Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хир-я(пол).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Перед стерилізаційна обробка інструментів

Після закінчення дезінфекції медичний інструментарій промивають проточною водою над раковиною до повного видалення дезінфекційного засобу. Промитий і продезінфікований медичний інструментарій замочують у гарячому (50-55 ⁰С) мийному розчині (мийний засіб “Біолот”, “Лотос“ або “Аріель” – 5 г порошку, 170 мл 3% р-ну пероксиду водню на 825 мл дистильованої води) впродовж 15 хв при повному зануренні виробів. Температуру розчину а процесі замочування не підтримують. Після чого миють у робочому розчині. Очищений і вимитий інструментарій ополіскують спочатку під проточною водою, а потім в дистильованій воді. Промитий медичний інструментарій складають і сушать гарячим повітрям у сухо жаровій шафі при температурі 85⁰С до повного зникнення вологи.

Якість очищення залежить від біологічного забруднення. Останнім часом замість бензидинової, ортотолуїдинової і амідопіринової проб перевіряють за допомогою проби з “гемотестом - м” або з реактивом азопіраму, препарату “Факел-2”. Контролю підлягає 1% одночасно обробленого інструментарію. Наявність залишків мийного засобу на виробах визначають шляхом постановки фенолфталеїнової або азопірамової проб.

Проба з “гемотестом-м”. Спочатку готують робочий розчин, який складається з суміші лужного розчину хромогену (реактив 1) і пероксиду водню (реактив 2). На досліджуваний інструмент наносять декілька крапель робочого розчину або протирають поверхню виробу тампоном змоченим в розчині. При наявності залишків крові виникає фіолетово-синє забарвлення.

Проба з азопірамом. Перед перевіркою якості очистки інструментарію готують робочий розчин, змішуючи рівну кількість азопіраму з 3% розчином пероксиду водню (1:1). Робочий розчин повинен бути використаний протягом 1-2 годин, при появі спонтанного рожевого забарвлення його змінюють. На досліджуваний інструмент наносять декілька крапель робочого р-ну або протирають поверхню виробу тампоном змоченим в р-ні. При наявності слідів крові на забруднених ділянках інструментів (виробів) проявляється фіолетове забарвлення, яке протягом декількох секунд перетворюється в рожево-синє або буре. За допомогою азопіраму виявляють наявність гемоглобіну, пероксидаз рослинного походження, окислювачів (хлораміну, хлорного вапна, миючих засобів, іржі, кислот і ін.). Буре забарвлення спостерігають при наявності на досліджуваних предметах іржі і хлороокислювачів. Дослідження проводять при кімнатній температурі (не вище + 25 ⁰С).

Проба з препаратом “Факел-2”. Препарат являє собою порошок білого кольору, випускається в пластмасових ампулах (1000 проб.). Для проведення проби нас залишки крові готують робочий розчин. Відкривають кришку ампули і на неї насипають 0,02г препарату, який розчиняють в 10мл кип’яченої води. При цьому отримують 0,2% розчин реактиву Ф-2. В розчин добавляють 1мл 3% р-ну пероксиду водню (співвідношення 1:10). На досліджуваний предмет (інструмент) наносять декілька крапель розчину або його протирають змоченим тампоном. При наявності слідів крові розчин препарату Ф-2 набуває рожевого або вишневого забарвлення. Час спостереження – 5хв. Робочий розчин використовують протягом 30хв.

Фенолфталеїнова проба. Готують 1% розчин фенолфталеїну і наносять на вимитий предмет 2-3 краплі розчину. При наявності миючого розчину з’являється рожеве забарвлення.

Самостійна робота