така форма є особливо наочною, однак на практиці вона використовується досить рідко. Звичайною формою подання двомірних спектрів і контурні карти, у яких інтенсивності піків представлені контурними лініями, аналогічно до того, як це робиться на географічних картах для визначення висоти пагорбів. Контурні лінії на таких картах відповідають висоті точки двомірного спектру над нульовою лінією. Сукупність таких ліній повторює контури сигналів, що містяться у cпектрі. Як правило,нa6ipконтурних ліній спектрометр визначає автоматично, виходячи з максимальної висоти наявних сигналів. Для цього максимальну інтенсивність сигналів розбивають на 10—15 однакових ділянок, що i відповідають контурним лініям.Найбільший інтерес являють не абсолютні величини коор­динат точок контурних ліній, а лише той графічний образ, що утворюється кон­турними лініями. Оператор, звичайно, може обрати найбільшдоцільні зна­чення висот контурних ліній, що дозволяє найбільш наочно подати сигнали у двомірному спектрі.

стековий записконтурний запис

ядра, не звязані ССВ

ядра, що звязані ССВ

  1. Типи задач у хімії, що можуть бути розв’язані за допомогою двовимірних кореляційних спектрів.

Широке застосування двомірних методик базується на тому,що вони дають карту внутрішньомолекулярних, аіноді i міжмолекулярних взаємодій.

COSY дозволяє одержати повну карту наявних у молекуліспін-спінових взаємодій.Метод H,H-COSY дозволяє розв'язати дві важливі проблеми, які ви- никають при віднесенні сигналів у протонних спектрах.

По-перше, він дозволяє виявити сигнали тих протонів, між якими існує спін-спінова взаємодія, а отже встановити, які спінові системи присутні в сполуці, що досліджується. Кореляція знайдених спінових систем з формулою сполуки часто дозволяє провести повне віднесення сигналів у спектрі. Слід відмітити, що крос-піки в спектрах H,H-COSY можуть спостерігатися навіть тоді, коли розщеплення сигналів не виявляється в одновимірному спектрі.

По-друге, спектр H,H-COSY дозволяє спостерігати окремо сигнали, які збігаються в одновимірному cпектрi. Це можливо, оскільки для кожного з сигналів, що розщеплені завдяки ССВ з різними партнерами, у cпекрті H,H-COSY містяться також копії сигналів у виглядікроспіків. Оскільки кроспіки знаходяться поза діагоналлю спектра, то вони спостерігаються окремо, що дозволяє ідентифікувати кожний зі збіжних сигналів.

NOESY широко застосовується для вивчення конфігурації та конформації малих молекул. J-розділена спектроскопія дозволяє знаходити КССВ в спектрах ЯМР. Ідентифікація Н-С кореляції через зв’язки вуглець-вуглець i вуглець-гетероатом дає можливість одержати за допомогою НМВС інформацію про кістяк молекули i є од­ним iз найпотужніших підходів до встановлення будови органічних мо­лекул, що поступається xi6a що малочутливій методиці INADEQUATE.HSQC є оптимальним підходом до встановлення зв’язаності між гетероатомами при детектуванні на протонах. Висока чутливість сучасних кореляційних методик дає можливість непрямого встановлення хімічних зсувів ядра Х, що виключає необхідність тривалих експериментів на ядрі Х. Таким чином, сукупність гомо ядерних (H1,H1-COSY) та гетеро ядерних 1Н-13С-кореляцій (таких як, наприклад, HSQC), є осново для встановлення будови органічних сполук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]