Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zhurn_etika_ot_sikilindy.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

35. Манери поведінки журналіста.

Манери поведінки журналіста залежать від ситуації, проте у них завжди повинні бути присутні правила моралі. Це особливо важливо для журналістів, адже вони працюють з людьми та доносять інформацію до суспільства.

По-перше, журналіст мусить дотримуватися правил вербального та невербального етикети. Його міміка та жести завжди мусять бути доречними. Це дуже важливо для журналістів, які працюють за кордоном, адже у різних країнах різні жести розцінюються по-різному. Тому їдучи у відрядження, журналіст мусить ознайомитися з цим питанням. У розмові з людьми завжди повинна бути присутня ввічливість та коректність. «Підколювання» та гострі зауваження діють лише у епатажних шоу, а кореспондентам, інтерв*юерам вони зовсім не личать.

Одяг теж має бути відповідним до ситуації.

36. Речовий етикет.

Одяг — найяскравіша характеристика людини. Речовий етикет відіграє не менше значення, ніж мовленнєвий та манери поведінки. Журналіст – це саме та професія, де одяг відіграє досить велику роль. Найголовніше правило – завжди виглядати доглянуто, пристойно та охайно. Звісно, завжди слід одягатись відповідно до сезону та обстановки, але в будь-якому випадку не варто одягатись занадто яскраво чи вульгарно. Потрібно надавати перевагу одягу, який не є «крикливим» і не буде привертати надмірну непотрібну увагу. Табу: занадто відверті та звабливі сукні і спідниці, топи з відкритим животом, низькі брюки, занадто обтягуючий одяг, незастебнуті ґудзики блузи, одяг, що занадто засукується, прозорий одяг. Також до цього ряду можна віднести джинси, кросівки, в’язані джемпери, спортивний одяг тощо. Варто пам’ятати, що гарний та вишуканий одяг ще слід вміти відповідно носити.

37. Етикет неформального спілкування. Поняття та види нс.

Неформальне спілкування - спілкування, яке насичене суб'єктивним особистісним сенсом, обумовлене тими особистісними стосунками, які були встановлені між партнерами. Неформальне спілкування суб`єктивніше, не регламентоване, його мета і характер багато в чому визначаються особистими стосунками людей (друзі, мати-дитина). Неформальне спілкування зосереджене здебільшого навколо духовних і психологічних потреб внутрішнього характеру людей, їх інтересів (визначення свого місця в оточуючому світі, свого ставлення до тієї чи іншої людини, вирішення конфлікту, пошук сенсу життя та інше). Розрізняють такі види НС як світське, буденне, побутове тощо (або дружнє, інтимне тощо) Здатність встановлювати неформальне спілкування залежить від: - рис особистості (спрямованість на спілкування, довіра тощо); - володіння "технікою" спілкування (встановлення контакту, уміння бачити і розуміти іншого. Неформальне спілкування є різноманітні особистісні контакти поза офіційних відносин товаришів по службі, членів будь-яких організацій. Зрозуміло, неформальне спілкування можливо, й з товаришами по роботі, але лише тому випадку, коли вона за межі службових відносин. Прикладами може бути неслужбові контакти з товаришами по роботі, знайомими, зустрічі з давніми друзями, товаришами зі спортивних й іншим захопленням тощо. Особлива область неформального спілкування – спілкування між близькими чи членами семьи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]