Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PS.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать

12. Акцизний збір: економічна сутність та призначення. Порядок обчислення і сплати акцизного збору. Строки сплати акцизного збору.

Акцизний збір — це непрямий податок на високорентабельні і монопольні товари (продукцію), що включається в ціну цих товарів (продукцію) 1. Перелік підакцизних товарів і ставки встановлюються ВРУ. До підакцизних товарів відносять: алкогольні напої, тютюнові вироби, шоколад і шоколадні вироби, ікра осетрових і лососевих риб, відеотехніка і телекольорового зображення, легкові, пасажирські та вантажні автомобілі, хутряні і шкіряні вироби, килимові вироби машинного виробництва та ін.

Суб‘єктами податку є суб'єкти підприємницької діяльності (юридичні і фізичні особи), виробники підакцизних товарів, а також суб'єкти підприємницької діяльності, що імпорту підакцизні товари (продукцію); громадяни України, іногородні громадяни, особи без громадянства, які ввозять предмети (товари) на митну територію України згідно з чинним законодавством.

Об'єктом оподаткування акцизним збором є повна вартість товарів. Кожна група підакцизних товарів має визначену ставку. Акцизний збір менше впливає на загальний рівень цін в країні, оскільки перелік підакцизних товарів є досить незначним. З цієї ж причини і його фіскальне значення набагато нижче, ніж у ПДВ. Однак він має великий вплив на структуру споживання. . Акцизний збір сплачується лише один раз. З точки зору соціальної справедливості акцизний збір має переваги над ПДВ, оскільки підакцизні товари споживають­ся, як правило, заможними верствами населення, що пом'якшує регресивність ПДВ, основний тягар якого розподіляється між широкими верствами населення. Платниками акцизного збору є: а) суб'єкти підприємницької діяльності – резиденти та нерезиденти, які виробляють підакцизні товари в Україні; б) суб’єкти підприємницької діяльності, які імпортують підакцизні товари на митну територію України; в) Фізичні особи, які ввозять підакцизні товари на митну територію України; 2000 євро коштовн. г) юридичні або фізичні особи, які купують підакцизні товари у податкових агентами;

Існують два види ставок по акцизному збору: у фіксованому виразі на одиницю товарів в кількісному виразі; у відсотках до оборотів з реалізації товарів. Відповідно існують і два різного порядку визначення суми акцизного збору. При цьому слід звернути увагу, що по віт­чизняних підакцизних товарах порядок визначення акцизного збору дещо відрізняється від порядку визначення акцизного збо­ру по імпортних товарах. Для обчислення акцизного збору по вітчизняних товарах, ставки яких визначено у відсотках застосо­вується формула: АЗ=(С+П)*А де АЗ — сума акцизного збору; С — собівартість виробництва; П — прибуток; А — ставка акцизного збору, %. По імпортних товарах, придбаних за іноземну валюту, і ставки по яких визначено у відсотках, оподатковуваний оборот визнача­ється виходячи з митної вартості цих товарів з урахуванням фактично сплачених сум мита. Для цього застосовується формула: МВ+М, де МВ — митна вартість, М — мито. Для визначення суми акцизного збору використовується формула: АЗ=(МВ+М)*А.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]