Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС - шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
633.34 Кб
Скачать

93. Основні форми зовнішньоекономічних зв’язків України та їх суть.

До основних форм зовнішньоеконом діяль-ті відносяться: торгівля, кредитування, науково-технічна співпраця, створення спільних під-в, реалізація проектів на компенсаційній основі, культурна співпраця, туризм. Міжнародні зв’язки України здійснюються в усіх формах. Під-ва та орган-ції здійснювали зовнішньоторгівельні операції по товарах та послугах з 185 країнами. Обсяги експорту у 1998 р становили приблизно $15 млрд. У товарній структурі експорту переважають чорні метали (25%)-залізна руда кокс, продукти харчової пром-ті (конд. вибори) -7%, реактори, котли, устаткування та механічні прилади - 7%, вироби з чорних металів - 5%, продукти неорг.хімії - 4%. Понад 72% поставок отримує Россія, Білорусь - 7,6 %, Туркменістан—3,7 %.

Структура імпорту: продукція тваринництва - 0,88%, продукція рослинництва - 1,01%, продукція харчової пром-ті - 2,52%, мін. продукти - 56,39%, продукція хім. пром-ті - 5,29%, пластмаси та каучук - 3,43%, шкіряна та хутряна пром-ті - 0,31%.

Імпорт з країн СНД складав $9,5 млрд, з інших країн - $5,4 млрд. Зонвішній борг У. у 1997 р. дорівнюєвав 9,56 млрд: Россії - 2, МВФ - 2,4, СБРР - 1,2, ЄБРР - 0,07, країнам ЄС - 0,35.

Найбільше спільних підпр-в у Києві, Львіській, Одеській, Дніпропетровській, Закарпатській областях. Діє спільна рос.-укр.-казахська програма запуску космічних кораблів та будівництва нової космічної станції “Альфа” за допомогою США та інших країн, утворено укр.-рос. спільне під-во “Космотран” для комерційних запусків космічних спутників. У. приймає участь у програмі “Sea-Lunch” за якою здійнюватиметься запуск космічних кораблів за допомогою укр. ракетоносців “Зеніт”. До зовнішньо-ек відносин належ і туристичні...

94. Україна з Російською Федерацією.

У відносинах У. з країнами СНД найбільше уваги приділяється розвитку у.-рос. торговельно-економ. відносин. 31.05.97 було підписано широкомасштаб­ний політичний логовір, який юридично закріпив зо­бов’язання Росії поважати незалежність У. і став правовою базою, на якій грунтуватимуться двосто­ронні відносини. Позитивним у двосторонніх відно­синах є пожвавлення міжпарламентських зв’язків. Росія погодилась на делімітацію кордону з Україною. Росія є головним торговим партнером У. Підписана у 1998 програма економічного співробітництва на період до 2007 р. здійснюється повільно. Окремі впливові особи Росії, представники Державної Државної думи досі не відмовилися від претензій на Крим і Севастополь. Основним напрямом розвитку укр.-рос. відносин є формування міжнародно-право­вої бази для повноцінної реалізація всього компле­ксу взаємовідносин з Росією. З часу існування У. і Російської Федерації між ними підписано 80, угод, з них 46 економ. хар-ру. Перспектиним напрямом розвитку торгівельно-економ. відносин є налого­дження прямх зв’язків з регіонами (суб’єктами) Росії. Підписані та діють угоди про співробітництво з Рес­публікою Башкоркостан, Республікою Саха, Респуб­лікою Татарстан. Серед перспективним напрямів розвитку економічного співробітництв є створення укр.-рос. фінансово-промислових груп.

Експорт 2905,5 млн дол: м’ясо, м’ясні проду­кти-6%, продукція енорганічної хімії-6%, каучук та гумові вироби-5%, бумага та картон-2%, чорні ме­тали-16%, вироби з чорних металів-11%, котли, ме­ханічне устаткування-15%, суда, човни, та інші пла­вучі засоби-3%.

Імпорт 7064,2 млн: рибна продукція-1%, міне­ральне паливо, нафта-73% каучук та гумові вироби-3%, бумага, картон-1%, чорні метали-1%, котли, ме­ханічне устаткування-6%, засоби наземного транс­порту-3%.