Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДІЄПРИКМЕТНИК.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

45.

Здебільшого в ділових паперах не обходяться без цифрових даних. Вони вимагають спеціального оформлення. Так, однозначні числа, що не мають посилань на одиниці виміру, в ділових паперах записуються словами. Наприклад: Акціонерне товариство «Нікос» планує закупити не більше двадцяти автомобілів. Коли ж число супроводжується найменуванням одиниць виміру, воно пишеться цифрами. Наприклад: До магазину терміново завезли 150 центнерів картоплі, 40 центнерів яблук.

Складні чи складені числівники записуються цифрами. Наприклад: На історичний факультет прийнято 156 студентів.

1. Простий кількісний числівник, який називає однозначне число (без вказівки на

одиницю вимірювання), записується словом, а не цифрою. Наприклад: комісія у складі

трьох експертів, затримано чотирьох громадян, але вилучено 5л спирту, акціонерне

товариство планує закупити не більше 10га землі

2. Простий числівник на позначення часових меж записується словом: за два

місяці до закінчення семестру, роботу виконано за три дні.

Запис дат передбачає два випадки: з 1 вересня 2007р. і з 01.09.07.

3. Складні й складені числівники записуються цифрами (крім випадків, коли

ними починається речення). Наприклад: на факультет прийнято 156 студентів і сто

п’ятдесят шість студентів брали участь у змаганнях.

4. При обчисленні часу в документах пишуть: 20 год. або 20-00, 7год. 45хв. або 7-

5. Запис порядкових числівників відрізняється від кількісних: а) вводяться в текст

з відмінковим закінченням: курсант 3-го курсу; б) при перерахуванні закінчення

вживається лише один раз: курсанти 1, 2, 3-го курсів.

6. Складні слова, де перша частина позначається цифрою, записуються за

зразком: 50-кілометрова відстань, 20-літній юнак, 70-процентний розчин.

7. Цілі числа, які виражаються кількома знаками, прийнято записувати,

розбиваючи їх на класи за допомогою пропусків (100 000 т, 254 560 грн.).

Порядкові числівники вводяться в документи з відповідним відмінковим закінченням. Наприклад: Сьогодні ми виконали своє перше виробниче завдання.

Складні слова, де перша частина позначається цифрою, можуть бути написані так: 50-процентний і 50 %; 100-кіло-метровий і 100 км.

Іноді виникають труднощі у вживанні форм однини та множини числівників. Наприклад: Більшість спеціалістів вирішила. Більшість спеціалістів вирішили. Більшість спеціалістів вирішило. Тут усі три варіанти відповідають нормам сучасної української мови.

Форма однини рекомендується, якщо у складі речення є слова такого типу: більшість, меншість, решта, частина, ряд, група, безліч, багато, мало і т. д. Наприклад: Решта пацієнтів теж обстежена; Більшість американських бізнесменів прибула в Україну.

Форма множини рекомендується при однорідних членах печення. Наприклад: / вже не один, а безліч планерів оперізують (а не оперізує) небо.

Якщо ж використовуються числівники на позначення великої кількості (а також іменники: сто, тисяча, мільйон, мільярд), то переважає однина. Наприклад: Чотириста вісімдесят підприємців прибуло (а не прибули) на виставку; В село повернулось (а не повернулись) сімдесят дев'ять молодих спеціалістів.

Якщо вживаються числівники до десяти, то пишеться форма множини. Наприклад: чотири брати, два керівники, три менеджери.

Велике значення має використання числівників в усному мовленні. Готуючи доповідь чи звіт, числівники треба записувати прописом і проставляти наголос. Краще будувати речення так, щоб числівники вживалися у називному відмінку.

Слід запам'ятати наголошення числівників одинадцять, чотирнадцять.

У числівниках одинадцять , чотирнадцять наголошується склад –на-, на

відміну від російської мови. Але у знахідному відмінку – наголос на закінченні -ох :

одинадцятьох, чотирнадцятьох.

У числівниках шість , сім , вісім при відмінюванні відбувається чергування і з е ,

о : шести , семи , восьми.

47.

Службові частини мови

Спільними ознаками всіх службових частин мови є те, що вони:

  • не називають предметів, ознак, дій, кількості і не мають, отже, лексичного значення;

  • не мають властивих повнозначним (самостійним) частинам мови морфологічних ознак;

  • не змінюють своєї форми;

  • не бувають членами речення.

До службових частин мови належать прийменник, сполучник і частка.

Прийменник

Прийменник – це службова частина мови, яка уточнює граматичне значення іменника і виражає зв'язки між словами в реченні.

Сфера вживання прийменників у діловій мові необмежена. Виражаючи смислові відношення між словами не самостійно, а спільно з відмінковими закінченнями іменника або займенника, прийменник утворює прйменниково-відмінкову конструкцію: занепокоєні з приводу дій, у відповідності до, у залежності від. Часто прийменниково-відмінкові форми синонімічні безприйменниково-відмінковим: занепокоєні діями, відповідно до, залежно від.

У діловому мовленні традиційно закріплені значення прийменників для передачі різних відношень:

1) просторових – в(у), на, з, від, над, перед, вздовж, при, до, край, біля, поза, крізь, навпроти: на підприємстві, при фірмі, до керівництва.

2) часових – за, з, у, до, о, об, через, над, під час, після: за звітний період (за весь час), у звітний період (протягом часу, за який звітують), о восьмій годині, під час перевірки, через тиждень, у зазначений термін;

3) причинових – від, через, з, за, у зв'язку, в силу, з нагоди, завдяки, всупереч, внаслідок: у силу обставин, з нагоди ювілею,через хворобу, за умови, у зв'язку з відсутністю, всупереч розпорядженню.

4) мети – для, на, про, заради, щодо, задля: на випадок, заради успіху, щодо покращення, для місцевих потреб, на місцеві потреби.

5) допустовості – при, всупереч, окрім, незважаючи на, відповідно до: всупереч правил, окрім роботи, незважаючи на попередження, при нагоді.

У більшості випадків вибір прийменника визначається традицією: у вихідні дніна цьому тижні, звертаємося з пропозицією, надсилаємо на адресу.

Сполучником називається службова частина мови, яка вживається для зв'язку однорідних членів речення, частин складного речення та складових частин тексту. У цьому світі молитися і любити — єдиний шанс (Н. Мориквас). Гроно у руці було схоже на сонне дитинча. Та варто було торкнутись ягоди — і вона прозрівала блискучею зіницею (Г. Тютюнник).

Сполучник не має лексичного значення, не змінюється, не буває членом речення, не входить ні до члена речення, ні до частин складного речення.

ЧАСТКА

Часткою називаються службова частина мови, яка надає реченням чи окремим його членам певних відтінків значення або служить для утворення окремих граматичних форм. Частки не мають лексичного значення, не змінюються, не є членами речення.

Окремі частки мають варіанти: би-б, же-ж, що функціонують за законами милозвучності мови:пішов би — пішла б, згадай же — згадали ж і под.

48. Дієслівні форми — це однокореневі слова з різними граматичними ознаками. Взявши інфінітив за вихідну форму, можна за певними правилами утворити всі інші типи форм. Дієслівні форми мають відмінні та спільні ознаки.

Відмінні ознаки визначаються:

  • за типом питання;

  • за характером змінюваності;

  • за роллю в реченні.

Дієслівні форми описуються в таблиці

Форма дієслова

На яке питання відповідає

Як змінюється

Яким членом речення виступає

інфінітив

що робити? що зробити?

незмінювана форма

будь-яким

особова

що роблю? що робив? що робитиму? що робив би? що робимо?

за способами, часами, особами, числами, родами

присудком

дієприкметник

який(а, е,і)?

за родами, відмінками, числами

присудком, означенням

безособова (форми на -но/-то)

що зроблено?

незмінювані, тільки доконаний вид

присудком

дієприслівник

що роблячи? що зробивши?

незмінювані

обставиною

Спільними ознаками для всіх типів дієслівних форм є такі:

а) вид — недоконаний та доконаний, що встановлюється питаннями:

  • що робити? — недоконаний вид, який виражає незавершену дію: співати, відвідувати, переконувати

  • що зробити? — доконаний вид, який виражає завершену дію: заспівати, відвідати, переконати

Наприклад, дієприслівники на -учи (ючи)-ачи (ячи) творяться від основ недоконаного виду; а дієприслівники на -вши (ши) — від основ доконаного виду.

Дієслівні форми: іти, спав, побіжить, засміється, сумуючи, є неперехідними, оскільки від них не можна поставити питань до іменника/займенника кого — що?кого — чого?, отже, вони не мають при собі в реченні прямих додатків.

Треба використовувати тільки книжні дієслова та їх форми: активізувати, дезінформувати, знаменувати, подається, символізувати, формулюючи й т. ін.Уникати умовного способу.

3. Форми наказового способу використовуються в ділових паперах дещо своєрідно. Форми власне наказові (ідипиширобіть) вживаються лише в усному мовлені. В писемному мовленні переважає інфінітив та описові лексичні засоби. Саме інфінітив у наказах та розпорядженнях надає висловленню категоричності (доручитизвільнитипризначити, а не доручить, звільнить, призначить).

4. В актах, наказах, розпорядженнях, службових листах, інструкціях, дорученнях уживають неозначену форму дієслова (інфінітив).Але слід пам'ятати, що нормативною є форма на -ти, а не на -ть (говорити, запроваджувати, виконквати).5. У документах більшість дієслів має форму 3-ї особи олнини, але неприпустиме використання коротких форм (допомагає, а не допомога; оббігає, а не оббіга)7. Найпоширенішою дієслівною формою в офіційно-діловому стилі є дієслово теперішнього часу із значенням позачасовості, яке вживається у першій або третій особі множини: (ми вимагаємо, дирекція звертаєтьсярівень інфляції становить).

Теперішній час може вживатися у значенні майбутнього, коли треба підкреслити обов'язковість виконання дії (нарада розпочинається о 10-й годинімітинг розпочинається завтра об 11.00).

49. Дієсло́во — самостійна частина мови, що вказує на дію або стан предмета і відповідає на питання "що робити?", "що зробити?".

В українській мові дієслово має 5 типових форм. Ці форми можна розпізнати за характерними закінченнями:

  1. неозначена форма (інфінітив): писа-тиговори-тиліта-тигримі-тимерзну-тидивува-ти;

  2. Особова форми: (він) пиш-еписа-в-Øнапиш-ебуде + писа-типисати-меписа-в-Ø + бихай + пиш-е;

  3. дієприкметникпожовті-л-ийпосиві-л-ийписа-н-ийпідписа-н-ийзалюбл-ен-ийбач-ен-ийвими-т-ийколо-т-ий; активні дієприкметники (пишучий) українській мові не притаманні, цю функцію виконують описові конструкції — що (або який) пише.

  4. безособова на -но/-то: написа-нозробле-но,прожи-товипи-то;

  5. дієприслівникпиш-училюбл-ячипідписа-вшиполюби-вши.

В українській мові розрізняють три способи дієслів: дійсний, умовний і наказовий.

Дійсний спосіб означає реальну дію, тобто таку, яка відбулася чи відбувалася, відбувається чи відбудеться. Н-д: пожовтіла картопля. Жовте листя так легко летить повз вікно.

Дієслова дійсного способу можуть вживатися із заперечною часткою не: Не грію сонце на чужині.

Дієслова дійсного способу змінюються за часами, а в теперішньому і майбутньому час – за особами.

Умовний спосіб означає дію бажану або можливу за певних умов: Хотіла б я піснею стати у свою хвилину ясну.

Дієслова умовного способу утворюються від дієслів минулого часу за допомогою частки б і би.

Дієслова умовного способу не мають часу і особи, а змінюються за родами і числами.

Наказовий спосіб дієслова через наказ, прохання, побажання, заклик, пораду виражає спонукання до дії. Дія реально щ не існує і не існувала, але той, хто говорить, сподівається що вона повинна відбутися: Грай же, море, мовчіть, гори, Гуляй, буйний, полем! Плачте, діти козацькії, - Така ваша доля!

Дієслова наказового способу не мають форм часу, але вони змінюються за особами в однині і множині. В однині вони мають форму 2-ї особи, а в множині – 1-ї і 2-ї.

Спеціальної форми 3-ї особи наказовий спосіб не має. Якщо треба передати наказ у 3-їй особі, то вживаються частки хай, нехай і форма 3-ї особи дійсного способу: Хай не зітруться підкови, хай не підіб’ються ваші коні (Гонч).

Використання дієслова в діловому мовленні:

Треба використовувати тільки книжні дієслова та їх форми: активізувати, дезінформувати, знаменувати, подається, символізувати, формулюючи й т. ін.Уникати умовного способу.

3. Форми наказового способу використовуються в ділових паперах дещо своєрідно. Форми власне наказові (ідипиширобіть) вживаються лише в усному мовлені. В писемному мовленні переважає інфінітив та описові лексичні засоби. Саме інфінітив у наказах та розпорядженнях надає висловленню категоричності (доручитизвільнитипризначити, а не доручить, звільнить, призначить).

4. В актах, наказах, розпорядженнях, службових листах, інструкціях, дорученнях уживають неозначену форму дієслова (інфінітив).Але слід пам'ятати, що нормативною є форма на -ти, а не на -ть (говорити, запроваджувати, виконквати).5. У документах більшість дієслів має форму 3-ї особи олнини, але неприпустиме використання коротких форм (допомагає, а не допомога; оббігає, а не оббіга)7. Найпоширенішою дієслівною формою в офіційно-діловому стилі є дієслово теперішнього часу із значенням позачасовості, яке вживається у першій або третій особі множини: (ми вимагаємо, дирекція звертаєтьсярівень інфляції становить).

Теперішній час може вживатися у значенні майбутнього, коли треба підкреслити обов'язковість виконання дії (нарада розпочинається о 10-й годинімітинг розпочинається завтра об 11.00).

50.

Іме́нник — самостійна частина мови, що має значення предметності, вираженої у формах родучисла і відмінка, відповідає на питання хто? або що?. В українській мові, яка належить до флективних синтетичних мов, іменник є змінною частиною мови, загалом, в інших мовах іменник може не змінюватися.