Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПС - шпора.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
633.34 Кб
Скачать

65. Цукробуряковий комплекс Ук, передумови розвитку, принципи і регіональні особливості розміщення

До цукробурякового комплексу належать: бурякосіючі с.г підприємства, цукропіскові та цукрорафінадні заводи, кар’єри для добування вапняку (для фільтрації цукрового спирту), спеціалізовані машбуд та ремонтні заводи, науководослідні установи...

Україна є основною бурякозбиральною країною світу Вона посідає перше місце за обсягами валових зборів цукрових буряків. Найбільші площі під цією культурою знаходяться в лісостепу, відповідно тут знаходиться і основна маса цукрових заводів, навколо котрих виникають і суміжні вир-ва, які працюють на відходах і виробляють спирт, дріжжі, вітаміни... інші відходи використовує тваринництво.

66. Сучасні проблеми і персп-ви розвитку апк

Смотри 60

67. Легка пром Ук, значення галузева структура, принципи розміщення і центри

Легка пром охоплює текстильну, трикотажну, швейну, шкіряну, взуттєву та деякі інші галузі. При розміщенні підприємства легкої промисловості орієнтуються на споживача, жіночі трудові ресурси та сировину. Найважливіша галузь легкої пром – текстильна, що складається з:

Бавовняна промисловість (50,1 % всіх тканин, що ви­робляються), яка вийнятково не тяжіє ні до виробника, ні до споживачів Херсон і Терноп, фабрики), Нікополі (нит-кова фабрика).

Вовняна промисловість (вироб­ляє 7,0 % усіх тканин Ук) у Харкові, Одесі, Сумах.

Також є такі підгалузі як вир-во килимів (Київ, Богуслав), шовкова прм (Полтава), льняна (Житомир обл, Рівненська обл), конопляно-джутова,

Трикотажна випускаєверхній одяг, білизну, панчохи (Київ, харк, львів)

Швейна пром розвинена у багатьох містах Ук: Київ, Одеса, Харків. Підприємства шліряної пром, як і швейної розташовані переважно у великих містах (Київ, Луганськ, Одеса...) Розвивається також і хутрове вир-во здебільшого у невеликих містах – Жмеренка, Красноград…

Нині легка пром перебуває в глибокій кризі. Вона майже повністю втратила внутрішній Укр ринок. Її вироби лише зрідка можна побачити на вітринах наших магазинів. Тому з провідної галузі госп комплексу вона перетворилася на другорядну.

68. Транспортна система України: значення, структура і місце в н/г комплексі.

Транспорт – одна за найважливіших інфраструктурних галузей матеріального вир-ва, яка забезпечує виробничі й невиробничі потреби н/г і насел в усіх видах перевезень. Велике значення має транспорт для зв’язку між галузями н/г, між містом і селом, між окремими районами країни.

Транспорт сприяє суспільному ТПП, є активним фактором формування економінчої спеціалізації гос-в окремих районів, неможливої без обміну продукцією.

За призначенням виділяють танспорт: згального користування (для перевезення готової продукції, задоволення потреб насел. у просторовому переміщ), відомчий (внутрішньовиробничий, внутрішньобудівельний, внутрішньогосподарський, внутрішньозаводський і внутрішньопортовий) і трансорт особистого призначення.

Виділяють такі види транспорту: наземний (залізничний, автомобільний, в’ючний), водний (морсьий, річковий, озерний), повітряний та трубопровідний.