Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Австрія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

7. Фінанси підприємств (на прикладі компанії "Andrizt Group")

Компанія "Andrizt Group" розташована у Штірії, яка є однією із промислово найрозвиненіших федеральних земель Австрії. Поряд із великими лісами, полями, альпійськими луками і виноградниками, на півночі Штірії є гора з покладами бурого вугілля, магнезиту і залізної руди, видобуток якої тут становить 90 % усього видобутку залізної руди в Австрії.

Штірія є центром чорної металургії та машинобудування. І тому не дивно, що штаб-квартира компанії "Andrizt Group", однієї зі світових лідерів з виробнитва устаткування для переробки шламів та інших промислових відходів, розташована саме тут, у Граці, у столиці Штірії.

Компанія була заснована ще в 1852 р. угорським підприємцем Йозефом Корозі для виробництва важкого промислового устаткування. Безумовно, її 154-річна історія знала свої злети і падіння та навіть свій край провалля, проте компанія вижила, і сьогодні "АпбгНг Єгоир" є одним із найбільш високотех-нологічних підприємств у своєму сегменті ринку.

У компанії промовистий девіз — "Навколишнє середовище і технологічні процеси" і п'ять стратегічних напрямів: 1) виробництво систем і устаткування для целюлозно-паперової промисловості; 2) переробка кормів; 3) випуск гідравлічних насосів і турбін; 4) виробництво й обробка листового прокату; 5) технології охорони навколишнього середовища. Останній напрям має бути особливо цікавим для нашої промисловості, оскільки пропонується широкий спектр технологій з переробки шламу, механічного і термічного поділу твердих і рідких опадів.

В Україні передові технології компанії "Andrizt Group" поки що не застосовуються. І, за розрахунками австрійських фахівців, будуть затребувані десь років через п'ять. Разом з тим компанія "ФА ТЕХ ГІДРО", котра увійшла нещодавно до "Апагіїг бгоир" і поставляє цифрові регулятори швидкості гідротурбін для Дністровської ГЕС і Ташлицької ГАЕС, сьогодні бере участь у тендерах з поставок устаткування для ГЕС Дніпровського каскаду.

Нині "Andrizt Group" має 35 виробничих майданчиків та понад 120 філій і дистриб'юторських фірм у всьому світі, загальні обсяги продажу за 2005 р. становили 1744 млн євро. Безсумнівно, розвиток таких технологічно грамотних і екологічно спрямованих виробництв не лише приносить Австрії фінансовий прибуток, а і, що важливіше, дає змогу зберегти навколишнє середовище для майбутніх поколінь.