Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія слідчих дій.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Вступ

1. Психологічна характеристика огляду місця події.

2. Психологія викриття маскіровок, інсценівок і помилкових алібі.

3. Психологічні характеристики допиту.

4. Психологічні основи обшуку

5. Психологічні особливості впізнання

6. Психологічні характеристики слідчого експерименту

Висновок

Вступ

Слідча дія - цілеспрямований процес збору і перевірки доказів, який здійснюється слідчим у певному порядку. При цьому основним елементом психологічної структури діяльності слідчого виступає його пізнавальна діяльність для вивчення найрізноманітніших фактів, на основі яких проходить відтворення минулої події, пов'язаної з правопорушенням.

Суттєвим у діяльності слідчого при попередньому розслідуванні є її нормативний характер: закон не тільки регламентує окремі слідчі дії, а й встановлює порядок розслідування, регулює стосунки слідчого з учасниками кримінального процесу, обмежує його роботу певними часовими рамками.

Залежно від конкретних обставин справи здійснюються певні слідчі дії, серед них першочерговими є: огляд місця події, обшук і вилучення, затримання підозрюваного (обвинуваченого), допит, пред'явлення до впізнання, відтворення обстановки і обставин події. Враховуючи важливість і складність допиту потерпілого, підозрюваного (обвинуваченого) і свідків, також специфіку цієї слідчої дії.

1. Психологічна характеристика огляду місця події

Огляд місця події, як правило, відноситься до первинних слідчих дій, а по більшості справ про особливо небезпечні злочини проти особистості розслідування починається саме з огляду місця події. Успіх або неуспіх при цьому значною мірою визначає наперед висунення правильної версії, розкриття злочину, викриття винних.

З іншого боку, помилки, допущені слідчим при виробництві огляду, нерідко негативно позначаються на подальшому ході розслідування, штовхають слідство на помилковий шлях або заводять його в глухий кут.

У системі первинних слідчих дій огляд місця випадку займає найбільш важливе, ключове місце. Обумовлено це не тільки тим, що на місці випадку залишені і можуть бути виявлені сліди злочину і інші об'єкти.

Особлива значущість даної слідчої дії в не меншій мірі визначається складним змістом обстановки, об'єктів і обставин події, наявністю між ними причинно-наслідкових і просторово-часових зв'язків, різким дефіцитом інформації про них, а також специфічними завданнями, які за своєю сутністю завжди є проблемними і передбачають широке використання для їх рішення різних форм діяльності.

Стосовно слідчої діяльності виділяються такі її психологічні складові:

- Пошукова / пошук і виявлення інформації /;

- Пізнавальна / збір інформації про події злочину /;

- Реконструктивна / відтворення події злочину /;

- Посвідчувальна / фіксація отриманої інформації і речових слідів у передбаченій законом документальній формі /;

- Комунікативна / організація спілкування з учасниками кримінального процесу /;

- Організаційна / організація і управління виробництвом слідчих дій.

Ці психологічні компоненти складають всі слідчі дії, без винятку. Безумовно, в кожну слідчу дію окремі компоненти мають різну значущість і виконують специфічні функції.

Кожен злочин призводить до певних, змінам матеріальної обстановки, відбивається у свідомості людей. Різні злочину, різна і та обстановка, в якій вони відбуваються, та матеріальне середовище, на яку впливає злочинець при досягненні злочинного результату, ті наслідки, які тягне злочин.

Зміни в обстановці місця події можуть бути виявлені, зафіксовані, досліджені та використані в якості доказів. Психологічна сутність огляду місця події полягає в процесі збирання інформації про подію події для вирішення питань, що мають значення при розгляді кримінальної справи.

Огляд місця події характеризується також наступними психологічними особливостями:

1. незамінність

Незамінність цієї слідчої дії полягає в тому, що інформацію, що отримується при огляді в більшості випадків неможливо виявити в будь-якому іншому місці, добути шляхом інших слідчих дій, така, наприклад, інформація, укладена в слідах ніг і рук злочинця, сліди застосування їм знарядь злому.

Крім того, безпосереднє сприйняття обстановки місця події дозволяє представляти картину події, дає необхідну базу для висунення версій і орієнтацію при проведенні інших слідчих дій. Ніякої аналіз протоколів, документів, схем, фотографій не може замінити безпосередньо побаченого. Ось чому навіть при прийнятті до провадження нерозкритих злочинів минулих років, коли обстановка зазнала значних змін, доцільно побувати на місці події для орієнтації.

2. невизначеність слідчої ситуації

Невизначеність слідчої ситуації характерна взагалі для початкового етапу розслідування, тим більше для початкового слідчої дії, яким часто є огляд місця події. Що сталося: злочин, інсценування, нещасний випадок? Хто вчинив? Чому? і т.д. - Це важливі питання неочевидних злочинів. Зменшення невизначеності досягається граничним збільшенням попереднього збору інформації про сутність події, відновити картину якого належить слідчому при огляді. Тому, по можливості опитування потерпілих та очевидців, що дозволяє відтворити ряд елементів події зазвичай передує огляду.

3. невідкладність

Невідкладність огляду диктується можливою зміною обстановки, втрати слідів і доказів під впливом часу, умов та інших обставин. Зрештою, і тим, що чим раніше почнеться робота з розслідування, то тим більше вірогідність її успішності, розкриття злочину по "гарячих слідах". У таких умовах у слідчого, як правило, немає достатнього часу для підготовки до огляду, обмірковування його тактики, отриманню консультацій. Він змушений діяти дуже швидко, в той же час розуміючи, що будь-яка його помилка важко виправити, може призвести до непоправної втрати доказів.

Все це породжує у співробітника підвищене почуття відповідальності, а у недостатньо досвідченого своєрідне стан, який можна визначити як страх помилки. Він виражається в зайвому хвилюванні, розгубленості, поспішності, зниженні розумної активності, цілеспрямованості, призводить до нездатності здійснювати чітку розумову діяльність, правильно керувати діями учасників огляду. У той же час досвідчені, кваліфіковані співробітники в такій самій складній ситуації діють не тільки швидко, але і цілеспрямовано, зосереджено. Активізується їх спостережливість, розумова діяльність, вони вміло керують ходом огляду, тобто відбувається мобілізація їхніх духовних і фізичних сил.

Існує чимало способів подолання страху помилки. наприклад, в процесі професійного навчання проводять заняття з організації і тактиці огляду в умовах максимально наближеним до реальних.

4. психологічний фон злочину

На ефективність огляду неабиякий вплив надає так званий психологічний фон злочину. У багатьох випадках слідчий не залишається байдужим до того, що він виявляє і сприймає при огляді, бо є психотравмуючі об'єкти: трупи, кров, рани, пошкодження і руйнування.

5. зовнішні умови

Зовнішніми факторами огляду, здатними чинити на співробітника негативний психологічний вплив, є несприятливі умови огляду: холод, спека, дощ, сніг, туман, погана видимість, занадто велика, або навпаки, занадто мала площа, займана місцем події.

6. публічність

Огляд місця події належить до тих слідчих дій, при проведенні яких слідчий діє публічно, тобто у присутності інших людей.

Природно, що всі зазначені особливості огляду місця події є стресогенним чинниками, що досить значний негативний психологічний вплив на співробітника, що проводить огляд. Це знову підкреслює важливість психологічної підготовки, що дозволяє подолати розгубленість, невпевненість, дезорганізованість, нервове збудження, пригніченість, що приводить до підвищення активності, цілеспрямованості, зосередженості, наполегливості, рішучості, стійкості.