Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAS_YaMR_ICh.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
5.44 Mб
Скачать

5.Розподілення ядер між рівнями енергії в зовнішньому магнітному полі (розподілення Больцмана).

Існує певна рівновага між всіма можливими енергетичними станами ядер. Вірогідність перебування ядра на кожному з енергетичних рівнів можна охарактеризувати фізичним параметром – населеністю. Населеність – це частка, або відсоток ядер, що перебувають на кожному з енергетичних рівнів. Чим більш енергетично вигідним є рівень, тим більше ядер перебуватиме на ньому. Кількісно населеність рівнів можна обчислити за допомогою статистичного розподілу Больцмана: N/N = eE/RT, де N,N - відповідає кількості ядер з певною спіновою орієнтацією, R – універсальна газова стала, T – абсолютна температура у Кельвінах. З формули витікає, що відношення населеностей енергетичних рівнів (спінових станів) визначається різницею їхньої енергії, а вона є пропорційною до напруженості зовнішнього магнітного поля.

6.Умови ядерного магнітного резонансу. Основне рівняння ямр.

Обов’язковою умовою є наявність постійного магнітного поля, в яке поміщають зразок, що досліджується.

Наявність ядерного спіну є визначальною для явища ЯМР.

Основним рівнянням ЯМР називають формулу, яка зв’язує напруженість зовнішнього магнітного поля Но з частотою електромагнітного випромінювання , енергію якого поглинає дане ядро: Но/де гіромагнітне відношення даного ядра.Ця формула виводиться з порівняння величин енергій окремих ядерних рівнів. Оскільки енергетичний проміжок між сусідніми рівнями ∆Е = Ноh, то частота електромагнітного випромінювання, що відповідає даному переходу: hНоh. При переході ядра з одного рівня на інший поглинається або виділяється квант випромінювання з частотою 

7. Поняття про рівняння Блоха, форма сигналу ямр

Рівняння Блоха кількісно описують поведінку вектора макроскопічної ядерної намагніченості (далі МЯН) М, яка виникає у зразку, вміщеному у постійне магнітне поле Н0, при опромінюванні його радіочастотним полем Н1 з кутовою частотою ν. При цьому враховуються процеси поздовжньої та попередньої релаксації, відповідно Т1 та Т2.

Для системи координат, що обертається зі швидкістю ядерної процесії (ω) навколо осі z, яка збігається з напрямком поля Н0, рівняння Блоха мають вигляд:

du/dt = -( ω1- ω0) v - u/T2;

dv/dt = ( ω1- ω0)uu/T2 + γН1Mz;

dMz/dt = - γН1M0 + (M0 - Mz)T1

де u, v, M – компоненти МЯН, спрямовані вздовж осей системи координат, що обертається з частотою ядерної процесії навколо осі z;

( ω1- ω0)- різниця між резонансною частотою та частотою опромінювання генератора.

За стаціонарних умов усі три похідні за часом t = 0 і для компонент МЯН можна дістати вирази:

u = γН1M0T220- ω1)/[1 + T220- ω1)2+ γ2Н12T1T2];

v = - γН1M0T2T1[1 + T220- ω1)2+ γН12T1T2];

Mz = M0 (1 + T220- ω1)2/[1 + T220- ω1)2+ γ2Н12T1T2])

Якщо простежити, як змінюються компоненти МЯН при зміні параметра 0- ω1), тобто при вимірюванні спектра, можна вивести математичний вираз для форми резонансної лінії.

У датчику спектрометра ЯМР коливання поля Н1 генерують уздовж осі х (Нх = Н1cos ωt), а котушку приймача орієнтують уздовж осі у. При цьому реєструють величину Му що зв’язана з u та v співвідношенням:

Му = - u sin ωtv cos ωt.

За умов резонансу, тобто коли ω0= ω1 u = 0, Му = v cos ωt. Якщо врахувати характер зміни напруженості радіочастотного поля Нz вздовж осі х, то легко помітити, що величина Му змінюється синхронно із зміною величини Нх, тобто в момент резонансу максимум намагніченості наводиться вздовж осі х. Струм у котушці приймача за цих умов відповідає ядерному поглинанню. Саме такий сигнал і вимірюється на спектрометрах ЯМР. Якщо вимірювати струм не в напрямку осі х, а в напрямку осі у, форма добутого сигналу буде зовсім іншою. Сигнал, записаний таким способом, у момент резонансу = 0. – це сигнал дисперсії.

У випадку малої амплітуди напруженості радіочастотного поля Н1 членом γ2Н12T1T2 (фактор насичення) можна знехтувати. Тоді рівняння для сигналів поглинання і дисперсії відповідно матимуть вигляд:

u = kT2x/(1+x2);

v = k/(1+x2)

де k = γН1M0T2; x = (ω0- ω1)T2;

графіки залежності u та v від х показані на рисунку і наз. кривими Лоренца.

У випадку, коли амплітуда радіочастотного поля достатньо велика, фактор насичення починає відігравати вирішальну роль, що зумовлює зниження намагніченості зразка у площині ху і зменшення сигналу ЯМР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]