Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Referat_optika.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
407.55 Кб
Скачать

18

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Черкаський національний університет

імені Богдана Хмельницького

Реферат з оптики на тему:

«Спектри та спектральний аналіз»

Виконав:

студент 3-А курсу

фізичного факультету

Зраєв Д.О.

Перевірила:

Ткаченко А.В.

Черкаси – 2011

Зміст

  1. Вступ .....………………………………………………………………….…3

  2. Механізм випромінювання …………………………….……………….…4

  3. Види випромінювання ……………………………………………….….…5

  4. Розподіл енергії в спектрі ………………………………………………....7

  5. Види спектрів ………………………………………………………….…...9

  6. Спектральний аналіз ……………………………………………………...12

  7. Види спектральних аналізів ………………………………………….…..13

  8. Спектральні апарати ……………………………………………………...15

  9. Висновок …………………………………………………………………..16

  10. Література …………………………………………………………………18

Вступ

Спектр - це розкладання світла на складові частини, промені різних кольорів. Метод дослідження хімічного складу різних речовин по їх лінійчатих спектрах випускання або поглинання називають спектральним аналізом. Для спектрального аналізу потрібно зовсім незначну кількість речовини. Швидкість і чутливість зробили цей метод незамінним, як в лабораторіях, так і в астрофізиці. Тому що кожен хімічний елемент таблиці Менделєєва випромінює характерний тільки для нього лінійчатий спектр випускання і поглинання, то це дає можливість досліджувати хімічний склад речовини. Вперше його спробували зробити фізики Кірхгоф і Бунзен в 1859 році, спорудивши спектроскоп.

Світло пропускався в нього через вузьку щілину, прорізану з одного краю підзорної труби (ця труба з щілиною називається коліматор). З коліматора промені падали на призму, накриту скринькою, обклеєні з середини чорним папером. Призма відхиляла у бік промені, які йшли з щілини. Виходив спектр. Після цього завісили вікно шторою і поставили біля щілини коліматора запалений пальник. У полум'я свічки вводили по черзі шматочки різних речовин, і дивилися через другу підзорну трубу на що виходить спектр. Виявлялося, що розпечені пари кожного елемента давали промені строго певного кольору, і призма відхиляла ці промені на строго певне місце, і ні один колір тому не міг замаскувати іншого. Це дозволило зробити висновок, що знайдений радикально новий спосіб хімічногоаналізу - за спектром речовини. У 1861 Кірхгоф довів на основі цього відкриття присутність в хромосфері Сонця ряду елементів, поклавши початок астрофізики.

Механізм випромінювання

Джерело світла має споживати енергію.

Світло - це електромагнітні хвилі з довжиною хвилі 4 * 10-7 - 8 * 10-7 м. Електромагнітні хвилі випромінюються при прискореному русі заряджених частинок. Ці заряджені частинки входять до складу атомів. Але, не знаючи, як влаштований атом, нічого достовірного про механізми випромінювання сказати не можна. Ясно лише, що всередині атома немає світла так само, як у струни рояля немає звуку. Подібно струні, що починає звучати лише після удару молоточка, атоми народжують світло тільки після їх порушення.

Для того щоб атом почав випромінювати, йому необхідно передати енергію. Випромінюючи, атом втрачає отриману енергію, і для безперервного світіння речовини необхідний приплив енергії до його атомів ззовні.

Теплове випромінювання. Найбільш простий і розповсюджений вид випромінювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]