Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Список використаної літератури.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
35.37 Кб
Скачать
  1. Холдингові компанії в світі та Україні

За підрахунками експертів в світі існує 1318 компаній, які контролюють 20% світового доходу. Більшість з цих компаній є холдинговими, адже вони володіють в середньому ще двома – трьома компаніями, через частки в акціонерному капіталі яких вони володіють 60 % світового доходу. В основному такими компаніями виступають компанії фінансового сектору економіки. До таких належать: Barclays, Capital Group, AXA, State Street, JP Morgan та інші.

Сьогодні в Україні бізнес асоціюється перш за все із великими корпораціями або холдингами. Добре це чи погано, але більша частина ВВП продукується саме крупними компаніями, які володіють десятками бізнесових активів.

Справді, найбагатшими компаніями України виступають такі холдинги як «System Capital Management, SCM», «Нафтогаз України», «Метінвест».

СКМ володіє контрольними пакетами акцій більше 100 підприємств в таких галузях як гірничо-металургійна, енергетична, телекомунікаційна, банківська, страхова, медіа-бізнес, роздрібна торгівля, сфера нерухомості.

«Нафтогаз України» виробляє восьму частину ВВП України, забезпечує десяту частину надходжень до держбюджету, понад 90% нафти і газу в Україні видобувається підприємствами компанії.

Холдингова структура крім концентрації національного капіталу забезпечує участь вітчизняних інтегрованих структур в процесах міжнародного руху капіталів. Створення міжнародних холдингів за межами України стало невід’ємною частиною стратегії найуспішніших українських корпоративних структур. Сьогодні більшість великих українських компаній мають холдингові структури у міжнародних юрисдикціях, що через використання нормативної бази останніх, а також безподаткових (офшорних) юрисдикцій забезпечує їм вихід на зовнішні ринки капіталу, а також зниження рівня податкових витрат, у тому числі шляхом використання податкових преференцій для власників бізнесу. Зокрема, вихід на ІРО сприяє зменшенню ризиків неврегулювання можливих корпоративних конфліктів і захисту корпоративних прав власників бізнесу. До числа найбільш відомих холдингів також відносять холдинг «Metinvest BV» (Голландія), що володіє та керує групою гірничо-металургійних підприємств України, Болгарії, США, Італії; холдинг «Ferrexpo», який також працює сфері гірської металургії, компанія «Ukrlandfarming» (один з найбільших агрохолдингів України), група «Укрзернопром» (вертикально інтегрований холдинг, орієнтований на хлібопекарське виробництво, який об'єднує птахівницькі, борошномельні і хлібопекарські підприємства в різних регіонах України. Холдинг даної групи «MCD Agricole Holding AG» зареєстрований в Австрії.

Висновки

Отже, дослідивши дану тему можна сказати, що холдинги являються важливими інструментами концентрації капіталу. Холдинги здатні вирішувати питання, які не під силу окремо взятому підприємству, через них вдається налагодити функціональну взаємодію капіталів, що часто можуть відрізнятися за профілем діяльності. Здебільшого вони створюються для контролю над підприємствами, що входять у холдинг. Часто буває, що холдингова компанія зацікавлена лише в отриманні прибутку і не має на меті зміни стратегії її дочірніх підприємств.

Варто зазначити, що найбільші компанії в світі являються холдингами, вони опосередковано контролюють більше половини світового доходу. Здебільшого такими компаніями є холдинги фінансового сектору економіки, банки, страхові компанії, інвестиційні фонди. Така тенденція спостерігається в розвинених країнах світу. В Україні найбільшими холдингами виступають компанії реального сектору економіки. Найчастіше такими є компанії, основною діяльністю яких є видобуток сировини. Згодом вони сконцентровують в своїх руках підприємства з інших галузей економіки.

Список використаної літератури:

  1. «50 корпорацій, які керують світом»// газета «Сегодня»

  2. АндрущенкоА.Г «Холдинг як найпоширеніший спосіб злиття та поглинання компаній»// http://www.nbuv.gov.ua

  3. Антошкіна Л.І «Становлення корпоративного сектору економіки: фінансово – економічні та організаційно – правові аспекти»// http://www.nbuv.gov.ua

  4. ГVардия 500. Самые богатые компании Украины – 2011//http://companies.kontrakty.ua

  5. Е.Е. Демидов «Управление многопрофильными холдингами»// http://www.goodlancer.com

  6. Закон України «Про холдингові компанії в Україні» 2006 р.

  7. Невмержицька Н.Ю «Оподаткування холдингових структур в Україні»// http://www.nbuv.gov.ua

  8. О.І. Карінцева «Економіка та організація діяльності об'єднань підприємств», Суми 2011. – 58ст

  9. Олейникова И. «Финансы на службе холдинга»// http://www.cfin.ru

  10. Суржик В. Г «Економічна природа холдингів як сучасної форми бізнесу»// http://www.nbuv.gov.ua