Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fizika(1).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
281.86 Кб
Скачать
  1. Перетворення енергії в коливальному контурі.

У момент часу, коли конденсатор повністю розрядився, енергія електричного поля набуває нульового значення. Енергія магнітного поля струму згідно із законом збереження енергії буде максимальною. У цей момент струм досягає максимального значення.

Однак на цьому процес коливань у контурі зупинитися не може, бо з цього часу за рахунок самоіндукції підтримується струм у колі, що зумовлює перезарядження конденсатора. На цьому етапі енергія магнітного поля котушки знову перетворюється в енергію електричного поля конденсатора.

Формула Томсона названа на честь англійського фізикаВільяма Томсона, який вивів її у 1853 році, і пов'язує період власних електричних коливань в контурі з його ємністю і індуктивністю. 

Формула Томсона виглядає наступним чином:

.

Власні коливання, вільні коливання, коливання в механічній, електричній або який-небудь іншій фізичній системі, що здійснюються за відсутності зовнішньої дії за рахунок первинний накопиченій енергії (унаслідок наявності початкового зсуву або початкової швидкості). Характер коливань визначається головним чином власними параметрами системи (масою, частотою, індуктивністю, ємкістю, пружністю).

  1. Електромагнітне поле – фундаментальне фізичне поле, що взаємодіє з електричнозарядженими тілами, яке можна зобразити як сукупність електричного і магнітного полів, які можуть при певних умовах породжувати один одного.

Електромагнітне поле (і його зміна з часом) описується в електродинаміки в класичному наближенні за допомогою системи рівнянь Максвелла. При переході від однієї інерціальної системи відліку до іншої електричне і магнітнеполе в новій системі відліку – кожне залежить від обох -електричного і магнітного - в старій, і це ще одна з причин, яка змушує розглядати електричне і магнітне поле як прояви єдиного електромагнітного поля.

Постулати Максвелла:

  • Змінне магнітне поле створює у просторі, яке його оточує вихрове електричне поле.

  • Вихрове електричне поле створює у просторі, яке його оточує змінне магнітне поле

  1. Відкритий коливальний контур - електричне коло, складене з резистора, ємності та індуктивності, в якому можливі коливання напруги й струму. Коливальні контури широко застосовуються в радіотехніці та електроніці, зокрема в генераторах електричних коливань, в частотних фільтрах. Вони використовуються практично в кожному електротехнічному пристрої.

Електромагнітна хвиля це процес розповсюдження електромагнітної взаємодії в просторі.

Електромагнітна хвиля характеризується частотою. Розрізняють лінійну частоту ν й циклічну частоту ω = 2πν. В залежності від частоти електромагнітні хвилі належать до одного із спектральних діапазонів.

Іншою характеристикою електромагнітної хвилі є хвильовий вектор  . Хвильовий вектор визначає напрямок розповсюдження електромагнітної хвилі, а також її довжину. Абсолютне значення хвильового вектора називають хвильовим числом.

Довжина електромагнітної хвилі λ = 2π / k, де k - хвильове число.

Електромагнітні хвилі із однаковою частотою й хвильовим вектором можуть розрізнятися фазою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]