Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект Руська 211а.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
303.62 Кб
Скачать

1. Завдання замовнику

1. В приміщенні, де встановлено приймально – контрольний прилад, повинно бути:

  • температура повітря в межах 18-25оС;

  • відносна вологість не більше 80%;

  • природне, штучне робоче і аварійне освітлення. При робочому освітленні повинна забезпечуватися освітленість приміщення не менше 150лк для люмінесцентних ламп і не менше 100лк для ламп розжарювання; при аварійному – не менше 10% від норм робочого освітлення;

  • автоматичне включення аварійного освітлення.

За відсутності резервування по змінному струму живлення мережі аварійного освітлення повинно передбачатися від акумуляторних батарей.

2. Забезпечити підвід шин заземлення до приймально – контрольного приладу.

3. Приміщення забезпечити телефонним зв’язком з підключенням до АТС.

4. До введення в експлуатацію об’єкту заключити угоду на пожежне спостереження.

5. Заключити угоду на технічне обслуговування АПС із спеціалізованою організацією, що має ліцензію на провадження зазначеного виду робіт.

Пояснювальна записка

  1. К оротка характеристика захищуваного об’єкту

Даним проектом передбачається встановлення автоматичної установки пожежної сигналізації та пожежогасіння добудови кафе та ремонтних майстерень до магазину автозапчастин та пункту діагностики

по вул. Руській 211а в м.Чернівці.

Висота приміщень не перевищує 6 м.

Планується підключення об’єкта до телефонної мережі АТС.

Тип системи оповіщення про пожежу – другий.

2. План розміщення обладнання та розводка кабелів

Вибір приміщень, які підлягають захисту установкою автоматичної пожежної сигналізації, здійснювався відповідно до вимог НАПБ Б.06.004-2005 “Громадські будинки і споруди”. “Перелік приміщень громадських будинків, для яких повинні бути передбачені автоматична пожежна сигналізація та установки автоматичного пожежогасіння”.

При виборі виду автоматичних пожежних сповіщувачів для захисту конкретних приміщень у вказаних будівлях керувалися вимогами ДБН В.2.5-13-98*Зміна №1. Додаток К. “Вибір автоматичних пожежних сповіщувачів в залежності від призначення приміщень”. При складанні плану розміщення автоматичних і ручних пожежних сповіщувачів керувалися вимогами Додатку Л. “Розміщення автоматичних і ручних пожежних сповіщувачів” та в Додатку М. “Місця встановлення ручних пожежних сповіщувачів в залежності від призначення приміщень” вказаного вище ДБН В.2.5-13-98*Зміна №1. Зокрема, була вибрана

схема квадратного розміщення сповіщувачів. Відстань між сповіщувачами та від сповіщувачів до стіни не повинна перевищувати максимально допустимих значень, які наведені нижче в таблиці 5.

Тип точкового автоматичного сповіщувача

Схема квадратного розміщення сповіщувачів

Площа,м2,

що контролюється одним сповіщувачем

Максимальна відстань, м

між

сповіщувачами

від сповіщувача

до стіни

Димовий до 3,5 м

до 85

9,0

4,5

Сигнальні шлейфи підключити до приймально-контрольного приладу, який розмістити в приміщенні для персоналу.

Крім того, для зручного візуального контролю на зовнішньому фасаді будівлі встановити сигнальний звуковий пристрій. Приймально-контрольні прилади встановити на капітальній стіні на висоті від 1.7 до 2.4м. В приміщенні, де буде встановлено приймально-контрольний прилад повинно бути:

1) температура повітря в межах 18÷25оС;

2) відносна вологість не більше 80%;

3) штучне робоче і аварійне освітлення. При робочому освітленні повинна забезпечуватися освітленість приміщень не менше 150лк для люмінесцентних ламп і не менше 100лк для ламп розжарювання; при аварійному – не менше 10% від норм робочого освітлення;

4) автоматичне включення аварійного освітлення. За відсутності резервування по змінному струму живлення мережі аварійного освітлення

п овинно передбачатися від акумуляторних батарей.

Встановлення акумуляторних батарей слід виконати за Сніп 3.05.06-85.

Аварійне освітлення в місці встановлення ППКП забезпечити від лампи по- тужністю 20 ВТ моделі НВ 220В із вмонтованою акумуляторною батареєю 6В,

блоком підзарядки та захистом від перезаряду та перерозряду акумулятора. Для перевірки справності сигнальних шлейфів встановити сполучні коробки

типу КМС1- 4 перед кожним захищуваним приміщенням.

Ручні пожежні сповіщувачі слід встановити на стіні на відстані не менше 0.5м від вимикачів і перемикачів освітлення, не менше 0.75м від різних предме- тів, меблів, обладнання та на висоті 1.5м від рівня підлоги.

Монтаж сигнальних шлейфів виконати кабелем монтажним ПСВВ2х0.4, прокладеним по стінах і стелі скритно в штробах на висоті не менше 2.2м від рівня підлоги та не менше 0,1м від рівня стелі. Місця проходження через стіну додатково захистити трубою ø15мм. Ділянки сигнальних шлейфів від ручних сповіщувачів до висоти 2.2м захистити, де це необхідно, від механічних пошкоджень каналом кабельним „Короб” ККПС 20х16.

Ділянки сигнальних шлейфів, які проходять через приміщення, що не за- хищаються, захистити металевими тонкостінними трубами ø15мм.

Мережу до оповіщувача світло-звукового прокласти кабелем силовим КМВС-П 2х0.5 скритно в штробі штукатурки стіни. Місця проходження через стіни додатково захистити трубою ø 15мм. Кабельні лінії, призначені для живлення АУПГ, систем протидимного захисту, ліфтів для транспортування пожежних підрозділів, насосів внутрішнього протипожежного водопроводу, повинні мати межу вогнестійкості не менше 90хв згідно з ДСТУ Б В.1.1-4-98 “Захист від пожежі. Будівельні конструкції. Методи випробувань на вогнестійкість. Загальні вимоги”, а системи оповіщення та управління евакуацією під час пожежі – не менше 15хв.

Електроживлення приладу приймально-контрольного прокласти кабелем КМВС 3х0.75 скритно в штробі штукатурки стіни. Місця проходження через стіни додатково захистити трубою ø 15мм.

Металічні, неструмоведучі частини електрообладнання занулити, під’єд- навши до існуючого контуру заземлення.

Всі монтажні роботи необхідно вести у відповідності до ВСН 25-09.68-85, Сніп 2.04.09-84, ПУЕ і Сніп 3.05.06-85 «Электротехнические устройства».